Dačić: Ovo je vlada za budućnost

Beograd -- Mandatar Ivica Dačić istakao u ekspozeu da će osnovni cilj nove vlade biti da ojača temelj Srbije i da u ostvarenju tog cilja okupi i objedini najumnije ljude.

Dačić je na početku naveo da će njegov ekspoze biti kratak. On je poručio da će Srbiji, zemlji izneverenih očekivanja i propuštenih prilika i njenim građanima koji su u teškoj apatiji, pokušati da obezbedi bolju budućnost.

"Skinućemo veo tajne s ubistva novinara"
Dačić je istakao da podržava inicijativu za donošenje zakona o transparentnosti vlasništva u medijima. "Ja ne krijem da sam premijer i šta radim. Nisam još, ali biću, daće bog. Ja ne krijem ono što radimo. Mi ćemo biti članovi vlade i očekujem da se oni koji o tome pišu, takođe ne kriju, tako će se ispitati i poslednja promena vlasništva u Politici", rekao je on. Dačić je obećao i da će nova vlada skinuti veo tajne sa slučajeva ubistava novinara. "Sloboda govora i pravo na istinu biće postulat ove vlade, zato ne sme biti tajni o istragama koje se vode o nerešenim ubistvima novinara. Pozivam novinarska udruženja da skrenu uvid u činjenice i iz istraga i u postupcima koje se vode", naglasio je on. Dačić je najavio i da će se ispitati koliko je novca javnih preduzeća poklonjenoi na reklamne kampanje u medijima i da li je tako novcem građana sticana naklonost medija političkim strukturama kojima pripadaju direktori tih preduzeća.

"Želim da radim na budućnosti naše zemlje i našeg naroda, ne želim da se bavim podelama, ni aktulenim, ni onim od pre 20 godina, niti rascepima u vreme komunizma, niti podelama na partizane i četnike, starosesdeoce i došljake. Ne zanimaju me dinastijske podele, niti one po verskoj i nacionalnoj pripadnosti. Želim da izgradimo integralnu viziju budućnosti Srbije i vladu okrenutu budućnosti a ne prošlosti. Imamo snagu za ozbiljan preprod ", rekao je Dačić.

On je potom detaljnije počeo da iznosi, kako je rekao, "srpski san koji želi da dosanja", navodeći da je oko budućnosti Srbije potreban čvrst koncensus svih, ne samo političara na vlasti, nego i opozcije i celokupnog srpskog društva.

Kao prvu stvar je istako borbu protiv bele kuge i ozbiljan rad na podizanju nataliteta.

Zatim je počeo da iznosi program koji bi trebalo da pomogne da se reši teška ekonomska kriza, u kojoj se država i njeni građani nalaze i da se reši ozbiljan problem siromaštva i niskog standarda.

"Prioritet nove vlade je ekonomski oporavak zemlje. Svi ostali ključni ciljevi ove vlade, kao što su evropska budućnost Srbije, rešavanje pitanja Kosova, regionalna saradnja, borba protiv kriminala i korupcije, školstvo, zdravstvo i drugi zavisiće od toga da li smo sposobni da obezbedimo ekonomski opstanak naše zemlje", rekao je Dačić.

On je rekao da će kao premijer formirati Nacionalni savet za ekonomski oporavak, koji će okupiti najsposobnije, najstručnije i najuspešnije ljude koje Srbija ima u oblasti privrede i finansija.

Zatražio je ekonomski i socijalni dijalog između vlade, privrednika i sindikata, ponovio ranije stavove o poslovanju banaka u Srbiji, upitao zašto je dinar na istorijskom minimumu i, između ostalog, najavio da će se nastaviti pregovori sa MMF-om, ali da se neće zamrzavati plate i penzije.

"Učinićemo sve što možemo da zaustavimo pad nacionalne ekonomije, da obezbedimo njen oporavak i jačanje", kazao je Dačić.

On je poručio da je dilema razvoj ili štednje lažno pitanje, jer je Srbiji potrebno i jedno i drugo.

"Pravo rešenje je u smanjivanju neracionalne potrošnje i povećavanju investicione potrošnje kako bi se podstakao rast i povećalo zapošljavanje. Mi moramo da štedimo na birokratskim i nepotrebnim troškovima kako bi mogli više da ulažemo u razvoj", naveo je Dačić.

Takođe, naglasio je da nova vlada neće privatizovati javna preduzeća.

Poslanici Skupštine Srbije, nakon izlaganja mandatara i 30-minutne pauze, započeli su raspravu o izboru nove vlade.

"Vlada Srbije neće privatizovati JP Elektroprivredu Srbije, a zadržaće većinsko vlasništvo i u drugim strateški važnim javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju na tržištu, kao što su Železnica, PTT, Aerodrom", rekao je Dačić.

On je najavio i da će biti izvršena reforma javnih preduzeća u cilju efikasnijeg poslovanja i unapređenja kvaliteta i konkurentnosti njihovih usluga.

"Upravljanje javnim preduzećima biće profesionalizovano, a vlada će preuzeti kontrolnu ulogu", poručio je on.

Sledeća stvar u Dačićevom ekspozeu odnosi se na evrointegracije Srbije, a zatim i na Kosovo i Metohiju. On je rekao da je ubrzanje evropskih integracija, uz maksimalne napore za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, cilj nove vlade Srbije.

"Ova Vlada će sprovesti neophodne sistemske mere i ispuniti kriterijume koje je uspostavio Evropski savet u Kopenhagenu i proces stabilizacije i pridruživanja", poručio je Dačić i dodao da ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU treba smatrati delanjem za opšti civilizacijski napredak naše zemlje.

Prema njegovim rečima, glavni elementi reforme su uspostavljanje tržišne ekonomije, postizanje makroekonomske stabilnosti, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Mandatar je poručio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je potrebno sprovesti sve što je prethodna vlada dogovorila u dijalogu sa Prištinom.

"Vlada Srbije želi normalizaciju života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije. Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou, uz učešće najviših državnih funkcionera", rekao je Dačić.

On je poručio i da će nova vlada nastaviti da unapređuje ljudska i manjinska prava, a da će Albancima na jugu Srbije ponuditi integraciju u politički i socijalni sistem.

"Mi želimo da Albancima ponudimo integraciju u politički i socijalni sistem Srbije, a da se protiv kriminala, ekstremizma i terorizma zajednički oštro borimo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, "nijedan građanin Srbije ne sme da bude diskriminisan zbog toga što nije Srbin, ali sa druge strane nijedan Srbin u Srbiji ne sme biti diskriminisan zbog toga što jeste".

Dačič je naglasio da će nova vlada poštovati autonomiju Vojvodine i sarađivati sa pokrajinskim vlastima.

"Vlada će poštovati dostignuti stepen autonomije AP Vojvodine, na način koji je definisan Ustavom Republike Srbije i Statutom AP Vojvodine", poručio je Dačić i dodao da nema razloga za drugačiju politiku prema Vojvodini, zato što je "to autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije".

"Pred nama je nova četvorogodišnja utakmica sa problemima i borba za dobrobit svih građana Srbije, a narod je jedini selektor, onaj koji odlučuje da li smo dobri ili ne, da li treba da učestvujemo u timu ili ne", rekao je mandatar.

On je dodao da red i zakon moraju da budu isti za sve, od političara, preko krupnih kapitalista, do običnih građana.

"Za ovu Vladu neće biti važno šta i kako će da kaže, nego šta i kako će da uradi. Mi hoćemo da promovišemo rezultat i drugi PR nama nije potreban. Mi nećemo pričati o požarima. Mi ćemo ih gasiti. I učiniti sve da do njih ne dolazi", poručio je Dačić

Početak svečane sednice Skupštine Srbije na kojoj se bira nova vlada je kasnio. Sednica je prvo bila zakazana za 15 časova, ali je zbog rasprave o tri zakona - o vladi, ministarstvima i službama bezbednosti, koji su morali da se usvoje pre izbora nove vlade, pomerena za 18.15. Sednica je, zbog proceduralnih razloga, počela u 18.38.

Pre nego što je Dačić izašao za govornicu da predstavi ekspoze, šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović je po poslovniku prigovorio zašto ekspoze nije podeljen poslanicima na vreme kako bi mogli da se pripreme za rastpavu.

Povredu poslovnika prijavio je i šef poslanika LDP-a Čedomir Jovanović, koji je između ostalog predložio da se vreme za raspravu poveća sa pet sati predviđenih po poslovniku na 10, što nije prihvaćeno. Fukcionerka SNS-a Jorgovanka Tabaković je od opozicije tražila elementarnu kulturu da se dozvoli da se čuje program i sastav nove vlade.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će nakon što mandatar iznese ekspoze, odrediti pauzu nakon koje će početi raspravao o programu nove vlade.

Nakon što je mandatar Ivica Dačić izložio svoj ekspoze usledila je rasprava o predloženoj novoj Vladi Srbije. Sednici prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i drugi gosti.

Nakon rasprave poslanici će se izjasniti o novoj vladi, čiji bi članovi potom trebalo da polože zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Nakon polaganja zakletve, počinje da teče mandat kabineta Ivice Dačića. Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima najavila je da će budući premijer Ivica Dačić sutra preuzeti dužnost od odlažećeg šefa vlade Mirka Cvetkovića ne čekajući formalan izbor nove vlasti.

Srbija će tako, ukoliko bude izabrana do kraja dana, novu vladu dobiti 81 dan nakon republičkih izbora, održanih 6. maja, 29 dana od kako je lider socijalista Ivica Dačić dobio mandat od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i 33 dana pre isticanja zakonskog roka za njeno formiranje.

Kako je navedeno, nakon toga u 13 časova biće održana prva sednica nove Vlade Srbije. Na prvoj sednici trebalo bi da bude izabran sekretar Vlade što je preduslov za rad Sekretarijata, koji priprema neophodna akta za rad izvršne vlasti.