Vučić: Sledeći put će devojke biti u obezbeđenju, pa ako smeju neka tuku njih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u vanrednom obraćanju rekao da akteri jučerašnjeg incidenta ispred Predsedništva Srbije sami znaju da su kršili zakon.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 11.08.2019.

13:12

Vučić: Sledeći put će devojke biti u obezbeđenju, pa ako smeju neka tuku njih
Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Vučić je dodao i da će zamoliti da se svake subote kada se održava protest "1 od 5 miliona" sklone ograde da bi oni pokazali svoje pravo lice i da ih "jedino moli da ne upadaju u Predsedništvo".

"Uradite sve šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbeđenja, da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente. Moramo da sacuvamo mir u zemlji, ja neću scene iz Pariza", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je fizičko obezbeđenje - pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbeđenje - ispred Predsedništva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da nisu tačni navodi pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbeđenje, navodeći da je reč o pripadnicima Vojske Srbije koji su čuvali zgradu i u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije.

"Tek kada je krenulo nasilje onda je obezbeđenje reagovalo. Čuo sam da je to moje privatno obezbeđenje, to nije tačno, oni su članovi Vojske Srbije i ovde su radili i za vreme Borisa Tadića. Ovi koji šalju svoju decu na proteste, moraju da snose odgovornost. Neka im dozvole sve. Sledeći put će biti samo devojke iz Žanadarmerije, pa neka tuku njih", rekao je.

On je pozvao pripadnike vojne policije da u narednim prilikama "ne poštuju striktno zakon" i da puste demonstrante da urade šta žele, navodeći da idući put neće ni biti obezbeđenja, sem devojaka iz vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

"Da su preskalali ograde na Beloj kući, bili bi izrešetani", rekao je Vučić i dodao da se to u Srbiji nikada neće desiti.

Vučić je rekao da je ispred predsedništva Srbije bilo 225 do 228 ljudi, a u šetnji od 356 do 384 ljudi, te dodao da je demonstrantima omogućeno da priđu najbliže moguće predsedsdništvu, kako je u malom broju zemalja omogućeno.

On je rekao i da nije bio u predsedništvu, a da jeste, dodao je, rekao bi obezbeđenju da ih "pusti da divljaju".
View this post on Instagram

"Uvek sam se plašio nekog vrednog i pametnog, a ne onog što ruši. Sa ogromnim entuzijazmom smo krenuli u investicioni plan jer imamo novac, ljudi su štedeli, bili su trpeljivi, ovo su stvari koje prave civilizacijsku razliku, ovo je drugi nivo. Danas to Srbija može jer je Srbija snažnija i jaèa. Vi danas vidite da su Beograd, Novi Sad, Niš velika gradilišta, i to mora da bude u svakom gradu u Srbiji. Imamo veæi rast, radiæemo dalje na bolnicama, Klinièkim centrima i na svemu onome što je od kljuènog znaèaja za ljude. Videli smo to u Borèi, zato æemo u celoj Srbiji da uradimo kanalizacionu mrežu sa preèišæivaèima za otpadne vode, da svaki grad, svako selo ima kanalizaciju i èistu pijaæu vodu, to je potpuno nova Srbija. Važno je da svi osete boljitak od investicionog plana." - Predsednik Vuèiæ u obraæanju javnosti.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

"Dobićete sve što poželite, a opet ćete izgubiti, jer narod odlučuje"

Predsednik se osvrnuo i na sastanke vlasti i opozicije, rekavši da je jasno da nemaju nikakav predlog, već da dolaze da kažu kako će bojkovati izbore.

"Prihvatićemo koje god predloge imate, sve što traže prihvatamo, ali konačno to uradite. Radite šta god hoćete sa biračkim spiskovima. A je l' ste primetili da niko nije rekao da smo sve prihvatili. Šta još hoćete od nas?! Meni ne smeta što imaju svoje medije, sad ću ja njima da se mešam u uređivačku politiku, pa ne pada mi na pamet", rekao je predsednik.

"Dobićete sve što poželite, a opet ćete izgubiti, jer narod odlučuje", rekao je on.

Na pitanje novinara o "aferi reketiranje" u Severnoj Makedoniji, predsednik je rekao da se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država.

"Kako saznajem iz dobro obaveštenih italijanskih izvora, biće tu još iznenađenja, a sada verujem da Zoran Zaev razume ono što sam mu govorio za određena lica", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: