Portugal odlučio: Ne damo ni Rusiji ni Kini

Portugal je zbog rasta cena i kritika iz Evropske unije odlučio da ukine program poznat pod nazivom "Zlatne vize".

Svet

Izvor: Index.hr / Hina

Sreda, 29.03.2023.

19:27

Portugal odlučio: Ne damo ni Rusiji ni Kini
Foto: shutterstock, ESB Professional

Portugal je zbog rasta cena i kritika iz EU odlučio da prestane sa davanjem prebivališta i državljanstva stanovicima Kine, Rusije i drugih zemalja u zamenu za finansijska ulaganja.

Time je završio desetogodišnji program poznat pod nazivom "Zlatne vize", a putem kojeg je u evropsku zonu bezgraničnog kretanja ušla 31.000 stranaca, saopštile su španske novine El Pais.

Oko 12.000 investitora, 45 odsto su Kinezi

Portugalska vlada je 2012. godine, u vreme kada se ta primorska zemlja nalazila u teškoj ekonomskoj situaciji, nastojala da privuče investicije bogataša. U zamenu za ulaganje od 500.000 evra davala bi im boravišnu dozvolu u Portugalu, gde su kupovali kuće.

S obzirom na to da je ta zemlja deo šengenskog prostora, kojem od januara pripada i Hrvatska, investitori su mogli da se slobodno kreću i nastanjuju u 27 evropskih država. Nakon pet godina mogli su da dobiju portugalsko državljanstvo, a njihov identitet ne bi bio javno objavljen.

Oko 12.000 ulagača, od čega je 45 odsto Kineza i 10 odsto Brazilaca, je na ovaj način sebi i svojim porodicama kupilo ulaznicu za Evropsku uniju.

Kada se uračunaju porodice investitora procenjuje se da bi ukupan broj korisnika programa mogao da iznosi oko 31.000 osoba.

Ministar spoljnih poslova Paulo Portas je 2013. otputovao u Moskvu kako bi privukao biznismene, pa ih se najmanje 313 doselilo u Portugal.

Jedan od najpoznatijih ruskih državljana Portugala je milijarder Roman Abramovič, koji se pozivao na svoje sefardsko poreklo, što je takođe bio način dobijanja državljanstva.

Sadašnja vlada pod premijerom Antonijom Costom ukinula je 16. marta program "Zlatnih viza".

Vize nudili i Rusima

Kao službeni razlog navela je enormni rast cena nekretnina u dva najveća grada, Lisabonu i Portu, zbog kojeg prosečni Portugalci ne mogu da priušte najam i kupovinu nekretnina. Strani investitori su većinu novcapotrošili na kupovinu i gradnju nekretnina, što im je podiglo cenu. Na porast cena su uticali i brojni turisti koji svake godine dolaze na obližnje peščane plaže.

Ana Gomes, bivša socijalistička zastupnica u Evropskom prvenstvu, pozdravila je odluku o ukidanju programa ističući da nikada nije ni trebalo da bude uveden.

"To je bila pozivnica za pranje novca. Takođe su se kriminalne i terorističke organizacije zakonski infiltrirale na prostoru šengena", rekla je Gomes za Deutsche Welle ne navodeći imena i detalje o tim grupama.

Ona tvrdi da Portugal nikada nije istraživao poreklo novca uloženog u zemlju pa postoji mogućnost da je on bio stečen nezakonitim radnjama u inostranstvu. To je navodno bila i zamerka Evropske unije.

Unvestitori u nekretnine: Izgubićemo dobru reputaciju zemlje

Nakon što je EU uveo sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, Portugal je iz ovog programa isključio Ruse. Međutim, sada više ni bogataši iz Kine, Vijetnama, Brazila i drugih zemalja neće moći da učestvuju.

Nisu svi srećni zbog toga. Hugo Santos Ferreira, predsednik Portugalske zadruge investitora u nekretnine, kaže da je ovo "napad na sve strane investitore koji žele da ulože novac u Portugal".

"Izgubićemo kredibilnost i dobru reputaciju zemlje pogodne za ulaganja", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: