Biz - B92.net

Oglasili se: "Uplaćeno"

Kišinjev -- Moldavska kompanija "Moldovagas" saopštila je danas da je izvršila avansnu uplatu ruskom "Gaspromu", za isporuke gasa u januaru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: samoila ionut/Shutterstock
Foto: samoila ionut/Shutterstock

To se dešava dan pošto je ruska kompanija odbila zahtev moldavske vlade za odlaganje plaćanja.

Moldavski parlament je danas odobrio zahtev vlade za uvođenje vanrednog stanja u energetskom sektoru zbog poteškoća sa plaćanjem gasa "Gaspromu".

"Uvođenje vanrednog stanja je neophodno za energetsku bezbednost države, i kako bi svi građani Moldavije bez problema mogli da provedu zimu i imaju gas", izjavila je premijerka Moldavije Natalija Gavrilita, a prenosi agencija Rojters.

Novi režim će trajati 60 dana, i on će, kako naglašava Gavrilita, omogućiti vladi da odloži plaćanje PDV-a za kompaniju "Moldovagaz" i da iz državnog budžeta unapred plati gas za domaćinstva.

Moldavska vlada je saopštila juče da je ruski "Gasprom" odbio zahtev Moldavije za odlaganje roka plaćanja gasa u januaru i da ta mala bivša sovjetska republika mora da pronađe 63 miliona dolara za snabdevanje gasom.

Moldavija i Gasprom su postigli petogodišnji sporazum o snabdevanju gasom koji je počeo da se primenjuje 1. novembra, i kojim se, pored ostalog, predviđa avansno plaćanje svakog 20. dana u mesecu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je povodom energetske situacije u Moldaviji juče izjavio da je prodaja ruskog gasa toj zemlji komercijalna stvar između Gasproma i te bivše sovjetske republike, te da je gas isporučivan i da treba da se plati, dodaje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.