Ruska vojska pronašla još jedno ostrvo na Arktiku

Ekspedicija Severne flote Rusije otkrila je novo ostrvo na Arktiku, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

17:54

Ruska vojska pronašla još jedno ostrvo na Arktiku
Ilustracija: Deposit photo/ Iurii

„Velika ekspedicija Severne flote na Zemlji Franca Josifa došla je do još jednog geografskog otkrića. Njeni učesnici su potvrdili stvaranje novog ostrva na mestu poluostrva Litrova“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Prema informacijama Ministarstva odbrane, hidrografska grupa ekspedicije je 10. septembra unela taj podatak u morsku kartu. Pripadnici Severne flote su isplovili iz luke Surovaje, prošli novoformiranim moreuzom i stigli u Zaliv hidrografa, gde su izvršili merenja dubine i smera i brzine toka u njemu.

"Nakon 145 godina od kada je ljudska noga prvi put kročila na ovaj deo kopna, vojnici Severne flote i naučnici Ruskog geografskog društva su dokazali da postoje bezimeni moreuz, širine oko 500 metara, i ostrvo Litrova, površine oko 200 kvadratnih kilometara“, navodi se u saopštenju.

Pres-služba Severne flote je saopštila da je geografska grupa ekspedicije na arhipelagu Zemlje Franca Josifa potvrdila otkrića pet ostrva u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: