Svet 1

25.04.2024.

11:02

Treći svetski rat: Tragedija za Rusiju?

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski rekao je danas u obraćanju parlamentu da bi se eventualni ruski napad na NATO završio porazom Rusije, kao i da ta Alijansa mora da poveća ulaganje u svoju odbranu.

Izvor: Beta

Treći svetski rat: Tragedija za Rusiju?
Profimedia

Podeli:

Sikorski je izložio prioritete vlade premijera Donalda Tuska, koja nastoji da pokaže liderstvo u Evropi uz rastući strah da ruska agresija neće prestati u Ukrajini.

Sikorski je naveo da razvoj i bezbednost Poljske treba da budu zasnovani i na transatlantskoj saradnji i na evropskim integracijama, a istakao je i značaj prijateljstva sa Nemačkom.

On je optužio prethodnu vladu partije Pravo i pravda koja je predvodila Poljsku od 2015. do 2023. godine da je izabrala konfrontaciju sa EU.

Obraćanje Sikorskog usmereno je i na svetsku i na domaću javnost, Poljska, članica NATO i Evropske unije, nalazi se na istočnom krilu obe organizacije i graniči se sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom. Ona je i ključno čvorište za zapadno oružje koje se šalje u Ukrajinu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Podeli: