Đinđić: Federalizovati Kosovo

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2003.

09:19

Default images

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je da, za njega, Kosovo predstavlja nacionalan problem i problem bezbednosti koji mora biti rešen i kao rešenje ponudio federalizaciju Pokrajine. "Ono što je za predsednika SAD Džordža Buša Irak, za mene je Kosovo, jedan težak nacionalan problem i problem bezbednosti, koji mi moramo da rešavamo. U istoj meri u kojoj svet od nas očekuje da razumemo svetske prioritete, mi opravdano očekujemo da i svet razume naše prioritete", rekao je Đinđić u intervjuu za frankfurtske "Vesti". "Pitanje statusa Kosova, kao i specijalnih veza s Republikom Srpskom postavio sam ne kao pitanje emocija, prava, mitova, prošlosti, već državnog statusa i međunarodnih ugovora. Meni je jako žao što su kod nekih ljudi u Evropi i svetu dobri Srbi i demokrate samo oni Srbi koji se odriču nacionalnog interesa svoje zemlje, što neki misle da rat u Iraku treba da bude naš nacionalni interes, a ne rešavanje pitanja Kosova. Posle 2 godine demokratske vlade, ja mislim da smo skupili dovoljan demokratski kredibilitet da ta pitanja otvoreno pokrenemo. Ja sam procenio da posle 2 godine imamo pravo da od Zapada tražimo određene dokaze da nas shvataju kao partnere i da su spremni da nas pomognu. Ako nisu, neka to kažu", naglasio je Đinđić.

On je istakao da nema razumevanja za konstatacije kako je rano za pokretanje pitanja o rešenju Kosova. "Mislim da je vreme da prestane primena dvostrukih standarda. Kada traže od nas da sarađujemo sa sudom u Hagu, jer je on institucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koju mi poštujemo, onda da vidimo ko je dužan da sprovodi rezoluciju o vraćanju 1.000 vojnika i policajaca na Kosovo koju je doneo taj isti Savet bezbednosti. Kako to da nije vreme za vraćanje Srba na Kosovo, a uvek je vreme za sprovođenje odluka Haškog suda", upitao je on. "Pošto se međunarodna zajednica okreće samo situacijama kada 'gori', moj cilj je bio stvoriti politički kritičnu situaciju oko Kosova, jer niko neće da reaguje na pozive koji će biti formulisani na diplomatski način. Kada je već tako, onda je važno imati i rešenje i ja ga nudim", rekao je Đinđić. On je precizirao da je to "federalizacija Kosova u 2 etničke zajednice, srpske i albanske, s podjednakim pravima". "Srbija bi prihvatila takvo Kosovo u statusu koji je više od autonomije, a manje od federalne jedinice, kakve su Srbija i Crna Gora", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: