Gradonačelnik Beograda će biti zvezdaš

Skoro svi kandidati za prvog čoveka srpske prestonice usko su povezani sa sportom. Crveno-beli Đilas, Vučić, Antić, Popović.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 26.03.2012.

01:49

Default images

Prvi čovek Beograda posle majskih izbora, gotovo je sigurno, biće zvezdaš! Nosioci izbornih lista i kandidati za gradonačelnika skoro svi redom okrenuti su sportu, u mlađim danima su manje ili više trenirali fudbal, košarku, atletiku, a mnogi od njih su stigli i do rukovodećih funkcija u klubovima ili savezima...

Dvojica glavnih kandidata za funkciju prvog čoveka prestonice, Dragan Đilas i Aleksandar Vučić, razlikuju se u "hiljadu i jednoj stvari", osim u - ljubavi prema crveno-beloj boji. I nije tajna da su obojica u mlađim danima bili stalni posetioci "Marakane", pa čak i pratili najtrofejniji srpski klub na mnogobrojnim gostovanjima.

Kada su stupili u političke vode, ipak su se, s razlogom ili ne, malo distancirali od klupskih boja: Đilas je danas predsednik Košarkaškog saveza Srbije, a Vučić prvi čovek bokserskog kluba Radnički, mada se svojevremeno nalazio i na čelu Sportsko-poslovnog centra "Pinki" u Zemunu.

Šta tek reći za preostalu dvojicu "jakih aduta" u ovoj konkurenciji, Aleksandra Popovića (DSS) i njegovog imenjaka Antića (SPS)? Prvi je atletsku karijeru gradio u Crvenoj zvezdi, odakle je dogurao sve do reprezentacije, a koliko su mu crveno-beli ostali u srcu valjda najbolje pokazuje podatak da je na našem najvećem stadionu i započeo predizbornu kampanju. Nasuprot njemu, prvi čovek beogradskih socijalista u izbornu trku ulazi i kao potpredsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Kandidati za novog gradonačelnika Beograda su, skoro svi, ozbiljni porodični ljudi, lekari, ekonomisti, mašinski inženjeri, pravnici, advokati, a dobar broj njih u svojim biografijama već ima zapisane i ministarske funkcije! Zoran Stanković je bio ministar vojske, a trenutno je ministar zdravlja, Aleksandar Vučić je obavljao funkciju ministra za informisanje, Aleksandar Popović prvo ministra nauke i zaštite životne sredine, a zatim i rudarstva i energetike, dok je Dragan Đilas, oko godinu dana, bio ministar bez portfelja, zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana. Konačno, neki su svoje diplome sticali u Srbiji, neki u inostranstvu, pa Aleksandar Vučić slovi za "engleskog đaka" jer se usavršavao u Brajtonu, dok je Aleksandar Popović "rusko-američka škola": srednju je pohađao u Moskvi, dok je magistrirao na Univerzitetu u Floridi.

Budući 66. gradonačelnik, sigurno će biti rođeni Beograđanin. Od sedmorice nosilaca izbornih lista, petorica su rođeni u prestonici. Izuzetak su jedino Ranđić (LDP - Čačak) i Stanković (URS - Trgovište). Ipak, obojica su najavili da neće ni biti kandidati za prvog čoveka prestonice.

Za razliku od Đilasa, Vučića, Antića i Popovića, nije poznato za koga navija prvi na listi Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović (38 godina). Ipak, bez obzira na klupske boje, on u trku ulazi kao najmlađi od svih kandidata, dok je najstariji Zoran Stanković iz URS (58).

DRAGAN ĐILAS - Demokratska stranka
- Datum rođenja: 22.2.1967.
- Mesto rođenja: Beograd
- Zanimanje: mašinski inženjer
- Oženjen, ima tri kćerke

ALEKSANDAR VUČIĆ - Srpska napredna stranka
- Datum rođenja: 5.3.1970.
- Mesto rođenja: Beograd
- Zanimanje: diplomirani pravnik
- Oženjen, ima dvoje dece

ALEKSANDAR POPOVIĆ - Demokratska stranka Srbije
- Datum rođenja: 20.10.1971.
- Mesto rođenja: Beograd
- Zanimanje: hemičar
- Oženjen, ima sina

ALEKSANDAR ANTIĆ - Socijalistička partija Srbije
- Datum rođenja: 7.5.1969.
- Mesto rođenja: Beograd
- Zanimanje: inženjer agroekonomije
- Neoženjen

NEMANJA ŠAROVIĆ - Srpska radikalna stranka
- Datum rođenja: 28.12.1974.
- Mesto rođenja: Beograd
- Zanimanje: diplomirani pravnik
- Oženjen

DEJAN RANĐIĆ - Liberalno demokratska partija
- Datum rođenja: 19.8.1972. godine
- Mesto rođenja: Čačak
- Zanimanje: diplomirani ekonomista
- Oženjen, ima dva sina

ZORAN STANKOVIĆ - Ujedinjeni regioni Srbije
- Datum rođenja: 19.11.1954.
- Mesto rođenja: Trgovište
- Zanimanje: doktor medicinskih nauka
- Oženjen, ima dve ćerke

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: