Svet 15

25.04.2024.

13:01

Poruka za Moskvu: 3,5 miliona naših protiv 1,3 miliona vaših. Jači smo

Šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski izjavio da je Poljska već suočena sa hibridnom agresijom od strane Rusije, a da cilj zvanične Moskve nije samo Ukrajina.

Izvor: Beta

Poruka za Moskvu: 3,5 miliona naših protiv 1,3 miliona vaših. Jači smo
Profimedia

Podeli:

Cilj Moskve je, kako je rekao Sikorski u poljskom parlamentu, rušenje međunarodnog poretka posle hladnog rata i nametanje logike sile.

Sikorski je međutim naglasio da sukoba sa Rusijom ne treba da se plaši NATO, već upravo obrnuto, Moskva.

Šef poljske diplomatije je podsetio da Rusija posle prve faze mobilizacije ima 1,3 miliona vojnika. NATO bez dodatne mobilizacje 3,5 miliona. Rerezve vazduhoplovstva su tri puta veće nego što ima Rusija.

"Ne treba mi da se plašimo sukoba sa Putinom, već obrnuto. Jedina nada Putina je manjak naše rešenosti", kazao je Sikorski.

Ministar je upozorio da Poljska već jeste meta hibridnog rata koji vodi Rusija.

"Poljska se danas suočava sa raznim formama hibridne agresije kao što su dezinformacije i sajber napadi, zloupotreba energetske zavisnosti ili instrumentalizacija migracije. Očigledan interes Poljske jeste da zadrži agresora što dalje od naših granica. Temelj odbrane Poljske je NATO uz vodeću ulogu SAD", rekao je poljski ministar.

Kao jedan od primera naveo je ruske tvrdnje da Poljska zajedno sa još nekoliko zemalja želi da rasparča Ukrajinu, što je Sikorski kategorično demantovao.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: