Svet 7

25.04.2024.

13:46

Volodimire, imaš problem; Snimljeno je – leži potrbuške na dušeku i... VIDEO

Ukrajinska granična služba saopštila je u sredu da je uhvatila čoveka koji je pokušavao da pređe u Moldaviju tako što je "plivao” na dušeku na naduvavanje u reci Dnjestar.

Izvor: Tportal.hr

Volodimire, imaš problem; Snimljeno je –  leži potrbuške na dušeku i... VIDEO
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV 45342

Podeli:

Državna granična služba objavila je snimak 39-godišnjeg muškarca kako leži potrbuške na dušeku i rukama vesla kroz vodu.

Bio je potpuno obučen, nosio je kapuljaču, duge pantalone, patike i ranac.

Čuvari reda su ga uočili dronom, a zatim čamcem stigli do čoveka i priveli, navodi se u saopštenju Granične patrole.

Granični zvaničnici su rekli da je neimenovani stanovnik Dnjepra kontaktirao osobu preko aplikacije za razmenu poruka koja je koordinirala njegov pokušaj prelaska za oko 4.200 dolara.

Granična patrola je rekla da je novac namenjen za uputstva o tome kako da koristite dušek i kako da odložite mobilni telefon i rezervnu odeću.

Čovek je već platio polovinu novca unapred, dodale su vlasti.

On se tereti za nezakonit pokušaj prelaska granice, a njegov slučaj će biti priveden sudu, rekli su. Nejasno je zašto je muškarac pokušavao da pređe u Moldaviju.

Muškarci beže iz Ukrajine

Hiljade muškaraca beže iz Ukrajine u nadi da će izbeći regrutaciju u zemlji. Nedavni odliv je toliko narastao da planinski krijumčari prelaze sa uvoza krijumčarenih na vodiče za izbegavanje promašaja, izvestio je Njujork tajms.

Granična patrola nije rekla da li je čovek na dušeku pokušavao da izbegne regrutaciju.

Međutim, mnogi oni koji su izbegli regrutaciju pokušali su da isplivaju iz zemlje, a do 6.000 muškaraca pronađeno je na rumunskoj strani reke Tise od početka ruske invazije, navodi NIT.

Neki koriste Telegram grupe da bi izbegli vojnu službu, a nekoliko grupa ima i do 100.000 članova, izvestio je Bi-Bi-Si u avgustu.

Proširena regrutacija

Dve godine nakon rata, Rusija i Ukrajina su još uvek u ogorčenom sukobu za koji Ukrajina kaže da će izgubiti bez strane pomoći. SAD, sa svoje strane, daju oko 60 milijardi dolara pomoći ove godine, uključujući NATO oružje i opremu.
Ukrajina će pauzirati izdavanje pasoša vojno sposobnim muškarcima.

Ukrajina intenzivira napore da popuni svoje iscrpljene snage kroz proširenu akciju regrutovanja koja uključuje muškarce od 25 i više godina od sredine aprila. Starosna granica za regrutaciju ranije je bila 27 godina, ali ju je ukrajinski parlament snizio 2. aprila.

U nastojanju da podrži regrutaciju, Ukrajina je u utorak rekla da će privremeno prestati da izdaje pasoše vojno sposobnim muškarcima u inostranstvu, što znači da će svako ko pokuša da ih obnovi morati da se vrati kući. Procenjuje se da je 650.000 ukrajinskih muškaraca između 18 i 60 godina napustilo zemlju nakon ruske invazije.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: