UN: Na libansko-izraelskoj granici mirno posle sukoba

Mirovne snage UN u južnom Libanu ocenile su da je u ponedeljak ujutru bilo mirno na libansko-izraelskoj granici posle raketno-artiljerijskog sukoba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2019.

12:12

UN: Na libansko-izraelskoj granici mirno posle sukoba
Ilustracija: Depositphotos/ggkuna Ilustracija: Depositphotos/ggkuna

U saopštenju komandanta Privremene snage UN u Libanu (UNIFIL), general-majora Stefana del Kola se navodi da je "težak incident", kojim je prekršena rezolucija o okončanju rata iz 2006. godine, završen, i da obe strane treba da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je takođe pozvao Izrael i Hezbolah koji ima podršku Irana da se "maksimalno uzdrže", izrazivši duboku zabrinutost zbog razmene vatre duž granice.

Ekstremitički šiitski Hezbolah je u nedelju ispalio protivtenvkoske rakete u Izrael, koji je odgovorio žestokom artiljerijskom vatrom, navode izraelski mediji.

Iako je razmena vatre brzo prestala i nije bilo žrtava ni na jednoj strani, situacija je i dalje osetljiva.

Premijer Libana Saad Hariri je razgovarao s visokom zvaničnicima SAD i Francuske, tražeći da intervenišu.

Francuska je zbog čarki poslednjih dana bila u stalnom kontaktu s liderima na Bliskom istoku, preneo je Frans pres, dok su SAD izrazile zabrinutost zbog "destabilizujuće uloge" saveznika Irana i potvrdile da "podržavaju pravo Izraela na samoodbranu", rekao je jedan zvaničnik Stejt departmenta.

"Hezbolah bi trebalo da se udzrži od neprijateljskih akcija koje ugrožavaju bezbednost, stabilnost i suverenitet Libana", ocenio je taj zvaničnik čije ime nije objavljeno.

"Naredio sam da budemo spremni za svaki scenario, odlučićemo o narednim koracima u zavisnosti od događaja", rekao je sinoć premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: