Sve oči uprte u Šangaj: "Tačkice" prete da postanu globalni problem? MAPA

Zbog porasta broja zaraženih kovidom u Kini, nastali su veliki problemi u brodskom saobraćaju na prilazima jednoj od najvažnijih svetskih luka - Šangaju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2022.

14:00

Sve oči uprte u Šangaj:
Ilustracija: Avigator Fortuner/Shutterstock

Ti problemi prete da izazovu lančanu reakciju i preliju se na celu planetu.

U Šangaju je od marta 2022. zabeleženo više od tri miliona zaraženih koronavirusom, pa je u gradu uveden "super karantin", zbog čega čak 470 teretnih brodova čeka na prilazima luci, prenose Novosti

Brodovi su počeli da se postrojavaju ispred luke nakon što su vlasti prošlog meseca uvele "lokdaun" širom grada kako bi kontrolisale širenje kovida. Zbog usporenog rada najprometnije luke na svetu pogođen je globalni lanac snabdevanja.

Slike sa veb-sajta "Marin Trefik", koji prati trenutne pozicije plovila u međunarodnim vodama, pokazuju neverovatnu gužvu koja je nastala u vodama oko kineske luke. Teretni brodovi u tranzitu su predstavljeni zelenim tačkama na slici, dok su tankeri predstavljeni crvenom bojom.

Za sada ne postoje naznake da će se vode oko Šangaja "raščistiti", dok u samom gradu vlada zabrinutost zbog ekonomskih posledica novog, strogog "lokdauna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: