Vesti -

Novi najduži let na svetu: 16.000 kilometara od Londona do Sidneja

London -- Australijska avio-kompanija Kvantas krenula je na probni let od Londona do Sidneja sa oko 50 putnika, što je jedan od najdužih komercijalnih letova u svetu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, kasto
Foto: Depositphotos, kasto

Avion je jutros oko šest časova po lokalnom vremenu poleteo s londonskog aerodroma Hitrou prema aerodromu u Sidneju, prenosi CNN. Let London-Sidnej, koji je deo Kvantasovog projekta "Sanrajz", najduži je let na svetu u smislu pređene razdaljine, jer bi trebalo da preleti razdaljinu od 16.000 kilometara.

Očekuje se da će trajati nešto više od 19 sati, što je približno vremenskom trajanju prvog Kvantasovog probnog leta obavljenog pre četiri nedelje na relaciji Njujork-Sidnej.

Iako je let od Londona do Sidneja za 1.500 kilometara duži od leta Njujork-Sidnej, očekuje se da će trajati jednako dugo zbog vazdušnih strujanja.

Cilj probnih letova Kvantasa je da do 2022. godine uvede povratni direktan let Sidnej-London i Sidnej-Njujork, kao i da istraži efekte promene vremenskih zona na putnike.

Kvantas je za potrebe probnog leta preuredio novi "boing 787-9 drimlajner" kako bi primio maksimalnu količinu goriva i ograničio je broj putnika i prtljaga, što omogućava da se tako dug let obavi bez dodatnih sletanja radi točenja goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.