Politika 4

24.04.2024.

17:48

Vučić iz Njujorka: Na male zemlje pritisak sve snažniji; Srbija uspela da se suprotstavi najvećim silama sveta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Njujorka.

Izvor: B92

Vučić iz Njujorka: Na male zemlje pritisak sve snažniji; Srbija uspela da se suprotstavi najvećim silama sveta
Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Podeli:

Vučić je naveo da na male zemlje pritisak sve uočljiviji i snažniji da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici.

"Mi smo, ipak, mala zemlja i nije nam lako da se tome suprostavimo, ali mislim da smo veliki posao za našu zemlju uradili u UN, borili se za naš narod", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je dodao da su mnogi govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova, da se radi na konsultacijama u budućnosti, ali to ne zavisi od njih ili nas već od podnosioca Rezolucije.

"Nakon jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima zemalja Afričke i Južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz Azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda. Upozorio sam na posledice i nepopravljivu štetu koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu", rekao je Vučić.

Podsetio je da, kada Priština ukine dinar, onda Lajčak priča da "nijedna strana nije spremna da prihvati kompromis".

"Mi ćemo u teškom danu nastaviti svoju borbu. Mali smo suviše za najmoćnije zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom. To za nas ipak nešto znači", dodao je Vučić.

Vučić je istakao da Slovenija vodi odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu.

"To da ne treba da dolazim tako često u Sloveniju shvatio sam kao pretnju i smanjiću dolaske i kod mojih prijatelja i familije, ali ako sam bilo koga uvredio želim da se izvinim celokupnoj javnosti i narodu Slovenije, ali ne i političarima iz Slovenije. Zar nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici, što ugrožavaju naš teritorijalni integritet? Pozvaću njihovu predsednicu u Beograd i Srbiju ako treba još jednom da se izvinim i kažem da nisam mislio na Slovence i njihov narod", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije naveo je da je imao bilateralni sastanak i sa predstavnicima Brazila.

"Sada imamo sa Guterašom, sa Denisom Francisom, on je predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa specijalnim savetnikom za pitanje genocida Ujedinjenih nacija, sa predstavnicima Meksika bilateralni. Još mnogo toga večera sa pet ili šest evropskih zemalja imamo takođe sastanak, večeru, koje bar možemo da pitamo, da ne budu protiv nas kao što će većina drugih", rekao je Vučić i dodao da to što je nešto nemoguća misija i to što nam nešto izgleda nemoguće, ne znači da smete da se ne borite.

"Jer ono što vi čuvate i branite i ono na šta ste se zakleli svom narodu i svojim građanima je za vas svetinje, za vas i to najvažnije u životu, a ne strah pred silom i snagom onih koji su mnogo veći i jači. Ali jesmo li mi razgovarali, svima objasnili, ja moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna, ogromna rezervisanost prema i postupku i procesu kako su neki definisali i mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja čak i kad glasaju za, nije im drago jer znaju da time povređuju prijatelja i hoću samo da vam kažem da i po tom pitanju mislim da smo mnogo toga uradili i dodatno podigli ugled Srbije", naveo je Vučić i dodaje da će mnoge zemlje biti uzdržane u glasanju o rezoluciji o Srebrenici. 

Vučić navodi da je jedan predstavnik rekao da je neverovatno da je tako mala Srbija uspela da se tako suprostavi, da svi u UN samo govore o tome, a da su sa druge starne sve najmoćnije i najveće sile sveta. 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

22 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: