Društvo 2

22.05.2024.

14:55

Lije kao iz kabla: Ovi delovi Beograda su na udaru VIDEO

Najavljeno nevreme stiglo je u Beograd. Prvi na udaru su Zemun i opština Mladenovac, gde je nešto pre 15 časova počeo pljusak.

Izvor: B92.net

Lije kao iz kabla: Ovi delovi Beograda su na udaru VIDEO
Shutterstock/Alex Linch

Podeli:

Nevreme je pogodilo Mladenovac i okolinu, gde je obilna kiša ostavila za sobom poplavu.

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je u gostovanju na TV Prva da danas možemo očekivati slično vreme kao i juče, a u poslepodnevnim satima ponovo se očekuje nalet oblaka koji će doneti vremenske nepogode.

Kako je istakao, već se na području Srbije daju primetiti manji gromovni oblaci, međutim, tokom popodneva i večeri biće ih mnogo više.

"Da kažemo, slično kao i juče. I lokalno jak pljusak, grmljavina, letnja nepogoda, ponegde i grad. Pitanje je samo koja mesta će biti zahvaćena. Ušli smo u topli deo godine, kada se javljaju grmljavine koje imaju neke obime. Juče u nekim mestima nije pala ni kap kiše, ali tamo gde je naišao oblak palo je kiše koliko padne za pola meseca", kaže Nedeljko Todorović.

Oblaci koji nose gromove i oluju mogu se registrovati sat do dva unapred, pa se shodno tome mogu i najaviti padavine.

O udaru groma

Prema rečima elektrotehničara Branka Zrnića, kada se dešavaju atmosferska pražnjenja, najsigurnije je isključiti sve uređaje i spustiti osigurače, jer, iako grom udara u najvišu tačku, možete stradati i u fotelji od prenapona.

Opasnost preti i u vodi, a glavnu grešku koju pravimo prilikom grmljavine jeste da legnemo na zemlju, ističe elektrotehničar.

"U trenutku tih atmosferskih pražnjenja, čovek prvo što treba da uradi da bi se zaštitio jeste da isključi sve uređaje, a najjednostavnije je ko ima fit sklopku, da isključi fit sklopku i eliminiše dotok napona", kaže Branko Zrnić. On dodaje: "Bolje da čučnete nego da legnete."

Izvor: prva

"To je stvaranje prenapona koji utiče na ove vodove iz kojih mi dobijamo napon u mreži. I onda zna da bude i do 3.000 volti napona u našoj kućnoj instalaciji. I koja instalacija nije dobra, zna da se zapali. Čak i televizor može da se upali kad udari grom čak i blizu kuće, a ne direktno u kuću", kaže Zrnić.

Napominje i da grom tuče u najvišu tačku, ali i da je greška ukoliko legnemo na zemlju kada udaraju gromovi.

"Ne koristite ni telefone iz utičnice. Nikako ispod te najviše tačke, bar pet metara. I recimo, mnogi ljudi greše kad su negde na otvorenom prostoru i oni legnu na zemlju. Nipošto da legnu na zemlju, bolje da čučnu. Bolje da čučnu, jer ako legnu na zemlju, onda provodnik se još veći. A suština je da bude što manji provodnik", kaže Zrnić.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: