Svet

Četvrtak, 30.12.2021.

13:44

Ukrajina povećava proizvodnju urana

Ukrajina planira da poveća proizvodnju urana koja bi nakon 2026. godine trebalo u potpunosti da pokrije potrebe nuklearnih elektrana za gorivom.

Izvor: T portal

Ukrajina povećava proizvodnju urana
Ilustracija: fewerton/Shutterstock

Prema nacionalnom programu usvojenom u sredu, vlada u Kijevu će u idućih pet godina uložiti 9,1 milijardu grivni (294,2 miliona evra) u povećanje kapaciteta za vađenje i preradu urana.

Četiri rudnika proizvešće iduće godine 995 tona urana, a do 2026. proizvodnja bi trebalo da poraste na 1.265 tona, saopštio je Kijev.

Vlada nije objavila podatak o ovogodišnjoj proizvodnji, navodeći tek da proizvodnja trenutno podmiruje oko 40 potreba Ukrajine za nuklearnim gorivom. Ostatak se uvozi iz Rusije i SAD-a.

Ukrajina je suočena s poskupljenjem gasa, a izgubila je kontrolu nad većinom rudnika uglja nakon što su separatisti zauzeli istočne delove zemlje, prenosi T portal pisanje Hine.

Odriču se nuklearki - u najgore moguće vreme?

Gas je termoelektranama postao preskup, pa se zemlja okrenula uvozu uglja kako bi podmirila potrebe proizvođača struje za pogonskim gorivom.

Na kraju oktobra četiri ukrajinske nuklearne elektrane proizvodile su nešto više od polovine struje, termoelektrane na gas i ugalj 36 posto, a 13 posto otpadao je na struju iz obnovljivih izvora, pokazuju vladini podaci.

Svetsko nuklearno udruženje objavilo je da je Ukrajina 2019. godine proizvela 800 tona urana, a 2020. godine 744 tone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: