Madrid i Barselona u belom: "Hoćemo li da pričamo" FOTO

Hiljade građana Španije okupile su se na simultanim demonstracijama u Madridu i Barseloni kako bi pozvale na dijalog usred političke.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Subota, 07.10.2017.

13:57

Madrid i Barselona u belom:
Foto: Tanjug/AP Photo (Emilion Morenatti)

Na ulice glavnog grada Španije Madrida i prestonice Katalonije Barselone izašli su građani obučeni u belo i sloganom "Hoćemo li da pričamo" poslali poruku španskim političarima.

Organizatori tih skupova tražili su od građana da ne donose ni španske ni katalonske zastave na protesti da nose belu odeću.

U Madridu je istovremeno održan još jedan skup, građana koji podržavaju jedinstvo Španije i protive se nezavisnosti Katalonije.
Foto: Tanjug/AP Photo (Emilio Morenatti)
U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, koji španska centralna vlast ne priznaje i koji je Ustavni sud Španije proglasio nelegalnim.

Katalonske vlasti juče su saopštile konačne rezultate referenduma, prema kojima se za nezavisnost izjasnilo 90,18 odsto birača, ali je izlaznost bila svega 43,03 odsto.

Vlasti tog bogatog regiona na severoistoku Španije razmatraju da li da jednostrano proglase nezavisnost, za šta, prema katalonskom zakonu o referendumu, imaju rok od 48 sati od zvaničnog objavljivanja rezultata.
Foto: Tanjug/AP Photo (Emilion Morenatti)
Hiljade Španaca sa druge strane okuplja se na trgu u centru Madrida, kako bi iskazali svoju podršku ujedinjenoj Španiji i protestovali zbog zahteva za otcepljenje Katalonije.

Plasa de Kolon pretvoren je u more španskih zastava, a neki od demonstranata skočili su u fontanu na tom trgu i počeli da plešu, prenosi AP.

Istovremeno, u španskoj prestonici okupljaju se pristalice dijaloga radi okončanja krize. Simultano se takav skup odvija i u Barseloni.

Anonimna inicijativa koja se širi društvenim mrežama, nastoji da promoviše dijalog koristeći slogan: "Španija je bolja od svojih lidera".
Foto: Tanjug/AP Photo (Paul White)
"Momenat je da se okupimo i kažemo da su (lideri) nesposobni i neodgovorni", navodi se u poruci te grupe, koja je političarima uputila pitanje: "Hoćemo li sa razgovaramo?"

Organizatori su zatražili od učesnika skupa da ne donose nikakve zastave, ni španske ni katalonske, kao i da se obuku u belo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: