"Poplava u Nikšiću ostavila katastrofu"

Reke u Nikšiću se povukle pred novim kišnim talasom i ostavile katastrofu, napušteni su domovi u koje je prodrla voda, a prazne su i štale, a imanja potopljena.

Izvor: B92

Subota, 09.11.2019.

10:25

Ilustracija: Depositphoto/ Xload

ŽITELjI više naselja u nikšićkoj opštini nakratko su odahnuli od kiše koja im je mnogo muke donela. Stanje je katastrofalno, a mnoga domaćinstva morala su da napuste svoja ognjišta jer je voda prodrla u kuće, štale i druge objekte.

Zahvaljujući pripadnicima Službe zaštite i spasavanja, kao i ekipama sektora za vanredne situacije životi ljudi nisu bili ugroženi.

Spasavana je i stoka, kao i pokućstvo u najugroženijim područjima. Voda je plavila put kroz Mokru Njivu, kao i onaj koji vodi do naselja Glibavac. Najkritičnije je bilo u Broćancu i Crnodolu, Brezoviku, Rastovcu, Miločanima, Gornjem Polju, Šipačnom, kao i u predelu Kuta u Župi nikšićkoj.

Veliku štetu pretrpele su porodice Stevović, Delibašić i Vuković u mestu Srni Do, u podnožju planine Pusti lisac. U Broćancu je evakuisana porodica Milorada Nikolića (83). I u kuću Dušana Markovića (na slici) u mestu Crnodoli, prodrlo je preko pola metra vode.

"I ranije je bilo kiša, ali se nešto slično nikada nije desilo", kaže Marković. "

I komšiji Đoku Damjanoviću voda je ušla u kuću, a kritično je i kod moje braće od stričeva.

Prema rečima Veselina Gardaševića, načelnika Službe zaštite i spasavanja, kritičnog dana imali su oko 70 poziva za pomoć.

"Ako kiša nastavi da pada u Broćancu će pored dve kuće Nikolića biti ugrožene i ostale. Tri ekipe su stalno na terenu, imamo jedan gumeni čamac, a od Direktorata za vanredne situacije smo dobili još jedan ", dodaje Gardašević.

Na drugom kraju opštine u Župi nikšićkoj, selu Kuta, podzemne vode iz obližnjeg rudokopa Kutsko brdo poplavile su imanja Tomića i Laketića.

"Voda iz jame iz Boksita, iz Đurakovo dola, potopila je naša imanja, koja su potpuno uništena i više nisu za upotrebu " jada se Miodrag Tomić.

Ovih dana "podivljala" je i reka Mrkošnica. Žitelji naselja u podnožju Čađalice ne mogu da opstanu od "mirisa" fekalija koje se ulivaju u reku. Strahuju od zaraze.

"Čekamo da se neko pojavi od nadležnih da reše ovaj problem. Zvali smo ih, ali se još niko nije pojavio",kaže Rade Vukićević.

U ostalim krajevima Crne Gore, koja su takođe bila pod naletom jakog nevremena, polako se život vraća u normalnu. Posebno na primorju.

Za razliku od njih, Nikšićani gledaju u nebo strahujući da bi se mogao dogoditi novi potop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: