Svet 8

24.04.2024.

13:50

Gem, set, meč za Moskvu?

Pokušaji Vašingtona da nanese fatalnu štetu Rusiji ne samo da su propali već su doveli do drastičnog slabljenja NATO-a i poljuljanog imidža SAD, smatra bivši savetnik Pentagona Daglas Makgregor.

Izvor: rt.rs

Gem, set, meč za Moskvu?
Profimedia

Podeli:

On je za "Amerikan konzervativ" u tekstu kom je naslov dao „gejm, set, meč za Moskvu?“, naveo da je sukob u Ukrajini pokazao da ni američka moć, ni njeni resursi nisu neograničen.

Prema rečima penzionisanog pukovnika, kada je Rusija poslala trupe u istočnu Ukrajinu u februaru 2022. godine, nije imala plan da uspostavi trajnu kontrolu nad tom teritorijom, vbeć je njena akcija bila ograničena i iznuđena, budući da je Moskva insistirala na tome da Ukrajina bude neutralna teritorija koja će biti tampon između Ruske Federacije i NATO-a.

To što Zapad nije ispunio obećanja o neširenju Alijanse ka ruskim granicama, te priznanje nekadašnje kancelarke Angele Merkel da su Minski sporazumi doneseni s idejom da se kijevskom režimu kupi vreme da vojno ojača, samo je potvrdilo Rusiji da ne veruje zapadnim obećanjima da će poštovati, a kamoli sprovoditi ukrajinsku neutralnost, navodi Mekgregor,

"Strategija gotovo trogodišnjeg neograničenog finansiranja iz Vašingtona za napredno oružje i podršku u proksi ratu što treba da uništi Rusiju ispala je smešna, kao i pokretanje prinudnih mera – ekonomskih, diplomatskih i vojnih – širom Severoatlantske alijanse sa ciljem nanošenja fatalne štete Rusiji i destabilizaciji njene vlade. Nerealni pristup Vašingtona je propao i sada nije Rusija već NATO fatalno oslabljen", piše Makgregor.

Dakle, dodaje bivši savetnik Pentagona, "brend" Vašingtona je u velikoj meri uzdrman i oslabljen. Pogubno je bilo uverenje Sjedinjenih Država da bi mogle da iskoriste moć NATO-a za stratešku pobedu nad Rusijom tako što će naoružati Ukrajince da se bore za Zapad. Vašington nije uzeo u obzir mogućnost da Ukrajina može za izgubi.

Ta činjenica treba da dovede u pitanje novi hladni rat protiv Rusije, Kine i Irana, konstatuje Makgregor, te dodaje da je predsednik SAD Džozef Bajden pogrešio kada je rekao da su SAD "najmoćnija država na svetu". Istina je da američki resursi i moć nisu neograničeni.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: