Nema biračkog mesta u Areni: Nova taktika tajkunskih medija – širenje dezinformacija o izbornim pravilima

U finišu izbornog dana tajkunski mediji Dragana Šolaka, ponovo su se okrenuli svojoj dobro uhodanoj praksi.

Izvor: B92

Nedelja, 17.12.2023.

16:05

Nema biračkog mesta u Areni: Nova taktika tajkunskih medija – širenje dezinformacija o izbornim pravilima
FOTO TANJUG/ MARKO ÐOKOVIÆ/ bg.

A to je širenje dezinformacija i stvaranje atmosfere nepravilnosti i izborne krađe.

Po ko zna koji put gledamo isti prizor. Kada propadne stara taktika, traži se nova, ali očigledno je da ovakve metode postaju sve više providne i očiglednije. Neverovatno je da to rade i pored toga što svi znaju da ove izbore 5.586 posmatrača i da na svakom biračkom mestu opozicija ima 80% kontrolora?! Pre nego što su biračka mesta uopšte otvorena, Šolakovi mediji su započeli kampanju dezinformacija.

Sada je jedna od centralnih tvrdnji prisustvo građana Republike Srpske na izborima u Srbiji. Ova tvrdnja, iako obavijena prividom skandala, zapravo nema osnova u realnosti. Po zakonima Republike Srbije, svaki državljanin, bez obzira na mesto prebivališta, ima pravo glasa. Ovo pravo nije ništa novo; to je u skladu sa zakonom koji se primenjuje na svakim izborima. I uvek je bilo tako.

Međutim, tajkunski mediji su odlučili da ovu činjenicu okrenu u naopačke, tvrdeći da je prisustvo građana Republike Srpske na izborima nekako nezakonito ili suprotno izbornim pravilima. I znaju oni jako dobro da u Arene nema biračkog mesta, ali što veća neistina, to veća verovatnoća da će se ona daleko čuti. Ova poslednja tvrdnja je samo jedna u nizu neosnovanih optužbi koje imaju za cilj da delegitimizuju izborni proces u Srbiji.

Da je ovakav pristup ne samo netačan, već i štetan za demokratski proces, jasno je svakome ko ima osnovno razumevanje izbornog zakonodavstva. Istina je jasna i ne može se sakriti iza senzacionalističkih naslova i lažnih optužbi. Izborni proces u Srbiji mora ostati čist i transparentan, bez obzira na pokušaje pojedinih medija da ga omalovaže neistinama i spekulacijama.

Raskrinkana još jedna laž

Pored pomenutog otkriven je još jedan slučaj obmanjivanja od strane tajkunskim medija.

Naime, na N1 pojavila se vest da je za izbore na glasanje od kuće prijavljen čovek koji je preminuo pre više od mesec dana.

Međutim, istina je nešto sasvim drugo.

Ovaj čovek se ne nalazi u biračkom spisku, jer je preminuo. Opštinskoj izbornoj komisiji je traženo da izađe na teren, što je ona I uradila I konstatovala da lice nije u biračkom spisku I da je preminulo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: