"Putin vratio Rusima ribu koju su Britanci jeli 68 godina"

Na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina, Rusija je vratila na svoj sto ribu koju su Britanci jeli 68 godina.

Svet

Izvor: Sputnjik

Sreda, 21.02.2024.

13:38

Foto: Profimedia/Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

To je izjavio predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

On je podsetio da je Državna duma Rusije usvojila zakon kojim se poništava sporazum iz 1956. godine, prema kojem je mornarima iz Velike Britanije bilo dozvoljeno da pecaju u ruskoj zoni Barencovog mora.

"Putin nam je vratio našu ribu koju su 68 godina jeli Britanci. Uveli su nam sankcije, a 40 odsto njihove ishrane, ribljeg menija čini naš bakalar. E sada neka mršave! Neka se opamete! Dakle, 40 odsto njihove ishrane čini bakalar i druge vrste ribe. I to im je jedno od omiljenih jela. Sada smo to njihovo omiljeno jelo vratili nama, na inicijativu našeg predsednika", rekao je Volodin na plenarnoj sednici, prenosi Sputnjik.

Sporazum između vlada SSSR-a i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske potpisano je u Moskvi 25. maja 1956. godine. On je omogućavao britanskim ribarima da pecaju u vodama Barencovog mora duž obale Koljskog poluostrva, istočno od rta Kanin Nos i duž obale ostrva Kolgujev. Pošto je Rusija nakon raspada SSSR priznata kao njena pravna naslednica, sporazum je nastavio da važi.

Uzimajući u obzir odluku Velike Britanije od 15. marta 2022. da ukine režim najvećih povlastica u bilateralnoj trgovini sa Rusijom, raskidanje sporazuma "neće izazvati ozbiljne spoljnopolitičke i ekonomske posledice" za Rusiju, navodi se u obrazloženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

21 h

Svet

Najavili novo snažno oružje FOTO

Britansko ministarstvo odbrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije nego što se očekivalo.

15:06

12.4.2024.

20 h

Podeli: