Žene u Nemačkoj zarađuju manje od muškaraca: Ovo je razlog?

Žene u Nemačkoj i dalje u proseku imaju niže satnice od muškaraca. Prošle godine razlika je bila 4,31 evro, saopštio je u ponedeljak zavod za statistiku.

Svet

Izvor: DPA

Ponedeljak, 30.01.2023.

16:52

Žene u Nemačkoj zarađuju manje od muškaraca: Ovo je razlog?
Foto: shutterstock, Yuganov Konstantin

To je 18 odsto manje od prosečne bruto satnice muškaraca od 24,36 evra. Tokom godina, razlika u platama među polovima se smanjila - 2006. godine je iznosila čak 23 odsto. Na istoku su razlike i dalje mnogo manje nego na zapadu.

Zavod za statistiku objašnjava skoro dve trećine jaza time što se više radi na skraćeno radno vreme, kao i nižim platama u nekim poslovima tipičnim za žene.

Rodni jaz u platama od oko sedam odsto bruto satnice ostaje bez jasnog objašnjenja. Radnice dakle zarađuju u proseku sedam odsto manje po satu od muškaraca, čak i sa uporedivim poslovima, kvalifikacijama i radnim iskustvom.

Nadležni sumnjaju da tu igraju ulogu prekidi u radu, na primer tokom trudnoće, podizanja dece ili brige o rođacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: