Putin ima novu ponudu za Zapad

Putin je rekao da trenutno u evropskim lukama stoji oko 300.000 tona đubriva koje je Rusija spremna da besplatno pošalje zemljama u razvoju.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 16.09.2022.

12:25

Putin ima novu ponudu za Zapad
EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna da zemljama u razvoju pošalje više od 300 hiljada tona ruskog đubriva koje je zaglavljeno u evropskim lukama ako Evropa pristane da dodatno ublaži sankcije na ruski izvoz, prenosi Poslovni dnevnik.

U sklopu svog govora na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu, Putin je rekao da je Evropa samo delimično ukinula sankcije koje, kako navodi Rusija, onemogućuju prodaju i distribuciju ruskog đubriva širom sveta.

Naveo je i da Rusija pozdravlja odluku Evropske unije da ublaži neke logističke sankcije za ruski izvoz, ali je i kritikovao EU da se ponaša sebično ukidajući sankcije samo kada je reč o njenim članicama.

"Samo oni mogu da kupe naše đubrivo. A šta je sa zemljama u razvoju i onim najsiromašnijim?", upitao je Putin na samitu.

U sklopu dogovora s Ukrajinom, Turskom i Ujedinjenim nacijama koji je postignut u julu, Rusiji je dopušteno da prodaje svoje đubrivo na globalnom tržištu, ali morala je da ukine blokadu južnih ukrajinskih morskih luka i dopusti Ukrajini izvoz žitarica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: