Dačić: Na Koštunici je izbor

Potpisivanje sporazuma je u funkciji predizborne kampanje DS. Bilo je politički mudrije da nova vlada odredi principe gde je granica između ulaska u EU i time indirektnog ili direktnog priznavanja nezavisnog Kosova i Metohije. Mi jesmo za ulazak u EU, ali mislimo da se to pitanje u ovom trenutku isključivo koristi u predizborne svrhe i da bez potrebe izaziva dalje podele i time skreće s teme ko može bolje da vlada na temu da li smo za integracije ili nismo, kaže u intervjuu za „Blic“ Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije.

Izvor: M. Maleš

Ponedeljak, 05.05.2008.

15:05

Default images

Stalno govorite da bez koalicija okupljenih oko DSS i SPS neće biti moguće formirati novu vladu. Kada ste se vi to dogovorili s Koštunicom?

- Tu nema nikakvog dogovora. Ja samo govorim o političkoj realnosti jer ne znam na koji će drugi način vlada biti formirana. Zato što radikali i koalicija okupljena oko DSS neće imati većinu. S druge strane, ni oko one gde je DS nema većine.

SRS vas ne poziva u postizbornu koaliciju, zove samo DSS.

- Ne interesuje nas koliko će ko osvojiti, nego kako ćemo mi proći. Mi ne vodimo kampanju protiv drugih, mi vodimo kampanju da javnosti Srbije predstavimo naš politički program. Znači, s jedne strane strane, mi jesmo rekli šta smo rekli, ali s druge strane, prema nama se ne postupa kao prema onima s kojima posle izbora treba da se razgovara.

Najpre ste rekli da su vam prioritet radikali, a onda da vam je prioritet DSS?

- Problem je u tome što oni sa kojima bi mi voleli kažu da nas neće i rade protiv nas, a oni s kojima mi ne bismo voleli, hteli bi s nama zato što nemaju s kim drugim. Svi znaju za šta se mi zalažemo, a ako mi nekome trebamo, taj će voditi računa kako se odnosi prema nama. Mi se nikome ne nudimo. Kome smo potrebni, neka s nama razgovara. I nećemo trgovati oko odbrane nacionalnih i državnih interesa i principa socijalne pravde (promena Zakona o radu, zapošljavanju i privatizaciji, penzionog zakona, besplatnog zdravstva i školstva). Znači, ne interesuje nas ništa, sem naših principa.

Ukoliko bi vas DS pozvao da ih podržite, a odrekao se onih stranaka koje su vama neprihvatljive, da li biste prihvatili?

- Naši stavovi prema tom bloku su isti kao i Koštuničini. Mislimo da oni vode antidržavnu politiku.

Dakle, biće kako Koštunica kaže?

- Ne kako on kaže, nego kako se dogovorimo. Naravno da nećemo ići po svaku cenu tamo gde ide Koštunica. Mi samo želimo da čujemo gde i na koju stranu će ići Vojislav Koštunica, kako bismo o tome mogli ozbiljno da razgovaramo. Svaka vrsta razgovora u ovom trenutku je proročanska. Na koliko mandata računate?

- Ja to ne mogu sa sigurnošću da kažem. Očekujem da ćemo osvojiti oko deset odsto. Ove velike stranke će sigurno ostvariti pomak zbog predsedničkih izbora, ali to neće biti onoliki rezultat koliki oni predviđaju. Ja mislim da će jedino iznenađenje ovih izbora biti naš rezultat.

Da li smatrate da bi vlada SRS, DSS i SPS bila stabilna?

- Mi smo više puta izjavljivali da smo spremni. Ali, neki potezi koje prave te dve stranke prema nama, nisu dobar znak. Oni, međutim, misle da sami mogu da naprave vladu i ja im želim puno uspeha. Samo bi stvarno zamolio sve da imaju obzira prema SPS.

Rekli ste da državni vrh nastavlja politiku Miloševića?

- Da, i to ne samo Koštunica, nego i Tadić. Jer, oni govore istim jezikom kojim je govorio Milošević u tom periodu. Ja sam čak u Skupštini pitao njih dvojicu: „Zašto ste nas uopšte rušili?“ Njih dvojica su se pogledali i nasmejali. Zato što ja ne vidim razlike u tom stavu. Zbog takve politike odbrane Srbije i nacionalnih i državnih interesa oni su nas napadali 2000. godine i ovo je velika satisfakcija za našu politiku. Ali, to je prošlost... Ja sada govorim o tome da SPS želi da se predstavi biračima kao autentična levica koja jasnije želi da se bori za socijalnu pravdu. Do sada, zbog sankcija i ratova, nije bilo moguće sprovoditi jednu takvu politiku. Da učinimo sve za Srbiju, ali da Srbija bude pravedna država. Zato smo i napravili koaliciju sa ujedinjenim sindikatima...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: