Svet 2

23.04.2024.

8:40

Poljska traži nuklearke od Amerike; Rusija: Stavljaju sebi "metu na čelo"

Rusija će uzeti u obzir potencijalno raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Poljskoj u svom vojnom planiranju, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: mehrnews

Poljska traži nuklearke od Amerike; Rusija: Stavljaju sebi "metu na čelo"
Shutterstock/Romolo Tavani

Podeli:

Ona je ovo rekla komentarišući izjavu poljskog predsednika Andžeja Dude da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno oružje u okviru NATO-ovog programa "Nuclear Sharing".

"Izgleda da Varšava namerno nastoji da privuče veću pažnju onih koji se bave vojnim planiranjem u ruskom Generalštabu. Logično bi bilo pretpostaviti da će, kada se američko nuklearno oružje pojavi u Poljskoj, relevantni objekti odmah biti stavljeni na listu legitimnih mete u slučaju direktne oružane konfrontacije sa NATO-om", rekla je ona, preneo je TASS.

Ona je Dudinu izjavu ocenila kao "provokativnu".

"Poljske vlasti ne kriju da teže da se približe američkom nuklearnom oružju raspoređenom u Evropi i aktivno koriste ove ambicije u svojoj neprijateljskoj politici prema Rusiji", rekla je Zaharova. 

Prema rečima ruskog diplomate, Moskva i Minsk uzimaju u obzir poljski faktor kada preduzimaju dodatne mere za jačanje bezbednosti svoje Unije.

U intervjuu za list Fakt u nedelju, Duda je rekao da je Poljska spremna da rasporedi nuklearne bojeve glave u okviru NATO-ovog programa Nuclear Sharing.

Prema rečima poljskog predsednika, on je više puta razgovarao o ovom pitanju sa američkim partnerima.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: