Četvrtak, 27.02.2003.

09:19

Đinđić: Federalizovati Kosovo

Izvor: Beta

Ðinðiæ: Federalizovati Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Gavran ej

pre 21 godinu

Dok Srbijom ne dodu na vlast,pravi rodeni srbi,napretka i mira nema,ito ne samo u Srbiju i na Kosovu,vec i u regionu.
Napomenem Srbiom nikada nisu vladali pravi rodeni Srbi,Domoroci .Gledajte Istoriju i Biografiju svakog vodje ili kralja ili cara, uvericetese. poz. Gavran odkud LESKOVAC:

milos

pre 21 godinu

Apsolutno podrzavam takvu ideju,iako sam svestan da nece biti lako ostvarivanje.Mislim da apsolutno nije primereno Kosovo i Metohiju porediti sa Vojvodinom.Dobro je poznato da u Vojvodini zivi 70 % Srbi,pa nije mi jasno zasto se spekulise sa idejom nekakve nezavisne Vojvodine.Postavio bih pitanje Kosovskim Albancima kako to misle da se integrisu u Evropu,ako su stvorili oko sebe neprijateljsko okruzenje?Kako misle u svet preko Albanije?

deki

pre 21 godinu

moje je misljenje da gospodin Djindjic jednostavno shvata da bez karte nacionalizma tj. potezanja nacionalnog pitanja nema sanse da dobije sledece izbore koji se blize,a glupi srpski narod kada moram tako da kazem nevidi da se neradi niocemu drugom nego o potpunom osvajanju vlasti i uspece mu jer je to ovaj moj svabo skolovao.......

stevanovic

pre 21 godinu

gospodin djindjic ima dobre ideje u vezi kosova, samo ne verujem da ce ideja federacije proci kod albanaca.treba pokusati sve moguce da se zadrze makar bujanovac medvedja i presevo,a ako nista koncetrisati se na ekonomske reforme i nazadovanje srbije.ekonomki jaka srbija moze da, u "najgorem" slucaju,integrise izbeglice sa kosova i da im sansu da zive,ako vec ne mogu da se vrate

posmatrac

pre 21 godinu

Ako je Srbija deljiva,zasto ne bi i Kosovo i Metohija?
Zasto Albanci, cim postanu u nekoj regiji vecina, bivaju navodno ugrozeni i traze apsolutnu autonomiju,zasto nisu ugrozeni kada su manjina,i niko im nigde ne smeta da od manjine postanu vecina?
Ko ugrozava Albance na jugu uze Srbije ,na Kosmetu ili u Makedoniji,a oni se svagde sire i postaju sve agresivniji?
Ako se regionalizuje Srbija ,zasto ne bi i Kosmet,a neka se sami Albanci,pojedinacno,odreknu prava da ih u slucaju spora,konkretno i sa drugim Albancima,recimo u Urosevcu,sutra,NE ZASTITI Vrhovni sud Srbije,ali neka ne sprecavaju ostale gradjane Kosmeta,pa i Albance,da to pravo iskoriste.
Albanci,uz sva uvazavanja,moraju uciniti korak ka toleranciji,koegzistanciji i poverenju.

Shipac

pre 21 godinu

Zalostno je kako se vec 3 iniciative gos. Dindica anuliraju od strane EU, NATO i UNMIK'a. A ova a o Federalizaciji je takode tragi-komicna. Zar Srpski zivalj nemoze da prihvat satus manjine. Ako Albanci na Jugu prihvataju realnost onda i Srbi bi trebalo da to isto ucine jer je broj tih manjina isti...oko 100 hiljada. Nema drzave i Federacije sa pola grada i 2 mosta i 30 cuvara mosta!!

Nikola

pre 21 godinu

Dakle, prosto ne mogu da verujem da ovde jos ima ljudi koji se "pale" na Djikijevu inicijativu. Taj isti covek je na Palama ohrabrivao Karadzica da se suprotstavi MZ (cini mi se pre NATO bombardovanja), da bi cetiri godine kasnije istom prigodom (NATO bombardovanje)davao nebulozne izjave New York Times-u. Hocu reci, tu politickih uverenja nema, niti ih je ikada bilo. Nema strategije samo taktika. Da se posluzim njegovim recnikom, dribla na malom prostoru, ima inicijativu, aktivan je na terenu, ali nikako da da gol.
Kosovo sluzi za dnevno-politicku upotrebu i korisna je samo utoliko ako oznacava da je premijer shvatio da su izbori neophodni. Ako mu se sutra ucini da je to bezveze, on ce prvi zaboraviti na problem i insistirati na status-u quo. Zivi bili, pa videli.

Sloven

pre 21 godinu

A koji deo Kosova i Metohije gospodin Djindjic zeli da pokloni Albancima? Onaj sto je kolevka Srpstva, onaj gde su srpski manastiri, ili onaj sto je njegova dedovina?

gashi

pre 21 godinu

Hej moj djinkicu ti si probuden kasno to ti shto pricash to ti je samo iluzija nista drugo vec iluzija za srbe to ti sto pricas to nije nista smo da dobijes neki glas medju serbima sa kosova , teb ne veruju ni serbi iz serbij e kamoli drugi to vreme je proslo bajjjj

Ana

pre 21 godinu

Ja ne zelim nikome "da stajem na muku", ali sa moga stjalista Kosovo ste, zahvaljujuci ultranicistickom-milosevicevskom rezimu napokon uspjeli izgubiti.
Ponavljam, ovo je samo moje osobno stajaliste i shvatam koliko je ova tema vazna za vas, molim vas nemojte je shvatiti kao napad, jer mi to nije cilj.

Ivan M

pre 21 godinu

Meni je manje vazno "cije" je Kosovo, a vise da svi koji tamo danas zive i koji su tamo ziveli pre 1999te mogu tamo da se vrate i zive u miru, spokoju i blagostanju. Stoga treba pozdraviti svako resenje koje vodi ka tome.

Slaven

pre 21 godinu

kosovo je deo srbije de jure ali ne de facto. u pregovorima se uzima uobzir i de jure i de facto stanje prema tome - srbija ima moralno pravo na teritorijanu i financisku kompenzaciju u slucaju otcepljenja ostatka kosova. sada treba iskoristiti metez medju zapadnjacima i pritisnuti po osnovi kosova. na ulice treba izaci u mirnim demonstracijama da se pokaze svetu da srbi su zabrinuti za svoj jerusalem. trebamo koristiti SCG diplomate i institucije i pritiskati, pa i davati neke koncesije kako bi uzeli sto vise mozemo od albanaca. oni niti imaju institucije, niti imaju obrazovane diplomate. imaju manji lobi u SAD ali to nije toliko vazno. prvi put sada imamo prednost, iako malu, nad albancima. podrzati djindjica i forsirati podelu kosova.

Ilir N

pre 21 godinu

Federalizovati Kosovo?!!!
Gospodinu Djundjuc´u zar nije vam dosta bilo tih podjela. Sta vi misliti da je bog stvorio Srbiju da podjele tudje zemlje. Spustite se na zemlju jer nema nebeskih naroda nigdje u svetu, pa ni vi niste. Ideja o federalizaciju Kosova nije prava ideja niti prva ideja . Bas ta ideja vodila je Srbiju u cetiri rata od kojih je izasla kao porazena strana.
Nama albancima jasno je da jedva cekate da to mi prihvatimo, ali bi rekao nemojte vjerovati u to. Ako niste siti ratova i poraza nastavite bas kao vasi prethodnici, Milosevic i Milutinovic, jer cete sigurno imati ono sto oni sada imaju.
Gospodine Djindjucu i vi znate da je Kosovo nepodeljivo i nemojte jadne srbe koji vam jos vjeruju da varate! Nemojte jer to vama ne sluzi na cast. To je jedna opasna igra. To je otvaranje Pandorine kutije, koja jos nije u potpunosti zatvorena. Ali, ajde dajte nama primer. Neka se prvo federalizira Srbija: Sandzak, Presevska dolina, Sumadija, Srem, Vojvodina... pa onda stvorice se uslovi za pocetak razgovora za federalizaciju Kosova.
Tim idejama kojima ti Gospodinu Djindjicu zajedno sa Covicem i jos kojim pojavljujete se u javnost, su ideje koje samu Srbiju i same srbe vodi u rat. Tim idejama otvorate put za rat izmedju muslimana i srba u Sandjaku, izmedju albanca i srba u Presevskoj dolini, izmedju srba i madjara u Vojvodinu, izmedju srba i vlaha, izmedju same srbe.
Moz¡da te ideje zluz¡e vama za politic´ki marketing ali, budite sigurni da one ideje vratic´e se tebi lic´no i samoj Srbiji kao bumerang, a s¡ta je bumerang ti dobro znas¡, pogotovo kad ti se vrati u politici.
Albanci i Kosova ni po koju cenu nec´e nikada, ama bas¡ nikada u nikakvoj zajednici sa Srbijom. Bili smo bez iskustva i ratovali smo, dok sada stvari stoj drugac¡ije. Imamo iskustva, imamo nas¡u vojsku, upamti jer ponavljam, nas¡u vojsku, i srbska vojska je van Kosova.
Budite prvi srpski premijer koji c¡ete priznati nezavisnost Kosova, jer time c¡es¡ pomagati samoj Srbiji, srbima u Srbiju i srbima na Kosovu, jer sve druge ideje od nezavsnosti su sanjarije i vode u rat.

patriot

pre 21 godinu

Tesko ce ici to sa Kosovom. Mi dve godine nismo u stanju da resimo bilo sta a kamoli
to sa Kosovom. Prvo treba da resimo one lakse resive probleme . A to su:
vladavina prava ( stav u vezi sa ratnim zlocinima koje smo pocinili, kaznjavanje svih koji su nas
ovih godina opljackali...), sprovodjenje sistematske lustracije, trajno resenje odnosa sa
Crnom Gorom.
Kada to uradimo, Srbija ce imati sanse da uhvati korak sa Evropom, pa tek onda mozemo
da zakucamo na vrata kod sefova sveta i da trazimo da rese problem Kosova tako da resenje
bude povoljno i za nas. A granice ne povlacimo ni mi, ni Albanci, nego oni koji su to uvek
cinili. Nas zadatak je da ih pridobijemo da nesto urade i za nas. Ovakvi kakvi smo sada,
mislim, da, nemamo sanse.

Jelena Pavlovic

pre 21 godinu

Samo onda kada bude bilo reci o eventualnom premestanju svih vaznih politickih institucija iz Beograda u Pristinu, pocecu da verujem da srpsku politicari i deo Srba zaista osecaju Kosovo kao neraskidivi deo Srpstva. Prazne price i apstraktna resavanja kosovskog pitanja ne vode nicemu. Smatrala sam da je Djindjic pametniji od ostalih, ali me je ovo posto-poto skupljanje jeftinih politickih poena razocaralo.

Aferdita

pre 21 godinu

Citaj pazljivo ovo: "Srbija bi prihvatila takvo Kosovo u statusu koji je više od autonomije, a manje od federalne jedinice, kakve su Srbija i Crna Gora", istakao je on (Djindjic).
Stvarno je smijesna ova deklaracija, ali zna on kome prica. Seselja i Milosevica nema vise, hoce sad da pridobje njihove pristalice (jer oni vjeruju svasta).
Ali Djindjicu, prvo moras da pitas Kosovo ako hoce u ovoj komicnoj zajednici? A odgovor se zna unaprijed: NE, JO, NIET, NEIN,NO,OHI itd..Pricas kao da te molimo da se ukljucujemo (mi Kosovari)u SCG, i ti kao da nam postavljas uvjete....stvarno je smijesno..davno se nisam tako duboko smijesila kao od ove deklaracije...

Vasilije

pre 21 godinu

Svidjalo se to nekome ili ne,g-din Djindjic je srpski premijer i njegovi stavovi,zahtevi i politika koju vodi jeste drzavna politika drzave Srbije.Bez obzira sto nisam jedan od slepih pristalica nikoga,pa ni g-dina Djindjica u ovom slucaju,mislim da je zaista pozitivna stvar pokrenuti resavanje statusa Kosova i Metohije.Polazeci od neosporne cinjenice da je Kosovo deo teritorije Srbije,te da se drzava Srbija nikada nece moci odreci prava na sopstvenu teritoriju,ma ko na njoj ziveo u ma kojem procentualnom odnosu izmedju razlicitih naroda,dolazi se do zakljucka da nesto treba da se uradi po tom pitanju.Mozemo se sloziti ili odbiti plan srpskog premijera(ja licno smatram da to nije dobro resenje iz vise razloga),ali ne mozemo o njemu cutati i glavu okretati.Ne mozemo se pretvarati da nije momenat da se problem pocne resavati,jer u buducnosti se moze desiti da taj momenat nikada i ne dodje,posto njegova procena moze biti itekako politikantski motivisana od strane onih koji bi trebali odluku da donesu,a to je telo UN koje de facto ima upravu na Kosovu i Metohiji.
Mislim da je dobro traziti od UN da konacno pripreme teren za povratak srpskih organa reda i vojske u onom obimu i broju koji je propisan u Kumanovskom ugovoru i Rezoluciji,ma koliko to sada zvucalo neprikladno i neizvodljivo.Ako je neizvodljivo u ovom momentu,hajde da ucinimo nesto da stvorimo konkretne uslove za tako nesto da se dogodi u doglednoj buducnosti,a ne da se igramo govoreci kako je to ok,ali nije zgodan trenutak.
Bez obzira na sve sta se desavalo oko Kosova,bez obzira na Milosevicevu samovladu,do pomirenja mora doci,jer bez njega nikada nece biti stabilnosti u regionu,a samim tim ni zivota ni Srbima ni Albancima,a ni ostalima.Kada to shvate gospoda novoustoliceni vladari na Kosovu,onda ce se krenuti sa mrtve tacke.Potpuno je neprihvatljivo insistirati na nekoj drzavnoj samobitnosti Kosova ili ponovnom prekrajanju granica,a resenja treba traziti unutar postojecih,ma koliko ta resenja bila liberalna.

rade

pre 21 godinu

Djindjicevu inicijativu treba podrzati i masovno izaci na ulice i demonstrirati. Cutanjem za zadnje dve godine nismo nista dobili sem povecanog pritiska Haga. Ako ovako nastavimo sa cutanjem izgubicemo i Juznu Srbiju. Nema nista nedemokratsko u demonstriranju srpske volje. Svet treba da zna kako se mi osecamo u pogledu stvaranja druge albanske drzave na nasoj teritoriji. Niko ne poziva na oruzje, sto albanci ne prestaju da cine. Setimo se samo koliko su hrvati bili grlati dok nisu dobili zadnji deo Slavonije.

Detroit

pre 21 godinu

Svidja mi se ideja ali ne i ton sa kojim se obraca onima od kojih nam najveca pomoc i podrska treba. Sada nam ne trebaju nastupi tipa Seselj nego promisljena i odmerena diplomatija sa dobro izabranim recima, programima i planovima a ne samo inicijativama i pojedinacnih izletanja po stranim novinama, jer treba da znamo gde nam je mesto i koliko smo "jaki" i na koga mozemo da racunamo pre nego sto ista uradimo ili ti da imamo ledja (pri tome ne mislim Rusiju). Pa kad nas MZ pita koji nam je dugorocni plan i program (ekonomski, politicki, demokratski...) da budemo spremni i da imamo sve razradjeno do detalja, a ne ovako prazne price. Nemamo nikakav program ni za ostatak Srbije a imacemo za Kosovo.

Mirko Vranic

pre 21 godinu

Cini mi se da bas treba porediti situaciju sa 1941. Draza je tad govorio "Nije vreme da se suprotstavljamo Necima" jer je znao da za svakog nemackog vojnika gine 100 Srba. Suprotno tome, Tita nije zanimalo koliko ce Srba da izgine, vec ga je zanimalo da se on dokaze kao jedini i pravi borac protiv Nemaca. Sada je tako. Djindjica ne interesuje sto direktnim suprotstavljanjem EU, UN i SAD on nanosi stetu Srbiji. Interesuje ga samo da se on prikaze kao "sposoban" borac i "covek od akcije", i naravno da ostane na vlasti. Sudbina Srbije mu je deseta rupa na svirali. Djindjic dokazuje sta znaci "lazni patriotizam". Kao sto Milosevic nikada nije bio nacionalista, vec je samo koristio takvu retoriku da bi ostao na vlasti, isto to radi Djindjic. Beskrupulozna i arogantna vladavina.

Melisa

pre 21 godinu

Srpska strana je mnogo ideje stavila na stol a bogami i silom htela da ih realizuje samo se postavlja pitanje koliko od njih su se realizovali...! Ako se i dalje nude ovakve ideje "koje ce naterati ostale da prihvate te vase ideje", plasim se da ce Srbija biti prinudjena (kao sto je i morala) da slusa a bogami i da prihavti ideje i ostalih na samo Albanaca sa Kosova nego i Vojvodine, Sandzaka i juga Srbije tj istocno Kosovo da i oni kaze sta misle. Ja bih pitao Djindjica zasto je predao Millosevica u Hag kad i on zastupa skoro slicne ideje kao i on! Sta misli da iako KFOR daju saglasnost da se srpska vojska i policija vrati na Kosovu Albanci ce sa cvecima docekati njih!?
Ako se ide na podelu Kosova Srbija ce se podeliti jos vise..! Uostalom vreme ce pokazivati kaka se mogu realizovati jednostrane ideje! Kosovo je bila konstituivan element bifse Federacije kao sto su bile i ostale republike. Mislite da svet ne zna kako je Milosevic silom promenio ustav Kosova i oduzeo pravo kosovskim albancima da prema ustavu federeracije samostalno odlucuju o njihovoj sudbini! Bilo bi lepo kad bih i moje racionalne zelje se ostvare i da na regionu Toplice i Kosanice (region Kursumlije i Nisa) vrate stotinu hiljada silom proterani Albanaca sa 400 njihovih sela istim metodama kao sto je uradio S. Milosevic! Ali ja prihavcam realnost da to ne moze da se realizuje u danasnjim okolnostima! I danasnja realnost je da Kosovo nece biti nikada pod vlascu Beograda. Takodje mnogi Srbi nece moci da se vrate na Kosovo jer, znaju da su krivi za njihova dela koja su ucinili prema njihovim susedima Albancima.

Denis, USA

pre 21 godinu

Gospodine Djindjicu, ne zeli niko u MZ da cuje tvoje predloge. Kao sto je novija istorija pokazala, Srbija ovakva pitanja zna samo silom da resava. Nisam nikada cuo da je gospodin Djidjic rekao nesto protiv represije albanskog i drugog nesprskog stanovnistva u protekloj deceniji i vise, od kada je na politickoj sceni. Sada bi on da osudjuje "primenu dvostukih merila" od strane MZ, a istovremeno ih sam postavlja. Kao sto neko vec rece, da li je spreman za federalizaciju Vojvodine, Sandzaka i istocne Srbije? Pa zar nisu to dvostruka merila, traziti nesto za Srbe na Kosovu, a u isto vreme to pravo negirati nesrbima u drugim delovima Srbije.
Jednostavno, Kosovo je davno izgubljeno, a gospodin Djindjic pokusava da pokupi politicke poene na oprobanu nacionalisticku kartu koja moze da upali kod "seseljevih" glasaca, ali ne i u Evropi.

Miroslav

pre 21 godinu

Svaka cast Djindjicu!!! Iako do sada nisam bio njegov pristalica (vise sam bio naklonjen Kostunici u izboru izmedju njih dvojice), svojim inicijativama u zadnje vreme Djindjic je dobio mnogo vise od par politickih poena (barem kod mene). Posebno kad se radi o pitanju Kosova i Metohije...

Milan Milicevic

pre 21 godinu

Gospodo kritizeri, dajte bolji plan, ideju. Ali nemojte pricati kako je Kosovo srpsko i da ce uvek biti srpsko. Danas Kosovo nije srpsko, osim par opstina. To je cinjenica.

Dzoni Roten

pre 21 godinu

Suludo je porediti sadasnju situaciju sa 1941-om i sa pokretom generala Mihajlovica. Ovde se radi o potpuno drugacijim stvarima i drugacim akterima. Da ne pominjem drugaciji odnos sveta prema Srbiji. Djindjic igra na kartu "nacionalnog pitanja", a vise puta je dokazivao da je po nacionalnosti "mladi socijalista". Zato DS i jeste stranka levicara. Doduse u demokratskim drustvima istinski patriotizam nije odredjen ideoloskom pripadnoscu. Istorija je poznavala i mnoge levicare koji su bili veliki patrioti: Svetozar Markovic, Jovan Skerlic, Dimitrije Tucovic, Dragisa Vasic itd. Ali Djindjic svojim delima dokazuje da mu do srpskog nacionalnog pitanja nije stalo i da su mu vrednije fabrike i poslusnici u vojvodjanskim strankama, nego demokratija i odbrana nacionalne svesti. Zato sumnjam u iskrenost Djindjicevih reci.

SASA V.

pre 21 godinu

Probajte jednom, bez obzira sto g. Djindjic izaziva podeljena misljenja o njemu (ili ga mrze ili vole) da neke njegove ideje pogledate malo dublje od kafanskog politiziranja. Manite se parola i razmisljajte o sustini i onome sto nesto donosi u perspektivi.
Itekako je vreme da se pitanje Kosova potencira. A to pitanje i problem nije napravio Djindjic (mozda cak ni Milosevic) to je nesto sto ubija ovu drzavu godinama i treba to resiti .
Ponavljam da ako se svet i samo Kosovo "izbombarduje" sa nasim inicijativama, druga strana nece imati daha za sopstvene i trazice resenje najmanje lose za njih.
Bilo kakav pomak da Djindjic napravi po pitanju uspostavljanja suvereniteta na Kosovu je uspeh, jer trenutno tamo Srbija nema nikakav suverenitet.

Sep Blater

pre 21 godinu

Koji crni kredibilitet je skupila nasa Vlada.Pa zar Djindjic zaista misli da u Evropi ne prate sta se u Srbiji desava.Nema medjunarodnog kredibiliteta dok su udarne reformske pesnice Karici i neki likovi iz Surcina,dok je bastion demokratije TV Pink,a preduzeca u Srbiji kupuju za nekoliko miliona evra ljudi koji po svom izgledu podsecaju vise na uterivace dugova nego na ugledne biznismene.Dok je tako nema ni kredibiliteta Srbije u svetu.

s-

pre 21 godinu

djinjdic stvarno ume da zasmeje i ko ono prethodno rece kako je poceo da skuplja poene vec a nista od kosova ga pre toga nije zanimalo. ama ljudi samo opet da vas podcetim za one koji nisu culi: u nemackoj vec na telefonskim govornicama kosovo stoji kao odvojena drzava i pise kosovo, pored albanska zastava i cena poziva za kosovo, a srbija je dole negde na toj listi....
i djindjicu sta cemo da radimo?
dosta nam je tvojih glupih i istrosenih obecanja!

SASA V.

pre 21 godinu

Odlicne ideje.
Takticki je mudro baciti vise ideja na sto i to sve one koje ne odgovaraju albanskoj politickoj eliti. Treba ih uvesti u situaciju da biraju izmedju nekoliko po njih losih resenja.
Sto vise ovakvih ideja, Kosovo je sve dalje od nezavisnosti.
Dobar pristup. Verovatno ce i na ovo da odreaguje druga liga Evropske unije, koja ce ovo deklerativno da odbije, ali sam ubedjen da pravi ljudi dobro razmisljaju o svim ovim idejama.
I samo da dodam, da je prosto iritirajuce kada neki tipovi koji svoje zalaganje za gradjansko drustvo gledaju kroz prizmu da Srbija ne sme ni da se spomene jer je to nacionalizam i nastavak Miloseviceve politke, da pogledaju ponekad kako zive Srbi na Kosovu i da nad time jednostavno nemamo pravo da cutimo. Niko danas ne poziva na silu i oruzje, na progon albanaca i tome slicno....i zato ocekujem da i ti ljudi koji 12 godina zive od novca Sorosa i raznih fondacija, svojim zalaganjem za prava nealbanaca na Kosovu pokazu da su razumeli vrednosti koje propagiraju ljudi koji ih finansiraju.
Podrska premijeru za Kosovske inicijative.

D.Savic

pre 21 godinu

Bas je uporan,svaka mu cast....a i sto je istina-dok god ne bude neka kriza-svet cuti...samo da nas ne optuze i ovoga puta za nesto,pazi se Djindjicu...uostalom,ovog puta smo demokrate pa ako se svetu Djindjic ne svidja-smenicemo ga i ostaviti novog koji ce biti jos gori-tek da znaju da se nikada necemo Kosova odreci....i to treba jasno i glasno da kazemo!

JOHNY GUITAR

pre 21 godinu

Dali je gosp.Djindjic spreman da federalizuje Srbiju???:
-Vojvodina
-Sandzak
-Istocno Kosovo(Jug Srbije)
a zauzvrat dobije dve najmanje opstine na Kosovu(Leposavic,Strpce).
Dali je Gosn.Djindjic spreman da zarati ne samo sa albancima vec i medjunarodnom zajednicom???
Kad nekome(politicarima) gori pod nogama u Srbiji, odmah se late rezrvne teme,i pocnu da sviraju na "nacionalisticke" strune.
Zelim puno uspeha Gosn.Djindjicu na sledecim izborima u Srbiji.

petrit

pre 21 godinu

Ovo je pravi biser srpskog premijera,stvarno ima maste,da vidimo sta je sledeqe u nizu njegovih izjava o Kosovu stvarno,ima poencial da reaguje duhovito ...

pavao

pre 21 godinu

Djindjicu, zar ti mislis stvarno da mi na Kosovu pasemo travu?Zar nas uporedjujes sa Irakom, a Srbiju sa SAD. gdje je tu logika.Mislim na zdravu logiku. Ukoliko i dale budes nastavio avim tempom , i na na ovaj nacin da predlazes svoje "spasonosne ideje" dicices na noge sav albanski narod , i vise nece biti samostalnog Kosova vec Jedne jedine Albanije , pa makar bila i ona "Velika".

kristijan

pre 21 godinu

Predizborna kampanja je pocela.Ali ovakve izjave niko u srbiji nece uzeti ozbiljno jer znaju sta je pricao godinama a sada prica o nekim nacionalnim interesima,koja ga nisu zanimala dosad ni malo.On vidi da nema sanse na izborima i pokusava sa NEiskrenim parolama da privuce birace.
Providno i jadno !

Kvizac

pre 21 godinu

Podrzavam napore Djindjica u potpunosti ali mi se cini da jos dugo necemo moci da razgovaramo za MZ tim tonom. Ne mislim da ne zasluzujemo ali prilike su jednostavno takve. Ova godina ce biti jako duga za albanske extremiste i cini mi se da nece moci da se uzdrze od radikalnih poteza. Mozda zvuci paradozalno ali to nama ide u prilog. Nastavi Dindjicu

Petar Antunovic

pre 21 godinu

Prije nego sto Dobrica Cosic pocne da slavi skoru realizaciju svoje ideje, morao bi da shvati da je on (sa svojom idejom i jos mnogo, mnogo drugoga) doveo do toga da sada taj plan predstavlja jedinu mogucu alternativu.

Ivan M

pre 21 godinu

Meni je manje vazno "cije" je Kosovo, a vise da svi koji tamo danas zive i koji su tamo ziveli pre 1999te mogu tamo da se vrate i zive u miru, spokoju i blagostanju. Stoga treba pozdraviti svako resenje koje vodi ka tome.

Shipac

pre 21 godinu

Zalostno je kako se vec 3 iniciative gos. Dindica anuliraju od strane EU, NATO i UNMIK'a. A ova a o Federalizaciji je takode tragi-komicna. Zar Srpski zivalj nemoze da prihvat satus manjine. Ako Albanci na Jugu prihvataju realnost onda i Srbi bi trebalo da to isto ucine jer je broj tih manjina isti...oko 100 hiljada. Nema drzave i Federacije sa pola grada i 2 mosta i 30 cuvara mosta!!

Ana

pre 21 godinu

Ja ne zelim nikome "da stajem na muku", ali sa moga stjalista Kosovo ste, zahvaljujuci ultranicistickom-milosevicevskom rezimu napokon uspjeli izgubiti.
Ponavljam, ovo je samo moje osobno stajaliste i shvatam koliko je ova tema vazna za vas, molim vas nemojte je shvatiti kao napad, jer mi to nije cilj.

Milan Milicevic

pre 21 godinu

Gospodo kritizeri, dajte bolji plan, ideju. Ali nemojte pricati kako je Kosovo srpsko i da ce uvek biti srpsko. Danas Kosovo nije srpsko, osim par opstina. To je cinjenica.

deki

pre 21 godinu

moje je misljenje da gospodin Djindjic jednostavno shvata da bez karte nacionalizma tj. potezanja nacionalnog pitanja nema sanse da dobije sledece izbore koji se blize,a glupi srpski narod kada moram tako da kazem nevidi da se neradi niocemu drugom nego o potpunom osvajanju vlasti i uspece mu jer je to ovaj moj svabo skolovao.......

Miroslav

pre 21 godinu

Svaka cast Djindjicu!!! Iako do sada nisam bio njegov pristalica (vise sam bio naklonjen Kostunici u izboru izmedju njih dvojice), svojim inicijativama u zadnje vreme Djindjic je dobio mnogo vise od par politickih poena (barem kod mene). Posebno kad se radi o pitanju Kosova i Metohije...

Detroit

pre 21 godinu

Svidja mi se ideja ali ne i ton sa kojim se obraca onima od kojih nam najveca pomoc i podrska treba. Sada nam ne trebaju nastupi tipa Seselj nego promisljena i odmerena diplomatija sa dobro izabranim recima, programima i planovima a ne samo inicijativama i pojedinacnih izletanja po stranim novinama, jer treba da znamo gde nam je mesto i koliko smo "jaki" i na koga mozemo da racunamo pre nego sto ista uradimo ili ti da imamo ledja (pri tome ne mislim Rusiju). Pa kad nas MZ pita koji nam je dugorocni plan i program (ekonomski, politicki, demokratski...) da budemo spremni i da imamo sve razradjeno do detalja, a ne ovako prazne price. Nemamo nikakav program ni za ostatak Srbije a imacemo za Kosovo.

Sep Blater

pre 21 godinu

Koji crni kredibilitet je skupila nasa Vlada.Pa zar Djindjic zaista misli da u Evropi ne prate sta se u Srbiji desava.Nema medjunarodnog kredibiliteta dok su udarne reformske pesnice Karici i neki likovi iz Surcina,dok je bastion demokratije TV Pink,a preduzeca u Srbiji kupuju za nekoliko miliona evra ljudi koji po svom izgledu podsecaju vise na uterivace dugova nego na ugledne biznismene.Dok je tako nema ni kredibiliteta Srbije u svetu.

gashi

pre 21 godinu

Hej moj djinkicu ti si probuden kasno to ti shto pricash to ti je samo iluzija nista drugo vec iluzija za srbe to ti sto pricas to nije nista smo da dobijes neki glas medju serbima sa kosova , teb ne veruju ni serbi iz serbij e kamoli drugi to vreme je proslo bajjjj

petrit

pre 21 godinu

Ovo je pravi biser srpskog premijera,stvarno ima maste,da vidimo sta je sledeqe u nizu njegovih izjava o Kosovu stvarno,ima poencial da reaguje duhovito ...

Denis, USA

pre 21 godinu

Gospodine Djindjicu, ne zeli niko u MZ da cuje tvoje predloge. Kao sto je novija istorija pokazala, Srbija ovakva pitanja zna samo silom da resava. Nisam nikada cuo da je gospodin Djidjic rekao nesto protiv represije albanskog i drugog nesprskog stanovnistva u protekloj deceniji i vise, od kada je na politickoj sceni. Sada bi on da osudjuje "primenu dvostukih merila" od strane MZ, a istovremeno ih sam postavlja. Kao sto neko vec rece, da li je spreman za federalizaciju Vojvodine, Sandzaka i istocne Srbije? Pa zar nisu to dvostruka merila, traziti nesto za Srbe na Kosovu, a u isto vreme to pravo negirati nesrbima u drugim delovima Srbije.
Jednostavno, Kosovo je davno izgubljeno, a gospodin Djindjic pokusava da pokupi politicke poene na oprobanu nacionalisticku kartu koja moze da upali kod "seseljevih" glasaca, ali ne i u Evropi.

Melisa

pre 21 godinu

Srpska strana je mnogo ideje stavila na stol a bogami i silom htela da ih realizuje samo se postavlja pitanje koliko od njih su se realizovali...! Ako se i dalje nude ovakve ideje "koje ce naterati ostale da prihvate te vase ideje", plasim se da ce Srbija biti prinudjena (kao sto je i morala) da slusa a bogami i da prihavti ideje i ostalih na samo Albanaca sa Kosova nego i Vojvodine, Sandzaka i juga Srbije tj istocno Kosovo da i oni kaze sta misle. Ja bih pitao Djindjica zasto je predao Millosevica u Hag kad i on zastupa skoro slicne ideje kao i on! Sta misli da iako KFOR daju saglasnost da se srpska vojska i policija vrati na Kosovu Albanci ce sa cvecima docekati njih!?
Ako se ide na podelu Kosova Srbija ce se podeliti jos vise..! Uostalom vreme ce pokazivati kaka se mogu realizovati jednostrane ideje! Kosovo je bila konstituivan element bifse Federacije kao sto su bile i ostale republike. Mislite da svet ne zna kako je Milosevic silom promenio ustav Kosova i oduzeo pravo kosovskim albancima da prema ustavu federeracije samostalno odlucuju o njihovoj sudbini! Bilo bi lepo kad bih i moje racionalne zelje se ostvare i da na regionu Toplice i Kosanice (region Kursumlije i Nisa) vrate stotinu hiljada silom proterani Albanaca sa 400 njihovih sela istim metodama kao sto je uradio S. Milosevic! Ali ja prihavcam realnost da to ne moze da se realizuje u danasnjim okolnostima! I danasnja realnost je da Kosovo nece biti nikada pod vlascu Beograda. Takodje mnogi Srbi nece moci da se vrate na Kosovo jer, znaju da su krivi za njihova dela koja su ucinili prema njihovim susedima Albancima.

Petar Antunovic

pre 21 godinu

Prije nego sto Dobrica Cosic pocne da slavi skoru realizaciju svoje ideje, morao bi da shvati da je on (sa svojom idejom i jos mnogo, mnogo drugoga) doveo do toga da sada taj plan predstavlja jedinu mogucu alternativu.

Jelena Pavlovic

pre 21 godinu

Samo onda kada bude bilo reci o eventualnom premestanju svih vaznih politickih institucija iz Beograda u Pristinu, pocecu da verujem da srpsku politicari i deo Srba zaista osecaju Kosovo kao neraskidivi deo Srpstva. Prazne price i apstraktna resavanja kosovskog pitanja ne vode nicemu. Smatrala sam da je Djindjic pametniji od ostalih, ali me je ovo posto-poto skupljanje jeftinih politickih poena razocaralo.

stevanovic

pre 21 godinu

gospodin djindjic ima dobre ideje u vezi kosova, samo ne verujem da ce ideja federacije proci kod albanaca.treba pokusati sve moguce da se zadrze makar bujanovac medvedja i presevo,a ako nista koncetrisati se na ekonomske reforme i nazadovanje srbije.ekonomki jaka srbija moze da, u "najgorem" slucaju,integrise izbeglice sa kosova i da im sansu da zive,ako vec ne mogu da se vrate

Dzoni Roten

pre 21 godinu

Suludo je porediti sadasnju situaciju sa 1941-om i sa pokretom generala Mihajlovica. Ovde se radi o potpuno drugacijim stvarima i drugacim akterima. Da ne pominjem drugaciji odnos sveta prema Srbiji. Djindjic igra na kartu "nacionalnog pitanja", a vise puta je dokazivao da je po nacionalnosti "mladi socijalista". Zato DS i jeste stranka levicara. Doduse u demokratskim drustvima istinski patriotizam nije odredjen ideoloskom pripadnoscu. Istorija je poznavala i mnoge levicare koji su bili veliki patrioti: Svetozar Markovic, Jovan Skerlic, Dimitrije Tucovic, Dragisa Vasic itd. Ali Djindjic svojim delima dokazuje da mu do srpskog nacionalnog pitanja nije stalo i da su mu vrednije fabrike i poslusnici u vojvodjanskim strankama, nego demokratija i odbrana nacionalne svesti. Zato sumnjam u iskrenost Djindjicevih reci.

Vasilije

pre 21 godinu

Svidjalo se to nekome ili ne,g-din Djindjic je srpski premijer i njegovi stavovi,zahtevi i politika koju vodi jeste drzavna politika drzave Srbije.Bez obzira sto nisam jedan od slepih pristalica nikoga,pa ni g-dina Djindjica u ovom slucaju,mislim da je zaista pozitivna stvar pokrenuti resavanje statusa Kosova i Metohije.Polazeci od neosporne cinjenice da je Kosovo deo teritorije Srbije,te da se drzava Srbija nikada nece moci odreci prava na sopstvenu teritoriju,ma ko na njoj ziveo u ma kojem procentualnom odnosu izmedju razlicitih naroda,dolazi se do zakljucka da nesto treba da se uradi po tom pitanju.Mozemo se sloziti ili odbiti plan srpskog premijera(ja licno smatram da to nije dobro resenje iz vise razloga),ali ne mozemo o njemu cutati i glavu okretati.Ne mozemo se pretvarati da nije momenat da se problem pocne resavati,jer u buducnosti se moze desiti da taj momenat nikada i ne dodje,posto njegova procena moze biti itekako politikantski motivisana od strane onih koji bi trebali odluku da donesu,a to je telo UN koje de facto ima upravu na Kosovu i Metohiji.
Mislim da je dobro traziti od UN da konacno pripreme teren za povratak srpskih organa reda i vojske u onom obimu i broju koji je propisan u Kumanovskom ugovoru i Rezoluciji,ma koliko to sada zvucalo neprikladno i neizvodljivo.Ako je neizvodljivo u ovom momentu,hajde da ucinimo nesto da stvorimo konkretne uslove za tako nesto da se dogodi u doglednoj buducnosti,a ne da se igramo govoreci kako je to ok,ali nije zgodan trenutak.
Bez obzira na sve sta se desavalo oko Kosova,bez obzira na Milosevicevu samovladu,do pomirenja mora doci,jer bez njega nikada nece biti stabilnosti u regionu,a samim tim ni zivota ni Srbima ni Albancima,a ni ostalima.Kada to shvate gospoda novoustoliceni vladari na Kosovu,onda ce se krenuti sa mrtve tacke.Potpuno je neprihvatljivo insistirati na nekoj drzavnoj samobitnosti Kosova ili ponovnom prekrajanju granica,a resenja treba traziti unutar postojecih,ma koliko ta resenja bila liberalna.

D.Savic

pre 21 godinu

Bas je uporan,svaka mu cast....a i sto je istina-dok god ne bude neka kriza-svet cuti...samo da nas ne optuze i ovoga puta za nesto,pazi se Djindjicu...uostalom,ovog puta smo demokrate pa ako se svetu Djindjic ne svidja-smenicemo ga i ostaviti novog koji ce biti jos gori-tek da znaju da se nikada necemo Kosova odreci....i to treba jasno i glasno da kazemo!

SASA V.

pre 21 godinu

Probajte jednom, bez obzira sto g. Djindjic izaziva podeljena misljenja o njemu (ili ga mrze ili vole) da neke njegove ideje pogledate malo dublje od kafanskog politiziranja. Manite se parola i razmisljajte o sustini i onome sto nesto donosi u perspektivi.
Itekako je vreme da se pitanje Kosova potencira. A to pitanje i problem nije napravio Djindjic (mozda cak ni Milosevic) to je nesto sto ubija ovu drzavu godinama i treba to resiti .
Ponavljam da ako se svet i samo Kosovo "izbombarduje" sa nasim inicijativama, druga strana nece imati daha za sopstvene i trazice resenje najmanje lose za njih.
Bilo kakav pomak da Djindjic napravi po pitanju uspostavljanja suvereniteta na Kosovu je uspeh, jer trenutno tamo Srbija nema nikakav suverenitet.

Aferdita

pre 21 godinu

Citaj pazljivo ovo: "Srbija bi prihvatila takvo Kosovo u statusu koji je više od autonomije, a manje od federalne jedinice, kakve su Srbija i Crna Gora", istakao je on (Djindjic).
Stvarno je smijesna ova deklaracija, ali zna on kome prica. Seselja i Milosevica nema vise, hoce sad da pridobje njihove pristalice (jer oni vjeruju svasta).
Ali Djindjicu, prvo moras da pitas Kosovo ako hoce u ovoj komicnoj zajednici? A odgovor se zna unaprijed: NE, JO, NIET, NEIN,NO,OHI itd..Pricas kao da te molimo da se ukljucujemo (mi Kosovari)u SCG, i ti kao da nam postavljas uvjete....stvarno je smijesno..davno se nisam tako duboko smijesila kao od ove deklaracije...

patriot

pre 21 godinu

Tesko ce ici to sa Kosovom. Mi dve godine nismo u stanju da resimo bilo sta a kamoli
to sa Kosovom. Prvo treba da resimo one lakse resive probleme . A to su:
vladavina prava ( stav u vezi sa ratnim zlocinima koje smo pocinili, kaznjavanje svih koji su nas
ovih godina opljackali...), sprovodjenje sistematske lustracije, trajno resenje odnosa sa
Crnom Gorom.
Kada to uradimo, Srbija ce imati sanse da uhvati korak sa Evropom, pa tek onda mozemo
da zakucamo na vrata kod sefova sveta i da trazimo da rese problem Kosova tako da resenje
bude povoljno i za nas. A granice ne povlacimo ni mi, ni Albanci, nego oni koji su to uvek
cinili. Nas zadatak je da ih pridobijemo da nesto urade i za nas. Ovakvi kakvi smo sada,
mislim, da, nemamo sanse.

Gavran ej

pre 21 godinu

Dok Srbijom ne dodu na vlast,pravi rodeni srbi,napretka i mira nema,ito ne samo u Srbiju i na Kosovu,vec i u regionu.
Napomenem Srbiom nikada nisu vladali pravi rodeni Srbi,Domoroci .Gledajte Istoriju i Biografiju svakog vodje ili kralja ili cara, uvericetese. poz. Gavran odkud LESKOVAC:

kristijan

pre 21 godinu

Predizborna kampanja je pocela.Ali ovakve izjave niko u srbiji nece uzeti ozbiljno jer znaju sta je pricao godinama a sada prica o nekim nacionalnim interesima,koja ga nisu zanimala dosad ni malo.On vidi da nema sanse na izborima i pokusava sa NEiskrenim parolama da privuce birace.
Providno i jadno !

Ilir N

pre 21 godinu

Federalizovati Kosovo?!!!
Gospodinu Djundjuc´u zar nije vam dosta bilo tih podjela. Sta vi misliti da je bog stvorio Srbiju da podjele tudje zemlje. Spustite se na zemlju jer nema nebeskih naroda nigdje u svetu, pa ni vi niste. Ideja o federalizaciju Kosova nije prava ideja niti prva ideja . Bas ta ideja vodila je Srbiju u cetiri rata od kojih je izasla kao porazena strana.
Nama albancima jasno je da jedva cekate da to mi prihvatimo, ali bi rekao nemojte vjerovati u to. Ako niste siti ratova i poraza nastavite bas kao vasi prethodnici, Milosevic i Milutinovic, jer cete sigurno imati ono sto oni sada imaju.
Gospodine Djindjucu i vi znate da je Kosovo nepodeljivo i nemojte jadne srbe koji vam jos vjeruju da varate! Nemojte jer to vama ne sluzi na cast. To je jedna opasna igra. To je otvaranje Pandorine kutije, koja jos nije u potpunosti zatvorena. Ali, ajde dajte nama primer. Neka se prvo federalizira Srbija: Sandzak, Presevska dolina, Sumadija, Srem, Vojvodina... pa onda stvorice se uslovi za pocetak razgovora za federalizaciju Kosova.
Tim idejama kojima ti Gospodinu Djindjicu zajedno sa Covicem i jos kojim pojavljujete se u javnost, su ideje koje samu Srbiju i same srbe vodi u rat. Tim idejama otvorate put za rat izmedju muslimana i srba u Sandjaku, izmedju albanca i srba u Presevskoj dolini, izmedju srba i madjara u Vojvodinu, izmedju srba i vlaha, izmedju same srbe.
Moz¡da te ideje zluz¡e vama za politic´ki marketing ali, budite sigurni da one ideje vratic´e se tebi lic´no i samoj Srbiji kao bumerang, a s¡ta je bumerang ti dobro znas¡, pogotovo kad ti se vrati u politici.
Albanci i Kosova ni po koju cenu nec´e nikada, ama bas¡ nikada u nikakvoj zajednici sa Srbijom. Bili smo bez iskustva i ratovali smo, dok sada stvari stoj drugac¡ije. Imamo iskustva, imamo nas¡u vojsku, upamti jer ponavljam, nas¡u vojsku, i srbska vojska je van Kosova.
Budite prvi srpski premijer koji c¡ete priznati nezavisnost Kosova, jer time c¡es¡ pomagati samoj Srbiji, srbima u Srbiju i srbima na Kosovu, jer sve druge ideje od nezavsnosti su sanjarije i vode u rat.

Sloven

pre 21 godinu

A koji deo Kosova i Metohije gospodin Djindjic zeli da pokloni Albancima? Onaj sto je kolevka Srpstva, onaj gde su srpski manastiri, ili onaj sto je njegova dedovina?

posmatrac

pre 21 godinu

Ako je Srbija deljiva,zasto ne bi i Kosovo i Metohija?
Zasto Albanci, cim postanu u nekoj regiji vecina, bivaju navodno ugrozeni i traze apsolutnu autonomiju,zasto nisu ugrozeni kada su manjina,i niko im nigde ne smeta da od manjine postanu vecina?
Ko ugrozava Albance na jugu uze Srbije ,na Kosmetu ili u Makedoniji,a oni se svagde sire i postaju sve agresivniji?
Ako se regionalizuje Srbija ,zasto ne bi i Kosmet,a neka se sami Albanci,pojedinacno,odreknu prava da ih u slucaju spora,konkretno i sa drugim Albancima,recimo u Urosevcu,sutra,NE ZASTITI Vrhovni sud Srbije,ali neka ne sprecavaju ostale gradjane Kosmeta,pa i Albance,da to pravo iskoriste.
Albanci,uz sva uvazavanja,moraju uciniti korak ka toleranciji,koegzistanciji i poverenju.

milos

pre 21 godinu

Apsolutno podrzavam takvu ideju,iako sam svestan da nece biti lako ostvarivanje.Mislim da apsolutno nije primereno Kosovo i Metohiju porediti sa Vojvodinom.Dobro je poznato da u Vojvodini zivi 70 % Srbi,pa nije mi jasno zasto se spekulise sa idejom nekakve nezavisne Vojvodine.Postavio bih pitanje Kosovskim Albancima kako to misle da se integrisu u Evropu,ako su stvorili oko sebe neprijateljsko okruzenje?Kako misle u svet preko Albanije?

Kvizac

pre 21 godinu

Podrzavam napore Djindjica u potpunosti ali mi se cini da jos dugo necemo moci da razgovaramo za MZ tim tonom. Ne mislim da ne zasluzujemo ali prilike su jednostavno takve. Ova godina ce biti jako duga za albanske extremiste i cini mi se da nece moci da se uzdrze od radikalnih poteza. Mozda zvuci paradozalno ali to nama ide u prilog. Nastavi Dindjicu

SASA V.

pre 21 godinu

Odlicne ideje.
Takticki je mudro baciti vise ideja na sto i to sve one koje ne odgovaraju albanskoj politickoj eliti. Treba ih uvesti u situaciju da biraju izmedju nekoliko po njih losih resenja.
Sto vise ovakvih ideja, Kosovo je sve dalje od nezavisnosti.
Dobar pristup. Verovatno ce i na ovo da odreaguje druga liga Evropske unije, koja ce ovo deklerativno da odbije, ali sam ubedjen da pravi ljudi dobro razmisljaju o svim ovim idejama.
I samo da dodam, da je prosto iritirajuce kada neki tipovi koji svoje zalaganje za gradjansko drustvo gledaju kroz prizmu da Srbija ne sme ni da se spomene jer je to nacionalizam i nastavak Miloseviceve politke, da pogledaju ponekad kako zive Srbi na Kosovu i da nad time jednostavno nemamo pravo da cutimo. Niko danas ne poziva na silu i oruzje, na progon albanaca i tome slicno....i zato ocekujem da i ti ljudi koji 12 godina zive od novca Sorosa i raznih fondacija, svojim zalaganjem za prava nealbanaca na Kosovu pokazu da su razumeli vrednosti koje propagiraju ljudi koji ih finansiraju.
Podrska premijeru za Kosovske inicijative.

s-

pre 21 godinu

djinjdic stvarno ume da zasmeje i ko ono prethodno rece kako je poceo da skuplja poene vec a nista od kosova ga pre toga nije zanimalo. ama ljudi samo opet da vas podcetim za one koji nisu culi: u nemackoj vec na telefonskim govornicama kosovo stoji kao odvojena drzava i pise kosovo, pored albanska zastava i cena poziva za kosovo, a srbija je dole negde na toj listi....
i djindjicu sta cemo da radimo?
dosta nam je tvojih glupih i istrosenih obecanja!

rade

pre 21 godinu

Djindjicevu inicijativu treba podrzati i masovno izaci na ulice i demonstrirati. Cutanjem za zadnje dve godine nismo nista dobili sem povecanog pritiska Haga. Ako ovako nastavimo sa cutanjem izgubicemo i Juznu Srbiju. Nema nista nedemokratsko u demonstriranju srpske volje. Svet treba da zna kako se mi osecamo u pogledu stvaranja druge albanske drzave na nasoj teritoriji. Niko ne poziva na oruzje, sto albanci ne prestaju da cine. Setimo se samo koliko su hrvati bili grlati dok nisu dobili zadnji deo Slavonije.

Slaven

pre 21 godinu

kosovo je deo srbije de jure ali ne de facto. u pregovorima se uzima uobzir i de jure i de facto stanje prema tome - srbija ima moralno pravo na teritorijanu i financisku kompenzaciju u slucaju otcepljenja ostatka kosova. sada treba iskoristiti metez medju zapadnjacima i pritisnuti po osnovi kosova. na ulice treba izaci u mirnim demonstracijama da se pokaze svetu da srbi su zabrinuti za svoj jerusalem. trebamo koristiti SCG diplomate i institucije i pritiskati, pa i davati neke koncesije kako bi uzeli sto vise mozemo od albanaca. oni niti imaju institucije, niti imaju obrazovane diplomate. imaju manji lobi u SAD ali to nije toliko vazno. prvi put sada imamo prednost, iako malu, nad albancima. podrzati djindjica i forsirati podelu kosova.

pavao

pre 21 godinu

Djindjicu, zar ti mislis stvarno da mi na Kosovu pasemo travu?Zar nas uporedjujes sa Irakom, a Srbiju sa SAD. gdje je tu logika.Mislim na zdravu logiku. Ukoliko i dale budes nastavio avim tempom , i na na ovaj nacin da predlazes svoje "spasonosne ideje" dicices na noge sav albanski narod , i vise nece biti samostalnog Kosova vec Jedne jedine Albanije , pa makar bila i ona "Velika".

JOHNY GUITAR

pre 21 godinu

Dali je gosp.Djindjic spreman da federalizuje Srbiju???:
-Vojvodina
-Sandzak
-Istocno Kosovo(Jug Srbije)
a zauzvrat dobije dve najmanje opstine na Kosovu(Leposavic,Strpce).
Dali je Gosn.Djindjic spreman da zarati ne samo sa albancima vec i medjunarodnom zajednicom???
Kad nekome(politicarima) gori pod nogama u Srbiji, odmah se late rezrvne teme,i pocnu da sviraju na "nacionalisticke" strune.
Zelim puno uspeha Gosn.Djindjicu na sledecim izborima u Srbiji.

Mirko Vranic

pre 21 godinu

Cini mi se da bas treba porediti situaciju sa 1941. Draza je tad govorio "Nije vreme da se suprotstavljamo Necima" jer je znao da za svakog nemackog vojnika gine 100 Srba. Suprotno tome, Tita nije zanimalo koliko ce Srba da izgine, vec ga je zanimalo da se on dokaze kao jedini i pravi borac protiv Nemaca. Sada je tako. Djindjica ne interesuje sto direktnim suprotstavljanjem EU, UN i SAD on nanosi stetu Srbiji. Interesuje ga samo da se on prikaze kao "sposoban" borac i "covek od akcije", i naravno da ostane na vlasti. Sudbina Srbije mu je deseta rupa na svirali. Djindjic dokazuje sta znaci "lazni patriotizam". Kao sto Milosevic nikada nije bio nacionalista, vec je samo koristio takvu retoriku da bi ostao na vlasti, isto to radi Djindjic. Beskrupulozna i arogantna vladavina.

Nikola

pre 21 godinu

Dakle, prosto ne mogu da verujem da ovde jos ima ljudi koji se "pale" na Djikijevu inicijativu. Taj isti covek je na Palama ohrabrivao Karadzica da se suprotstavi MZ (cini mi se pre NATO bombardovanja), da bi cetiri godine kasnije istom prigodom (NATO bombardovanje)davao nebulozne izjave New York Times-u. Hocu reci, tu politickih uverenja nema, niti ih je ikada bilo. Nema strategije samo taktika. Da se posluzim njegovim recnikom, dribla na malom prostoru, ima inicijativu, aktivan je na terenu, ali nikako da da gol.
Kosovo sluzi za dnevno-politicku upotrebu i korisna je samo utoliko ako oznacava da je premijer shvatio da su izbori neophodni. Ako mu se sutra ucini da je to bezveze, on ce prvi zaboraviti na problem i insistirati na status-u quo. Zivi bili, pa videli.

Kvizac

pre 21 godinu

Podrzavam napore Djindjica u potpunosti ali mi se cini da jos dugo necemo moci da razgovaramo za MZ tim tonom. Ne mislim da ne zasluzujemo ali prilike su jednostavno takve. Ova godina ce biti jako duga za albanske extremiste i cini mi se da nece moci da se uzdrze od radikalnih poteza. Mozda zvuci paradozalno ali to nama ide u prilog. Nastavi Dindjicu

Sloven

pre 21 godinu

A koji deo Kosova i Metohije gospodin Djindjic zeli da pokloni Albancima? Onaj sto je kolevka Srpstva, onaj gde su srpski manastiri, ili onaj sto je njegova dedovina?

stevanovic

pre 21 godinu

gospodin djindjic ima dobre ideje u vezi kosova, samo ne verujem da ce ideja federacije proci kod albanaca.treba pokusati sve moguce da se zadrze makar bujanovac medvedja i presevo,a ako nista koncetrisati se na ekonomske reforme i nazadovanje srbije.ekonomki jaka srbija moze da, u "najgorem" slucaju,integrise izbeglice sa kosova i da im sansu da zive,ako vec ne mogu da se vrate

Melisa

pre 21 godinu

Srpska strana je mnogo ideje stavila na stol a bogami i silom htela da ih realizuje samo se postavlja pitanje koliko od njih su se realizovali...! Ako se i dalje nude ovakve ideje "koje ce naterati ostale da prihvate te vase ideje", plasim se da ce Srbija biti prinudjena (kao sto je i morala) da slusa a bogami i da prihavti ideje i ostalih na samo Albanaca sa Kosova nego i Vojvodine, Sandzaka i juga Srbije tj istocno Kosovo da i oni kaze sta misle. Ja bih pitao Djindjica zasto je predao Millosevica u Hag kad i on zastupa skoro slicne ideje kao i on! Sta misli da iako KFOR daju saglasnost da se srpska vojska i policija vrati na Kosovu Albanci ce sa cvecima docekati njih!?
Ako se ide na podelu Kosova Srbija ce se podeliti jos vise..! Uostalom vreme ce pokazivati kaka se mogu realizovati jednostrane ideje! Kosovo je bila konstituivan element bifse Federacije kao sto su bile i ostale republike. Mislite da svet ne zna kako je Milosevic silom promenio ustav Kosova i oduzeo pravo kosovskim albancima da prema ustavu federeracije samostalno odlucuju o njihovoj sudbini! Bilo bi lepo kad bih i moje racionalne zelje se ostvare i da na regionu Toplice i Kosanice (region Kursumlije i Nisa) vrate stotinu hiljada silom proterani Albanaca sa 400 njihovih sela istim metodama kao sto je uradio S. Milosevic! Ali ja prihavcam realnost da to ne moze da se realizuje u danasnjim okolnostima! I danasnja realnost je da Kosovo nece biti nikada pod vlascu Beograda. Takodje mnogi Srbi nece moci da se vrate na Kosovo jer, znaju da su krivi za njihova dela koja su ucinili prema njihovim susedima Albancima.

deki

pre 21 godinu

moje je misljenje da gospodin Djindjic jednostavno shvata da bez karte nacionalizma tj. potezanja nacionalnog pitanja nema sanse da dobije sledece izbore koji se blize,a glupi srpski narod kada moram tako da kazem nevidi da se neradi niocemu drugom nego o potpunom osvajanju vlasti i uspece mu jer je to ovaj moj svabo skolovao.......

petrit

pre 21 godinu

Ovo je pravi biser srpskog premijera,stvarno ima maste,da vidimo sta je sledeqe u nizu njegovih izjava o Kosovu stvarno,ima poencial da reaguje duhovito ...

Nikola

pre 21 godinu

Dakle, prosto ne mogu da verujem da ovde jos ima ljudi koji se "pale" na Djikijevu inicijativu. Taj isti covek je na Palama ohrabrivao Karadzica da se suprotstavi MZ (cini mi se pre NATO bombardovanja), da bi cetiri godine kasnije istom prigodom (NATO bombardovanje)davao nebulozne izjave New York Times-u. Hocu reci, tu politickih uverenja nema, niti ih je ikada bilo. Nema strategije samo taktika. Da se posluzim njegovim recnikom, dribla na malom prostoru, ima inicijativu, aktivan je na terenu, ali nikako da da gol.
Kosovo sluzi za dnevno-politicku upotrebu i korisna je samo utoliko ako oznacava da je premijer shvatio da su izbori neophodni. Ako mu se sutra ucini da je to bezveze, on ce prvi zaboraviti na problem i insistirati na status-u quo. Zivi bili, pa videli.

gashi

pre 21 godinu

Hej moj djinkicu ti si probuden kasno to ti shto pricash to ti je samo iluzija nista drugo vec iluzija za srbe to ti sto pricas to nije nista smo da dobijes neki glas medju serbima sa kosova , teb ne veruju ni serbi iz serbij e kamoli drugi to vreme je proslo bajjjj

Shipac

pre 21 godinu

Zalostno je kako se vec 3 iniciative gos. Dindica anuliraju od strane EU, NATO i UNMIK'a. A ova a o Federalizaciji je takode tragi-komicna. Zar Srpski zivalj nemoze da prihvat satus manjine. Ako Albanci na Jugu prihvataju realnost onda i Srbi bi trebalo da to isto ucine jer je broj tih manjina isti...oko 100 hiljada. Nema drzave i Federacije sa pola grada i 2 mosta i 30 cuvara mosta!!

Gavran ej

pre 21 godinu

Dok Srbijom ne dodu na vlast,pravi rodeni srbi,napretka i mira nema,ito ne samo u Srbiju i na Kosovu,vec i u regionu.
Napomenem Srbiom nikada nisu vladali pravi rodeni Srbi,Domoroci .Gledajte Istoriju i Biografiju svakog vodje ili kralja ili cara, uvericetese. poz. Gavran odkud LESKOVAC:

kristijan

pre 21 godinu

Predizborna kampanja je pocela.Ali ovakve izjave niko u srbiji nece uzeti ozbiljno jer znaju sta je pricao godinama a sada prica o nekim nacionalnim interesima,koja ga nisu zanimala dosad ni malo.On vidi da nema sanse na izborima i pokusava sa NEiskrenim parolama da privuce birace.
Providno i jadno !

Dzoni Roten

pre 21 godinu

Suludo je porediti sadasnju situaciju sa 1941-om i sa pokretom generala Mihajlovica. Ovde se radi o potpuno drugacijim stvarima i drugacim akterima. Da ne pominjem drugaciji odnos sveta prema Srbiji. Djindjic igra na kartu "nacionalnog pitanja", a vise puta je dokazivao da je po nacionalnosti "mladi socijalista". Zato DS i jeste stranka levicara. Doduse u demokratskim drustvima istinski patriotizam nije odredjen ideoloskom pripadnoscu. Istorija je poznavala i mnoge levicare koji su bili veliki patrioti: Svetozar Markovic, Jovan Skerlic, Dimitrije Tucovic, Dragisa Vasic itd. Ali Djindjic svojim delima dokazuje da mu do srpskog nacionalnog pitanja nije stalo i da su mu vrednije fabrike i poslusnici u vojvodjanskim strankama, nego demokratija i odbrana nacionalne svesti. Zato sumnjam u iskrenost Djindjicevih reci.

Miroslav

pre 21 godinu

Svaka cast Djindjicu!!! Iako do sada nisam bio njegov pristalica (vise sam bio naklonjen Kostunici u izboru izmedju njih dvojice), svojim inicijativama u zadnje vreme Djindjic je dobio mnogo vise od par politickih poena (barem kod mene). Posebno kad se radi o pitanju Kosova i Metohije...

Milan Milicevic

pre 21 godinu

Gospodo kritizeri, dajte bolji plan, ideju. Ali nemojte pricati kako je Kosovo srpsko i da ce uvek biti srpsko. Danas Kosovo nije srpsko, osim par opstina. To je cinjenica.

Mirko Vranic

pre 21 godinu

Cini mi se da bas treba porediti situaciju sa 1941. Draza je tad govorio "Nije vreme da se suprotstavljamo Necima" jer je znao da za svakog nemackog vojnika gine 100 Srba. Suprotno tome, Tita nije zanimalo koliko ce Srba da izgine, vec ga je zanimalo da se on dokaze kao jedini i pravi borac protiv Nemaca. Sada je tako. Djindjica ne interesuje sto direktnim suprotstavljanjem EU, UN i SAD on nanosi stetu Srbiji. Interesuje ga samo da se on prikaze kao "sposoban" borac i "covek od akcije", i naravno da ostane na vlasti. Sudbina Srbije mu je deseta rupa na svirali. Djindjic dokazuje sta znaci "lazni patriotizam". Kao sto Milosevic nikada nije bio nacionalista, vec je samo koristio takvu retoriku da bi ostao na vlasti, isto to radi Djindjic. Beskrupulozna i arogantna vladavina.

Detroit

pre 21 godinu

Svidja mi se ideja ali ne i ton sa kojim se obraca onima od kojih nam najveca pomoc i podrska treba. Sada nam ne trebaju nastupi tipa Seselj nego promisljena i odmerena diplomatija sa dobro izabranim recima, programima i planovima a ne samo inicijativama i pojedinacnih izletanja po stranim novinama, jer treba da znamo gde nam je mesto i koliko smo "jaki" i na koga mozemo da racunamo pre nego sto ista uradimo ili ti da imamo ledja (pri tome ne mislim Rusiju). Pa kad nas MZ pita koji nam je dugorocni plan i program (ekonomski, politicki, demokratski...) da budemo spremni i da imamo sve razradjeno do detalja, a ne ovako prazne price. Nemamo nikakav program ni za ostatak Srbije a imacemo za Kosovo.

milos

pre 21 godinu

Apsolutno podrzavam takvu ideju,iako sam svestan da nece biti lako ostvarivanje.Mislim da apsolutno nije primereno Kosovo i Metohiju porediti sa Vojvodinom.Dobro je poznato da u Vojvodini zivi 70 % Srbi,pa nije mi jasno zasto se spekulise sa idejom nekakve nezavisne Vojvodine.Postavio bih pitanje Kosovskim Albancima kako to misle da se integrisu u Evropu,ako su stvorili oko sebe neprijateljsko okruzenje?Kako misle u svet preko Albanije?

Petar Antunovic

pre 21 godinu

Prije nego sto Dobrica Cosic pocne da slavi skoru realizaciju svoje ideje, morao bi da shvati da je on (sa svojom idejom i jos mnogo, mnogo drugoga) doveo do toga da sada taj plan predstavlja jedinu mogucu alternativu.

pavao

pre 21 godinu

Djindjicu, zar ti mislis stvarno da mi na Kosovu pasemo travu?Zar nas uporedjujes sa Irakom, a Srbiju sa SAD. gdje je tu logika.Mislim na zdravu logiku. Ukoliko i dale budes nastavio avim tempom , i na na ovaj nacin da predlazes svoje "spasonosne ideje" dicices na noge sav albanski narod , i vise nece biti samostalnog Kosova vec Jedne jedine Albanije , pa makar bila i ona "Velika".

D.Savic

pre 21 godinu

Bas je uporan,svaka mu cast....a i sto je istina-dok god ne bude neka kriza-svet cuti...samo da nas ne optuze i ovoga puta za nesto,pazi se Djindjicu...uostalom,ovog puta smo demokrate pa ako se svetu Djindjic ne svidja-smenicemo ga i ostaviti novog koji ce biti jos gori-tek da znaju da se nikada necemo Kosova odreci....i to treba jasno i glasno da kazemo!

JOHNY GUITAR

pre 21 godinu

Dali je gosp.Djindjic spreman da federalizuje Srbiju???:
-Vojvodina
-Sandzak
-Istocno Kosovo(Jug Srbije)
a zauzvrat dobije dve najmanje opstine na Kosovu(Leposavic,Strpce).
Dali je Gosn.Djindjic spreman da zarati ne samo sa albancima vec i medjunarodnom zajednicom???
Kad nekome(politicarima) gori pod nogama u Srbiji, odmah se late rezrvne teme,i pocnu da sviraju na "nacionalisticke" strune.
Zelim puno uspeha Gosn.Djindjicu na sledecim izborima u Srbiji.

Denis, USA

pre 21 godinu

Gospodine Djindjicu, ne zeli niko u MZ da cuje tvoje predloge. Kao sto je novija istorija pokazala, Srbija ovakva pitanja zna samo silom da resava. Nisam nikada cuo da je gospodin Djidjic rekao nesto protiv represije albanskog i drugog nesprskog stanovnistva u protekloj deceniji i vise, od kada je na politickoj sceni. Sada bi on da osudjuje "primenu dvostukih merila" od strane MZ, a istovremeno ih sam postavlja. Kao sto neko vec rece, da li je spreman za federalizaciju Vojvodine, Sandzaka i istocne Srbije? Pa zar nisu to dvostruka merila, traziti nesto za Srbe na Kosovu, a u isto vreme to pravo negirati nesrbima u drugim delovima Srbije.
Jednostavno, Kosovo je davno izgubljeno, a gospodin Djindjic pokusava da pokupi politicke poene na oprobanu nacionalisticku kartu koja moze da upali kod "seseljevih" glasaca, ali ne i u Evropi.

Vasilije

pre 21 godinu

Svidjalo se to nekome ili ne,g-din Djindjic je srpski premijer i njegovi stavovi,zahtevi i politika koju vodi jeste drzavna politika drzave Srbije.Bez obzira sto nisam jedan od slepih pristalica nikoga,pa ni g-dina Djindjica u ovom slucaju,mislim da je zaista pozitivna stvar pokrenuti resavanje statusa Kosova i Metohije.Polazeci od neosporne cinjenice da je Kosovo deo teritorije Srbije,te da se drzava Srbija nikada nece moci odreci prava na sopstvenu teritoriju,ma ko na njoj ziveo u ma kojem procentualnom odnosu izmedju razlicitih naroda,dolazi se do zakljucka da nesto treba da se uradi po tom pitanju.Mozemo se sloziti ili odbiti plan srpskog premijera(ja licno smatram da to nije dobro resenje iz vise razloga),ali ne mozemo o njemu cutati i glavu okretati.Ne mozemo se pretvarati da nije momenat da se problem pocne resavati,jer u buducnosti se moze desiti da taj momenat nikada i ne dodje,posto njegova procena moze biti itekako politikantski motivisana od strane onih koji bi trebali odluku da donesu,a to je telo UN koje de facto ima upravu na Kosovu i Metohiji.
Mislim da je dobro traziti od UN da konacno pripreme teren za povratak srpskih organa reda i vojske u onom obimu i broju koji je propisan u Kumanovskom ugovoru i Rezoluciji,ma koliko to sada zvucalo neprikladno i neizvodljivo.Ako je neizvodljivo u ovom momentu,hajde da ucinimo nesto da stvorimo konkretne uslove za tako nesto da se dogodi u doglednoj buducnosti,a ne da se igramo govoreci kako je to ok,ali nije zgodan trenutak.
Bez obzira na sve sta se desavalo oko Kosova,bez obzira na Milosevicevu samovladu,do pomirenja mora doci,jer bez njega nikada nece biti stabilnosti u regionu,a samim tim ni zivota ni Srbima ni Albancima,a ni ostalima.Kada to shvate gospoda novoustoliceni vladari na Kosovu,onda ce se krenuti sa mrtve tacke.Potpuno je neprihvatljivo insistirati na nekoj drzavnoj samobitnosti Kosova ili ponovnom prekrajanju granica,a resenja treba traziti unutar postojecih,ma koliko ta resenja bila liberalna.

Ilir N

pre 21 godinu

Federalizovati Kosovo?!!!
Gospodinu Djundjuc´u zar nije vam dosta bilo tih podjela. Sta vi misliti da je bog stvorio Srbiju da podjele tudje zemlje. Spustite se na zemlju jer nema nebeskih naroda nigdje u svetu, pa ni vi niste. Ideja o federalizaciju Kosova nije prava ideja niti prva ideja . Bas ta ideja vodila je Srbiju u cetiri rata od kojih je izasla kao porazena strana.
Nama albancima jasno je da jedva cekate da to mi prihvatimo, ali bi rekao nemojte vjerovati u to. Ako niste siti ratova i poraza nastavite bas kao vasi prethodnici, Milosevic i Milutinovic, jer cete sigurno imati ono sto oni sada imaju.
Gospodine Djindjucu i vi znate da je Kosovo nepodeljivo i nemojte jadne srbe koji vam jos vjeruju da varate! Nemojte jer to vama ne sluzi na cast. To je jedna opasna igra. To je otvaranje Pandorine kutije, koja jos nije u potpunosti zatvorena. Ali, ajde dajte nama primer. Neka se prvo federalizira Srbija: Sandzak, Presevska dolina, Sumadija, Srem, Vojvodina... pa onda stvorice se uslovi za pocetak razgovora za federalizaciju Kosova.
Tim idejama kojima ti Gospodinu Djindjicu zajedno sa Covicem i jos kojim pojavljujete se u javnost, su ideje koje samu Srbiju i same srbe vodi u rat. Tim idejama otvorate put za rat izmedju muslimana i srba u Sandjaku, izmedju albanca i srba u Presevskoj dolini, izmedju srba i madjara u Vojvodinu, izmedju srba i vlaha, izmedju same srbe.
Moz¡da te ideje zluz¡e vama za politic´ki marketing ali, budite sigurni da one ideje vratic´e se tebi lic´no i samoj Srbiji kao bumerang, a s¡ta je bumerang ti dobro znas¡, pogotovo kad ti se vrati u politici.
Albanci i Kosova ni po koju cenu nec´e nikada, ama bas¡ nikada u nikakvoj zajednici sa Srbijom. Bili smo bez iskustva i ratovali smo, dok sada stvari stoj drugac¡ije. Imamo iskustva, imamo nas¡u vojsku, upamti jer ponavljam, nas¡u vojsku, i srbska vojska je van Kosova.
Budite prvi srpski premijer koji c¡ete priznati nezavisnost Kosova, jer time c¡es¡ pomagati samoj Srbiji, srbima u Srbiju i srbima na Kosovu, jer sve druge ideje od nezavsnosti su sanjarije i vode u rat.

Aferdita

pre 21 godinu

Citaj pazljivo ovo: "Srbija bi prihvatila takvo Kosovo u statusu koji je više od autonomije, a manje od federalne jedinice, kakve su Srbija i Crna Gora", istakao je on (Djindjic).
Stvarno je smijesna ova deklaracija, ali zna on kome prica. Seselja i Milosevica nema vise, hoce sad da pridobje njihove pristalice (jer oni vjeruju svasta).
Ali Djindjicu, prvo moras da pitas Kosovo ako hoce u ovoj komicnoj zajednici? A odgovor se zna unaprijed: NE, JO, NIET, NEIN,NO,OHI itd..Pricas kao da te molimo da se ukljucujemo (mi Kosovari)u SCG, i ti kao da nam postavljas uvjete....stvarno je smijesno..davno se nisam tako duboko smijesila kao od ove deklaracije...

Jelena Pavlovic

pre 21 godinu

Samo onda kada bude bilo reci o eventualnom premestanju svih vaznih politickih institucija iz Beograda u Pristinu, pocecu da verujem da srpsku politicari i deo Srba zaista osecaju Kosovo kao neraskidivi deo Srpstva. Prazne price i apstraktna resavanja kosovskog pitanja ne vode nicemu. Smatrala sam da je Djindjic pametniji od ostalih, ali me je ovo posto-poto skupljanje jeftinih politickih poena razocaralo.

Ana

pre 21 godinu

Ja ne zelim nikome "da stajem na muku", ali sa moga stjalista Kosovo ste, zahvaljujuci ultranicistickom-milosevicevskom rezimu napokon uspjeli izgubiti.
Ponavljam, ovo je samo moje osobno stajaliste i shvatam koliko je ova tema vazna za vas, molim vas nemojte je shvatiti kao napad, jer mi to nije cilj.

posmatrac

pre 21 godinu

Ako je Srbija deljiva,zasto ne bi i Kosovo i Metohija?
Zasto Albanci, cim postanu u nekoj regiji vecina, bivaju navodno ugrozeni i traze apsolutnu autonomiju,zasto nisu ugrozeni kada su manjina,i niko im nigde ne smeta da od manjine postanu vecina?
Ko ugrozava Albance na jugu uze Srbije ,na Kosmetu ili u Makedoniji,a oni se svagde sire i postaju sve agresivniji?
Ako se regionalizuje Srbija ,zasto ne bi i Kosmet,a neka se sami Albanci,pojedinacno,odreknu prava da ih u slucaju spora,konkretno i sa drugim Albancima,recimo u Urosevcu,sutra,NE ZASTITI Vrhovni sud Srbije,ali neka ne sprecavaju ostale gradjane Kosmeta,pa i Albance,da to pravo iskoriste.
Albanci,uz sva uvazavanja,moraju uciniti korak ka toleranciji,koegzistanciji i poverenju.

SASA V.

pre 21 godinu

Odlicne ideje.
Takticki je mudro baciti vise ideja na sto i to sve one koje ne odgovaraju albanskoj politickoj eliti. Treba ih uvesti u situaciju da biraju izmedju nekoliko po njih losih resenja.
Sto vise ovakvih ideja, Kosovo je sve dalje od nezavisnosti.
Dobar pristup. Verovatno ce i na ovo da odreaguje druga liga Evropske unije, koja ce ovo deklerativno da odbije, ali sam ubedjen da pravi ljudi dobro razmisljaju o svim ovim idejama.
I samo da dodam, da je prosto iritirajuce kada neki tipovi koji svoje zalaganje za gradjansko drustvo gledaju kroz prizmu da Srbija ne sme ni da se spomene jer je to nacionalizam i nastavak Miloseviceve politke, da pogledaju ponekad kako zive Srbi na Kosovu i da nad time jednostavno nemamo pravo da cutimo. Niko danas ne poziva na silu i oruzje, na progon albanaca i tome slicno....i zato ocekujem da i ti ljudi koji 12 godina zive od novca Sorosa i raznih fondacija, svojim zalaganjem za prava nealbanaca na Kosovu pokazu da su razumeli vrednosti koje propagiraju ljudi koji ih finansiraju.
Podrska premijeru za Kosovske inicijative.

SASA V.

pre 21 godinu

Probajte jednom, bez obzira sto g. Djindjic izaziva podeljena misljenja o njemu (ili ga mrze ili vole) da neke njegove ideje pogledate malo dublje od kafanskog politiziranja. Manite se parola i razmisljajte o sustini i onome sto nesto donosi u perspektivi.
Itekako je vreme da se pitanje Kosova potencira. A to pitanje i problem nije napravio Djindjic (mozda cak ni Milosevic) to je nesto sto ubija ovu drzavu godinama i treba to resiti .
Ponavljam da ako se svet i samo Kosovo "izbombarduje" sa nasim inicijativama, druga strana nece imati daha za sopstvene i trazice resenje najmanje lose za njih.
Bilo kakav pomak da Djindjic napravi po pitanju uspostavljanja suvereniteta na Kosovu je uspeh, jer trenutno tamo Srbija nema nikakav suverenitet.

Sep Blater

pre 21 godinu

Koji crni kredibilitet je skupila nasa Vlada.Pa zar Djindjic zaista misli da u Evropi ne prate sta se u Srbiji desava.Nema medjunarodnog kredibiliteta dok su udarne reformske pesnice Karici i neki likovi iz Surcina,dok je bastion demokratije TV Pink,a preduzeca u Srbiji kupuju za nekoliko miliona evra ljudi koji po svom izgledu podsecaju vise na uterivace dugova nego na ugledne biznismene.Dok je tako nema ni kredibiliteta Srbije u svetu.

s-

pre 21 godinu

djinjdic stvarno ume da zasmeje i ko ono prethodno rece kako je poceo da skuplja poene vec a nista od kosova ga pre toga nije zanimalo. ama ljudi samo opet da vas podcetim za one koji nisu culi: u nemackoj vec na telefonskim govornicama kosovo stoji kao odvojena drzava i pise kosovo, pored albanska zastava i cena poziva za kosovo, a srbija je dole negde na toj listi....
i djindjicu sta cemo da radimo?
dosta nam je tvojih glupih i istrosenih obecanja!

rade

pre 21 godinu

Djindjicevu inicijativu treba podrzati i masovno izaci na ulice i demonstrirati. Cutanjem za zadnje dve godine nismo nista dobili sem povecanog pritiska Haga. Ako ovako nastavimo sa cutanjem izgubicemo i Juznu Srbiju. Nema nista nedemokratsko u demonstriranju srpske volje. Svet treba da zna kako se mi osecamo u pogledu stvaranja druge albanske drzave na nasoj teritoriji. Niko ne poziva na oruzje, sto albanci ne prestaju da cine. Setimo se samo koliko su hrvati bili grlati dok nisu dobili zadnji deo Slavonije.

patriot

pre 21 godinu

Tesko ce ici to sa Kosovom. Mi dve godine nismo u stanju da resimo bilo sta a kamoli
to sa Kosovom. Prvo treba da resimo one lakse resive probleme . A to su:
vladavina prava ( stav u vezi sa ratnim zlocinima koje smo pocinili, kaznjavanje svih koji su nas
ovih godina opljackali...), sprovodjenje sistematske lustracije, trajno resenje odnosa sa
Crnom Gorom.
Kada to uradimo, Srbija ce imati sanse da uhvati korak sa Evropom, pa tek onda mozemo
da zakucamo na vrata kod sefova sveta i da trazimo da rese problem Kosova tako da resenje
bude povoljno i za nas. A granice ne povlacimo ni mi, ni Albanci, nego oni koji su to uvek
cinili. Nas zadatak je da ih pridobijemo da nesto urade i za nas. Ovakvi kakvi smo sada,
mislim, da, nemamo sanse.

Slaven

pre 21 godinu

kosovo je deo srbije de jure ali ne de facto. u pregovorima se uzima uobzir i de jure i de facto stanje prema tome - srbija ima moralno pravo na teritorijanu i financisku kompenzaciju u slucaju otcepljenja ostatka kosova. sada treba iskoristiti metez medju zapadnjacima i pritisnuti po osnovi kosova. na ulice treba izaci u mirnim demonstracijama da se pokaze svetu da srbi su zabrinuti za svoj jerusalem. trebamo koristiti SCG diplomate i institucije i pritiskati, pa i davati neke koncesije kako bi uzeli sto vise mozemo od albanaca. oni niti imaju institucije, niti imaju obrazovane diplomate. imaju manji lobi u SAD ali to nije toliko vazno. prvi put sada imamo prednost, iako malu, nad albancima. podrzati djindjica i forsirati podelu kosova.

Ivan M

pre 21 godinu

Meni je manje vazno "cije" je Kosovo, a vise da svi koji tamo danas zive i koji su tamo ziveli pre 1999te mogu tamo da se vrate i zive u miru, spokoju i blagostanju. Stoga treba pozdraviti svako resenje koje vodi ka tome.