Svet 19

25.04.2024.

10:38

Kakav preokret, apsolutno nismo na ivici trećeg svetskog rata?

Svet je "postao sigurnije mesto" otkako je Rusija napala Ukrajinu, tvrdi visoki šef britanske odbrane.

Izvor: B92.net

Kakav preokret, apsolutno nismo na ivici trećeg svetskog rata?
Profimedia

Podeli:

Vicemaršal Šon Bel, koji je služio 32 godine u britanskoj Kraljevskoj avijaciji kaže da Rusija zapravo više nije pretnja, kakva je nekada bila, posle dve godine rata.

Bivši šef britanske odbrane dodao je da je Putinova varvarska invazija na Ukrajinu iscrpela snage Kremlja do te mere će Rusija biti nesposobna da bi predstavljala pretnju najmanje narednih 10 godina.

Uprkos ratu u Evropi, tekućim borbama između Izraela i Hamasa i prošlonedeljnom velikom napadu dronovima i raketama Irana na Jerusalim, vojni analitičar je insistira da svet nije na ivici novog globalnog sukoba.

"Paradoksalno, svet je postao sigurnije mesto otkako je Rusija napala Ukrajinu", rekao je vicemaršal Bel za Mejl onlajn.

"Apsolutno nismo na ivici trećeg svetskog rata. Rat u Gazi će biti završen. Očigledno je da niko ne želi da vidi tu eskalaciju...Rat između Rusije i Ukrajine će se završiti", rekao je on.

Prema procenama Kijeva, Rusija je navodno izgubila više od 400.000 vojnika i taj broij je ogroman, ako se uporedi sa oko 15.000 sovjetskih vojnika ubijenih i 53.000 ranjenih u Avganistanu tokom sovjetsko-avganistanskog rata, koji je trajao devet godina - od 1979. do 1989.

Putin je takođe navodno izgubio skoro 6.500 tenkova, više od 12.000 oklopnih vozila i preko 330 aviona i oko 325 helikoptera, prema ukrajinskim statistikama.

Brojke – iako nepotvrđene – takođe predstavljaju žestoke gubitke i na ukrajinskoj strani.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Podeli: