Svet 1

06.05.2024.

8:34

Policija upala u redakciju i odnela opremu; Premijer poručio: Huškaši, nećete se emitovati

Kancelarije Al Džazire u istočnom Jerusalimu su pretresane i oprema je zaplenjena u nedelju, nakon što je Izrael zabranio rad te televizijske kuće, javili su izraelski mediji.

Izvor: Jutarnji.hr

Policija upala u redakciju i odnela opremu; Premijer poručio: Huškaši, nećete se emitovati
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

A>l Džazira je objavila da su izraelski operateri kablovske i satelitske mreže uklonili kanal sa svojih usluga i da im je zaplenjena televizijska oprema.

Oni su istakli da zadržavaju pravo da "preduzmu bilo koji pravni korak".

Policijski pretres uslijedio je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedjelju rekao da je njegov kabinet jednoglasno odlučio da Al Džaziri zabrani emitovanje u Izraelu.

"Huškački kanal Al Džazira biće zatvoren u Izraelu", objavio je Netanjahu na društvenim mrežama.

Izrael optužuje emitera, sa sedištem u Dohi, za pristrasno izveštavanje o tekućem ratu protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

Pročitajte i:

Tekst

Netanjahuov kabinet je zatvorio Al Džaziru za vreme rata u Gazi, uz obrazloženje da katarska televizijska mreža ugrožava nacionalnu bezbednost.

Al Džazira je taj potez nazvala "kriminalnim činom" i odbacila optužbe da ugrožava sigurnost Izraela kao "opasnu i smešnu laž" koja dovodi novinare u opasnost.

Televizijska kompanija je kritikovala izraelsku vojnu operaciju u Gazi, odakle je tokom rata danonoćno izveštavala. Kancelarija UN za ljudska prava takođe je kritikovala zatvaranje.

""Žalimo zbog odluke vlade da zatvori Al Džaziru u Izraelu. Slobodni i nezavisni mediji su od suštinskog značaja da bi se osigurala transparentnost i odgovornost. Sloboda izražavanja je ključno ljudsko pravo", saopštio je Ured UN-a za ljudska prava na Platformi Iks, pozivajući Izraelce vlada da poništi zabranu.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: