Svet 0

23.05.2024.

21:27

Procurili tajni dokumenti i strahovito udaraju na "epidemiološkog cara"; Ovo je skandal neviđenih razmera

U Sad se se sredu dogodilo nešto senzacionalno, iako mejnstrim mediji do ovog trenutka tome nisu dali ozbiljniju pažnju, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list

Procurili tajni dokumenti i strahovito udaraju na "epidemiološkog cara"; Ovo je skandal neviđenih razmera
angellodeco/Shutterstock

Podeli:

Kongresni komitet, čiji je pun naziv Committe on Oversight and Accountability objavio je saopštenje za medije s dramatično teškim optužbama na račun jednog od najbližih saradnika dr. Anthonija Faučija, a u kojem upozoravaju na važnost memoranduma pod naslovom "Allegations of Wrongdoing and Illegal Activity by Dr. David Morens, Senior Advisor to National Institute of Allergy and Infectious Diseases former-Director, Dr. Anthony Fauci" (Optužbe o zloupotrebi i nezakonitim radnjama dr. Dejvida Morensa, višeg savetnika Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, bivšeg direktora, dr. Enthonija Faučija).

To je drugi strahoviti udar na ionako nagriženu reputaciju američkog epidemiološkog cara Faučija u razmaku od samo nekoliko dana, koji je tokom pandemije propagirao strogu epidemiološku politiku, ali i s gađenjem poricao svoje direktne ili indirektne veze s etički problematičnim istraživanjem opasnih virusa u kineskim laboratorijima.

Pre samo nekoliko dana, naime, već je snažno odjeknula vest o suspendovanju finansiranja američke neprofitne organizacije EcoHealth dr. Petera Diszeka, bliskog Faučijiu, koji je dobijao milione dolara jer "nije uspeo adekvatno da nadzire i izveštaje ​​o rizičnim eksperimentima s virusima na Institutu za virusologiju u Vuhanu, kršeći uslove savezne podrške i zahteve za biosigurnošću".

Sve ovo zajedno, pretvara se u apsolutni skandal koji niti mejnstrim mediji neće moći dugo da ignorišu, a čini se da dr. Faučiju ubuduće prete ozbiljnije istrage od onih kongresnih. Zatvor, možda, pita se Jutarnji list.

Poreklo koronavirusa prema trenutno dostupnim naučnim informacijama pre se veže za životinje odnosno pijacu u Vuhanu nego kineske istraživačke laboratorije, ali se otvara pitanje hoće li nove informacije promeniti i naučne.

Treba podsetiti da su tokom najgorih dana pandemije javno progonjeni svi eksperti koji su se usudili da primete da je globalna pandemija ipak krenula iz laboratorija. Orkestrirane su i peticije naučnika s jedinim ciljem diskreditovanja onih koji izlaze s alternativnim tezama, dok su pobornici "isključive istine" proglašavani jedinim ozbiljnim autoritetima.

Kasnije se iz ozbiljnijih naučnih krugova saznali da istina ipak nije crno-bela. Ako ništa drugo, upravo objavljeni dokumenti otkrivaju da je ono što zapravo nazivamo "istinom" možda puno kompleksnije nego što smo verovali, navodi se u dalje u tekstu.

Dokumenti koje je objavio kongresni Committe on Oversight and Accountability, ključni i najvažniji istražni komitet Zastupničkog doma, a njihovi zaključci su doista spektakularni te dovode dr. Faucija u jako neugodnu situaciju.

Ključni dokazi iz memoranduma:

Dokazi iz memoranduma koji je na svojim službenim stranicama objavio Committe on Oversight and Accountability, koji otkrivaju kako su najznačajniji ljudi američke epidemiološke politike tokom pandemije prikrivali, muljali i lagali.

Naime, dokazi putem e-pošte sugerišu da je dr. Fauči koristio svoj lični imejl za obavljanje službenih poslova, što, kako se naovoi, otvara ozbiljna pitanja o tome je li on učestvovao u zaveri među najvišim nivoima za skrivanje službenih zapisa povezanih s poreklom kovida-19.

Fauči je potencijalno bio svestan i možda je učestvovao u potkopavanju operacija američke vlade pomažući dr. Morensu u naporima da prosledi interne informacije NIH-a predsedniku “EcoHealth Alliancea” dr. Peteru Daszaku.

Kancelarija NIH FOIA navodno je uputila dr. Morensa kako da izbriše savezne evidencije. Tada je dr. Morens priznao da je izbrisao svoju korespondenciju sa “EcoHealth Allianceom” u pokušaju da se zaštiti od javnosti.

Dr. Morens objašnjava kako je u stanju da "učiniti da e-poruke nestanu" i "naučio je trikove" kako bi izbegao predaju dokumenata od šefa kancelarije NIH za FOIA."

"Dr. Morens rutinski je upućivao druge, uključujući predsednika “EcoHealth Alliancea” dr. Petera Daszaka, da se dopisuju putem njegove private e-pošte umesto svoje službene e-pošte NIH u nastojanju da izbegnu FOIA. Ovo novo otkriće direktno protivreči svedočenju dr. Morensa iz njegovog transkribovanog intervjua."

Dr. Morens je podijelio povjerljive interne informacije koje su imale potencijal potkopati operacije vlade Sjedinjenih Država sa svojim "najboljim prijateljem" predsjednikom EcoHealth Alliancea i dobitnikom NIH-a, dr. Peterom Daszakom. Ovaj postupak ne samo da je vrlo zabrinjavajući, već je i nezakonit".

"Dr. Morens učestvovao je neprimerenom ponašanju bez poštovanja koje ne dolikuje predstavniku Vlade Sjedinjenih Država. Ovaj zabrinjavajući obrazac sugeriše da dr. Morens nije kvalifikovan za obavljanje funkcije položaja od javnog poverenja."

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: