Politika 7

25.04.2024.

19:28

Vučić iz Njujorka: Sve vri kao u košnici u UN; Mi činimo više od onoga što je realno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka. Poručio je da predstavnici Srbije čine i više nego što je realno u borbi za interese svoje zemlje i da u Ujedinjenim nacijama "vri kao u košnici".

Izvor: B92

Vučić iz Njujorka: Sve vri kao u košnici u UN; Mi činimo više od onoga što je realno
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

"Gospodin Đurić će ostati u Njujorku sve do 2. maja. On će imati sastanke sa još 20 zemalja, posebno pacifičkih, od Palaua, do Papue Nove Gvineje. Mnogo posla je ostalo da pokušamo da se borimo, da uzdignute glave, uspravne, izađemo iz svega i posvetimo se daljem napretku Srbije", rekao je Vučić. 

"Mnogi u svetu, kako god glasali, znaju da ovo nema mnogo veze sa pravdom i međunarodnim pravom, već sa politikom i geopolitičkim odnosima. Naše je da čuvamo svoje interese", dodao je on. 

"Noćas smo imali sastanak sa pet evropskih zemalja, za koje smatramo da su prijateljske i da ne glasaju onako kako je naređeno. Nastavićemo da radimo i, čim se vratimo u Beograd, praviću plan za povratak, ili kako da delujemo u Beogradu. Želim da stalne predstavnike u Beogradu  – afričke, azijske i pacifičke zemlje, da ih pozovem i još jednom iznesemo stavove", kazao je predsednik Srbije. 

"Nije dovoljno da kažete – samo mi smo razgovarali sa nekim i da imaju poztiivan stav. To nije dovoljno, šta to znači? Veliku nervozu smo proizveli ovde mnogima, od njihovih novinara do političara. Neko je rekao od azijskih predstavnika juče da nikada UN nisu bile u takvom neredu i da ne znaju šta se zbiva pred izglasavanje Rezolucije 2. maja. Mi smo uspeli stvari da zakomplikujemo, ali svesni smo da ne možemo da pobedimo. Amerika podigne obrvu, a onda ostali skoče da glasaju. Ali da budem fer, nisu oni bili kolovođe, glavnu ulogu su preuzeli Nemci i oni su ti koji direktno vode kampanju u UN i van svim njihovim partnerima", rekao je on.

"Oni su rekli da neće da odlože. U tome su bili jasni Nemci i BiH. Ali kako kad BiH nema stav, već samo jedan deo zemlje", nastavio je Vučić.

"Nekada bi nama nekada korektne zemlje, Saudijska Arabija, Pakistan bile žestoko protiv. Ali oni razumeju sada geopolitičke situacije. Velika je igra, sve vri u UN. Mi danas idemo po podne, Marko i Vuk će imati sastanak sa Organizacijom islamske konferencije. Mi smo njih već sve videli, ali je dobro da još jedanput potvrdimo. Jutros sam razgovarao sa još nekoliko, troje svetskih lidera, zamolio ih za podršku i pomoć. Sada sve vri kao u košnici", rekao je Vučić. 

"Mi činimo više od onoga što je realno. Amerikanci i Nemci su se danas sastali u Austriji i brojali glasove i pravili listu za pritisak."

Vučić se prisetio utakmice Valjadolid – Real Madrid.

"Ceo Bernabeu je istakao bele maramice da oteraju trenera. U drugom poluvremenu su se borili, pa iako je bilo nerešeno, više nije bilo belih maramica. Vaše je da se borite. Onaj ko očekuje da pobedimo Amerika, Nemačka, Englesku... Lakše bi nam bilo da je tema Kosovo. Nismo mi baš toliko mali koliko o sebi mislimo", kazao je srpski predsednik.

"Našli su najbolniju temu za nas. Da je bilo Kosovo, bilo bi mnogo lakše. Nismo mi tako mali, kao što ponekad o sebi mislimo."

Govorio je o ulasku silovanih žena.

"U EU su pokrenuli mehanizam da im se ukidaju sankcije, koje nismo ni videli. Pogledajte taj odvratan trik. Albanci donesu protivpravnu odluku, a onda kada Srbi ne pristanu na to, oni kažu – nema spremnosti za kompromis i sporazum. Vi stanete i ne verujete. Da skočite sa zgrade ili da nastavite, ja biram ovo drugo. Koliko je to bezobrazno, nemam reči. Već 16 godina jedna mala zemlja se bori za svoju slobodu i teritoriju."

"Kada god postoji nešto u našem regionu, kada god nećete da prihvatite nečiju ucenu, vi ste faktor destabilizacije. Kada god ste spremni da štitite interese svog naroda, vi ste problem. Ja sam im najveći problem, jer ne dozvoljavam da Srbe gaze. Suština je da oni su u stanju da krše Dejton na najstrašniji način, i Amerikanci to znaju. Zato su pustili Nemce, jer njih briga baš za to. Amerikanci znaju da je to kršenje Dejtona, jer morate da imate saglasnost sva tri naorda. Vi to nemate i oni to znaju, naravno baš ih briga, ali će reći – ništa nismo radili, niti se mešali. Kada vi im to kažete, oni stavljaju naslove svuda 'Opasne pretnje Vučića: Kaže da se gazi Dejton'. Šta god mi radili, osim ako ne ponavljamo njihove bljuvotine o sopstvenom rodu, uvek ćemo biti loši. A da odustanemo srpskog imena i prezimena, Republike Srpske, Kosova, nezavisnosti... Tri Nobela bih dobio, bio bih i lep i pametan, kada bih to uradio", rekao je Vučić. 

"Imamo mnogo njih koji navijaju protiv svoje zemlje u Srbiji. To je decenijama tako. Pravljeni su takozvani lideri, ljudi koji treba da čuvaju tuđe vrednosti, a ne svog naroda", rekao je predsednik Srbije. 

Pročitajte još: 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: