Nedelja, 08.03.2020.

17:03

Poslednji izbori u monarhiji (1938)

Posledni izbori u Kraljevini Jugoslaviji održani su u decembru 1938. godine. Opterećena unutrašnjim tenzijama i nacionalnim sukobima u vremenu kada se u Evropi spremao novi opšti rat (počeo septembra naredne, 1939. godine) Kraljevina je organizovala izbore u čije se rezultate uzdalo namesništvo. Očekivala se stabilnost , preko potrebna u turbulentnim vremenima.

Izvor: B.D.

Poslednji izbori u monarhiji (1938)
Foto: Keystone/Getty Images

Ponovo su , kao i na prethodnim, bile predstvljene dve glavne liste sastavljene od vlasti i opozicije.

Vladajuću listu Jugoslovensku radikalnu zajednicu predvodio je dotadašnji predsednik vlade Milan Stojadinović a u nju su ušle Narodna radikalna stranka, Slovenačka narodna stranka i Jugoslovenska muslimanska organizacija.

Sa druge strane se nalazila lista Blok narodne sloge koju je opet predvodio vodeći opozicionar Vlatko Maček. U Bloku narodne sloge bili su Hrvatska seljačka stranka, Samostalna demokratska stranka, Demokratska stranka, Zemljoradnička partija i Crnogorska federalistička stranka.

I pred ove izbore kao da je ponovljen scenario sa prethodnih, podrška Kraljevske kuće, pritisci i izborni zakoni na strani vladajuće strabke.

Od nešto više od 4 miliona upisanih birača na izbore je izašlo oko 74,4 odsto , odnosno skoro 3.040.000 upisanih.

Rezultati su , bar po broju mandata u Narodnoj skupštini imali skoro identične rezultate.

Jugoslovenska radikalna zajednica osvojila je 1.643.783 glasa (54,1%) i dobila 306 poslaničkih mesta.

Blok narodne sloge osvojio je 1.364. 527 glasova (44,9%) i samo 67 poslaničkih mesta.

Ponovo je na trećem mestu bio Jugoslovenski narodni pokret Zbor Dimitrija Ljotića sa 30.734 glasa i neosvojenim poslaničkim mestima.

Rezultat ovih izbora je ipak vila neka vrsta međunacionalne nacionalne koalicije i sporazum čoveka koji je nasledio Stojadinovića, Dragiše Cvetkovića iz Srbije i vođe opozicije Vlatka Mačeka iz Hrvatske. Sporazumu je kumovao namesnik knez Pavle Katrađorđević. A ovako formirana vlada je posle lutanja i savezništva sa Hitlerovom Nemačkom i kratkog aprilskog rata tri godine kasnije nestala sa mape.

Neki poslanici ovog saziva parlamenta učestvovali su u radu posleratne privremene skupštine Demokratske Federativne Jugoslavije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: