Svet 0

01.05.2024.

17:47

Ubijen vođa Islamske države

Vođa jedne od grupa povezanih sa Islamskom državom Abu Hudajfa ubijen je u operaciji u pograničnom regionu koji uključuje delove Malija, Burkine Faso i Nigera.

Izvor: Tanjug

Ubijen vođa Islamske države
Profimedia

Podeli:

Vođu terorističke organizacije ubili su tokom operacije velikih razmera u Liptaku, trograničnom regionu koji uključuje delove tri zemlje – Malija, Burkine Faso i Nigera, naveli su zvaničnici Malija.

U saopštenju se podseća da je jedan vođa Islamske države učestvovao u napadu na Niger 2017. godine u kom su ubijena četiri američka vojnika iz Zelenih beretki i četiri nigerijska vojnika, uključujući prevodioca.

Američki Stejt department ponudio je nagradu od pet miliona dolara za Hudajfu nakon njegovog učešća u napadu u Tongo Tongu, u Nigeru, na američke pripadnike Zelenih beretki i nigerijske snage, javila je libanska TV Al Majadin.

Nakon smrti Hudajfe, pretpostavlja se da je samo jedan od osmorice vođa koji su učestvovali u napadu na Niger još živ. Reč je o Ibrahimu Otmanu, poznatom kao Dundun Poglavica, dodaje se u saopštenju.

Organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" izvestila je da su terorističke grupe od januara 2023. udvostručile broj zločina ubistva, silovanja i pljačke velikih razmera nad civilima na severoistoku Malija, primoravajući hiljade ljudi da napuste ove oblasti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: