Svet 2

25.04.2024.

18:31

Rusi upozorili: Igraju opasnu igru

Ruski zvaničnici izjavili su danas da Poljska ''igra veoma opasnu igru'' time što razmatra mogućnost da dozvoli da se nuklearno oružje NATO-a rasporedi na poljskoj teritoriji.

Izvor: Tanjug

Rusi upozorili: Igraju opasnu igru
Shutterstock/Romolo Tavani

Podeli:

''Ako krenu putem dalje eskalacije, doći će do povećanja tenzija. Generalno, ova igra je veoma opasna, teško je predvideti posledice'', rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da će američko nuklearno oružje na poljskoj teritoriji ''postati legitimna meta za uništenje'' ukoliko dođe do direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je danas da je pozvao premijera Donalda Tuska na razgovore 1. maja o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja iz država NATO-a u Poljskoj.

Duda je ponovio svoj stav da bi Poljska bila spremna za takvu mogućnost, što je navelo Tuska da zatraži pojašnjenje predsednika, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su odnosi Zapada i Rusije, zbog rata u Ukrajini, na najnižem nivou od Kubanske krize 1962. godine, kada su SAD i tadašnji SSSR došli na ivicu nuklearnog konflikta.

Rusija je prošle godine saopštila da raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiju, koja se graniči sa Poljskom, kao znak za odvraćanje Zapada.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko danas je potvrdio da su desetine nuklearnih sistema raspoređene u toj zemlji.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: