Vesti -

Veliki preokret na Bosforu? Rusija Turskoj nudi svoje najubojitije avione

Ankara/Moskva -- Rusija je izrazila spremnost da Turskoj isporuči višenamenske lovce Su-35 ako Ankara to bude želela.

Izvor: Sputnik
Podeli

Ovo je izjavio šef ruske odbrambene korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov, navodi Sputnjik.

"Ukoliko Turska izrazi želju, mi smo spremni sa isporučimo toj zemlji lovce Su-35", istakao je Čemezov.

Su-35 je višenamenski lovac generacije 4++, što znači da je po svojim karakteristikama izuzetno blizu avionima pete generacije.

Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp, komentarišući isporuku ruskih protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj, rekao da Ankara više ne može da računa na kupovinu američkih aviona F-35.

Podsetimo, Rusija je već poslala 15 aviona sa komponentama PVO sistema S-400 Turskoj, u skladu sa ugovorom o kupovini četiri diviziona ovih raketnih kompleksa, ukupne vrednosti 2,5 milijarde dolara.

S tim u vezi, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je taj ugovor najvažniji dokument koji je Turska potpisala u svojoj istoriji.

Turska reagovala na najavu isključenja iz programa F-35

Foto:  Epa, Petros Karadjias  POOL
Foto: Epa, Petros Karadjias POOL

Nepošteno je da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, a tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 je netačna, navodi Ankara.

Odluka službenog Vašingtona da izbaci Tursku iz programa razvoja lovačkih aviona F-35 je protiv duha NATO-a, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ankara je pozvala Alijansu da poništi svoju odluku.

„Ovaj jednostrani korak kosi se s duhom Alijanse i nema nikakvo legitimno opravdanje. Ne samo da je nepošteno da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, već je i tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 — netačna“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Turska je prošle nedelje počela da dobavlja delove ruskog raketnog sistema S-400, što je dovelo do odluke Vašingtona da suspenduje Tursku iz programa F-35.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sistemi S-400 biti u potpunosti instalirani do proleća 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.