Svet 26

25.04.2024.

16:27

Bliži se prelomni trenutak: Otkriven "mnogo jači" plan Kijeva

Ukrajinske trupe će snažnije napadati ruske, jer će im zapadna pomoć omogućiti rat "na mnogo jače načine", kaže komandant Oružanih snaga Velike Britanije Toni Radakin u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Izvor: Tanjug

Bliži se prelomni trenutak: Otkriven "mnogo jači" plan Kijeva
Profimedia

Podeli:

Radakin je ocenio da odbrana Ukrajine trenutno nije u najboljem stanju i da se vodi teška borba za odbijanje napada ruskih trupa.

Međutim, prema njegovim rečima, tako sumorna slika rata ne uzima u obzir dugoročne trendove u korist Kijeva, koji, kako je naveo, uključuju nedavnu vojnu pomoć iz SAD i Evrope, ukrajinske sve efikasnije dalekometne napade i "potpuni neuspeh" Moskve da zaustavi glavni ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

"Opasnost bilo kakve trenutne procene jeste da ona zanemari to gde smo sada i gde ćemo biti u narednih nekoliko godina. Prestanite da se dodvoravate Rusiji i da verujete u njene prednosti. Kako Ukrajina postane sposobnija za dugotrajno ratovanje, njena sposobnost da nastavi duboke operacije postaće obeležje rata", poručio je Radakin. 

Independent podseća da je armijski taktički raketni sistem ATACMS stigao u Ukrajinu prošle nedelje prema tajnom dogovoru iz marta, pre nego što je Američki kongres u sredu usvojio bezbednosni paket od 95 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, Izraelu i drugim američkim saveznicima.

Sve o ratu u Ukrajini pratite iz časa u čas u našem LIVE BLOGU.

Američki zvaničnici su potvrdili da su rakete dugog dometa već korišćene za bombardovanje ruskog vojnog aerodroma na Krimu prošle nedelje i drugih okupiranih oblasti.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel potvrdio je u sredu da je raketni sistem ATACMS isporučen Ukrajini, na osnovu tajnog naloga američkog predsednika Džozefa Bajdena. 

"Isporuka je izvršena u okviru paketa pomoći koji su SAD objavile 12. marta, a ove rakete su stigle u Ukrajinu u aprilu. Nismo ovo ranije objavili zbog operativne bezbednosti Ukrajine, na njen zahtev", rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Briselski portal Politiko je ranije preneo da su SAD tajno poslale u Ukrajinu rakete dugog dometa ATACMS, koje su prošle nedelje korišćene za napad na ruske trupe na privremeno okupiranom Krimu.

Pročitajte još: 

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

14 h

Podeli: