Svet 2

25.04.2024.

14:17

Trka s vremenom je počela; Pada Časiv Jar?

Nakon što je američki Kongres konačno odobrio izdašnu pomoć Ukrajini od 61 milijardu dolara, počela je trka s vremenom za Ruse.

Izvor: Jutarnji.hr

Trka s vremenom je počela; Pada Časiv Jar?
Profimedia

Podeli:

Oni sada, kako prenosi Jutarnji list, pokušavaju da pojačaju prednost na frontu pre nego što u Kijev počne da stiže svo obećano oružje.

Glavni zapovednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski tvrdi, kako prenose ukrajinski mediji, da je Vladimir Putin ruskom vojnom vrhu naložio da moraju da zauzmu grad Časiv Jar u regionu Donjecka do 9. maja, odnosno Dana pobede.

Na tom prostoru već se vode žestoke borbe, a prema ruskim vojnim blogerima, na tom pravcu trenutno je angažovano od 20.000 do 25.000 ruskih vojnika. To je za Rojters izjavio Nazar Vološin, portparol zapovedništva istočnog fronta Ukrajinske vojske, ali u Moskvi nisu to želeli da komentarišu.

Šojgu tvrdi da je predgrađe palo

Prema generalu Sirskom, ruska vojska skoncentrirala je snage na proboj ukrajinske odbranu zapadno od Bahmuta u nastojanju da dođe do kanala Severski Donjeck - Donbas, zauzme Časiv Jar te stvori uslove, kako navodi nezavisni portal Meduza, "za dalje napredovanje prema aglomeraciji Kramatorsk", kao jednom od ciljeva ruske ofanzive još od početka agresije na Ukrajinu.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) navodi kako bi, osvoje li Časiv Jar, Rusima bio otvoren put prema Konstantinovki i Družkovki te Pokrovsku i Velikoj Novosilki, a time bi presekli i važne ukrajinske puteve snabdevanja.

Prema ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, ruske snage već su preuzele kontrolu nad Bogdanovkom, predgrađem Časiva Jara, ali potvrde za to nema, dok u Kijevu tvrde da se borbe vode na obodima tog gradića.

Ali, pitanje je kada će ruske oružane snage zauzeti taj strateški važan grad i hoće li imati vremena za to pre nego što ukrajinska vojska dobije novo oružje iz Sjedinjenih Država.

Kako javlja CNN, većina američke vojne pomoći namenjene Ukrajini već je u Evropi, pristiglo je kao "prethodnica" očekivanom glasanju u Kongresu. To oružje je u skladištima u Nemačkoj i Poljskoj.

Prema saznanjima CNN, u Ukrajinu prvo stižu artiljeroijske granate, iz "paketa" češke inicijative za nabavku artiljerijske municije iz trećih zemalja.

Početkom maja trebalo bi da stignu i prvi borbeni avioni F-16, za koje su ukrajinski piloti već obučeni.

U paketu bi, navodno, trebalo da stignu i rakete ATACMS, čiji je domet 300 km. Međutim, ruski ambasador u SAD izjavio je jutros da su ruske snage neke ATACMS-e već oborili.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: