Svet 0

25.03.2024.

11:40

Netanjahu: Ne odustajem

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio da neće odustati od nacrta zakona koji odobrava ultraortodoksnim Jevrejima izuzeće od regrutacije u Izraelskim odbrambenim snagama.

Izvor: Tanjug

Netanjahu: Ne odustajem
Tanjug/AP Photo/Leo Correa, Pool

Podeli:

Netanjahu je to saopštio zbog najave člana ratnog kabineta Benija Ganca da će napustiti vladu i da će njegova stranka Nacionalnog jedinstva napustiti koaliciju ukoliko bude usvojen zakon, prenosi Džeruzalem post.

Ultraortodoksni vojno sposobni muškarci u Izraelu decenijama su mogli da izbegnu regrutaciju tako što su se upisivali u ješive za proučavanje Tore i dobijali ponovljeno jednogodišnje odlaganje službe dok ne dostignu starosno doba za izuzeće iz vojske.

Nekoliko vlada se borilo da bude postignut konsenzus o zakonu koji će regulisati to pitanje, nakon što je Viši sud 2017. godine odlučio da su opšta izuzeća od služenja vojnog roka za studente ješive diskriminatorna i neustavna i naložio državi da pronađe rešenje za to pitanje.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: