Svet 0

23.04.2024.

14:48

Rekao je "nuklearno oružje" i nastao je haos

Savet ministara Poljske nikada nije razmatrao pitanje postavljanja nuklearnog oružja na teritoriju te zemlje, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

Izvor: rt.rs

Rekao je "nuklearno oružje" i nastao je haos
Shutterstock/gerasimov_foto_174

Podeli:

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za "Fakt" rekao da je "Poljska spremna da na svojoj teritoriji razmesti nuklearno oružje ukoliko se NATO reši na taj potez kao svojevrsni odgovor na rusko razmeštanje istog u Belorusiji i Kalinjingradu".

"To bi bila veoma ozbiljna odluka, o čijim okolnostima bi trebalo da se razgovara, pre svega, u Savetu ministara", kazao je Sikorski novinarima.

On je pojasnio da "do sada nije vođena nikakva diskusija o tom pitanju u Savetu ministara", i podsetio da je, "u skladu sa članom 146. poljskog Ustava, Savet ministara taj koji je odgovoran za vođenje poljske spoljne politike".

Poljski premijer Donald Tusk, komentarišući izjavu Andžeja Dude, rekao je da želi da se sastane sa njim i "sazna šta ga je navelo na takve izjave".

Reagovao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, poručivši da će Ministarstvo odbrane Rusije preduzeti sve neophodne mere da osigura bezbednost Rusije u slučaju da se američko nuklearno oružja rasporedi na teritoriji Poljske.

"Vojska će, naravno, analizirati situaciju u slučaju realizacije takvih planova i u svakom slučaju će učiniti sve što je potrebno, sve neophodne uzvratne korake kako bi garantovali našu bezbednost", naveo je Peskov.

Takođe, reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je bila oštrija od Peskova, direktno zapretivši Poljskoj.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: