Zašto Haribo pravi baš bombone medvediće?

1920. godine 27-godišnji Hans Rigel bio je poslastičar u Bonu i odlučio je da napusti posao kako bi počeo da proizvodi poslastice u svojoj kuhinji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

17:49

Default images
Foto: Freeimages.com

Njegove prve poslastice bili su tvrdi bezbojni slatkiši koje je prodavao lokalnim prodavnicama i na uličnim festivalima. On je imao samo jednog radnika, a bila je to njegova žena Gertruda koja je dostavljala slatkiše na svom biciklu.

Rigel je ubrzo osnovao kompaniju i dao joj ime Haribo. Naziv kompanije nastao je kombinovanjem prva dva slova njegovog imena i prezimena i njegovog rodnog grada, pa je tako nastalo ime Haribo. Njegovi slatkiši dobro su se prodavali, ali je on hteo da napravi nešto što se može isticati u silnoj ponudi slatkiša u Nemačkoj.

Rasplesani medvedići na festivalu

Rigel je primetio da su gumene bombone veoma popularne, ali nije bio zadovoljan kako sve one izgledaju. Kada se prisetio medveda koji su plesali na jednom dečjem festivalu na kojem je bio, odlučio je da napravi gumene bombone u obliku medvedića.

Njegovi rasplesani medvedići bili su duži i tanji od gumenih medvedića koji se proizvode danas, a za jedan cent su se mogla dobiti dva gumena medvedića koji su dolazili samo u zlatnoj boji. Kako bi dobio što kvalitetniji proizvod Rigel je koristio želatin.

Deca su pokazala veliki interes za njegovim gumenim bombonama, a za 10 godina Haribo je zaposlio 160 ljudi. Do Drugog svetskog rata kompanija je imala više od 400 zaposlenih i proizvodila tonu slatkiša.

Zlatni medvedići zaštitni znak kompanije

Drugi svetski rat stvorio je problem za Rigelov posao pa je Haribo tokom njega imao samo 30 zaposlenih. Nakon njegove smrti 1945. godine, njegovi sinovi Hans i Paul su podigli kompaniju na noge i u roku od pet godina kompanija je imala više od hiljadu zaposlenih.

1960. godine Haribo je počeo sa međunarodnim probojem i počeo da proizvodi slatkiše kakve možemo kupiti danas, a 1967. godine oni su dolazili u mnogim bojama.

1975. Haribo zlatni medvedići su postali zaštitni znak kompanije. Danas kompanija proizvodi 100 miliona gumenih bombona dnevno i ima mnoštvo fabrika širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: