Nemačkom gigantu treba 25.000 ljudi: Ni jezik ne moraju da znaju

Nacionalna železnička kompanija Nemačke "Dojče ban" (DB) ove godine želi da zaposli 25.000 ljudi radnika.

Svet

Izvor: B92

Subota, 07.01.2023.

13:29

Nemačkom gigantu treba 25.000 ljudi: Ni jezik ne moraju da znaju
Ilustracija: Shutterstock/Frederick Hornung

Oko 9.000 radnika biće raspoređeno na radna mesta koja su nova i koja se tek uvode, navode nemački mediji, a prenosi Feniks magazin.

Prema rečima direktora DB-a, cilj je poboljšati kvalitet poslovanja, udvostručiti broj putnika i izvršiti generalni remont delimično dotrajale infrastrukture.

Zapošljavanje novih radnika veliki izazov

Najavljeno zapošljavanje radnika je pravi izazov s obzirom na nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj. Prema rečima direktora, "tržište rada postalo je čvršće i konkurentnije”.

U 2023. godina žele da zaposle sledeće profile: 5.500 pripravnika i studenata, 4.200 stručnjaka za održavanje šina i železničkih vozila, 3.000 radnika za građevinske projekte i nadzor gradilišta, 2.100 vozača vozova, 1.600 dispečera, 2.200 zaposlenih u službi vozova i 2.000 IT stručnjaka.

Zaposlenima u "Dojče banu" nude se razne povlastice. Od proleća nude olakšice za putovanja za vanbračne partnere svojih zaposlenih.

Engleski postaje radni jezik

"Dojče ban" je u 2022. otvorio oko 5.000 novih radnih mesta. S obzirom na nedostatak radnika u Nemačkoj, firma će pokušati da dovede radnike iz inostranstva.

Nemački jezik koji je mnoge radnike iz inostranstva kočio pri zapošljavanju, čini se da neće biti potreban u određenim poslovima.

"U budućnosti će se sve više i više kvalifikovanih radnika dovoditi iz inostranstva, na primer iz južne Evrope, mnogih balkanskih zemalja i Turske.

"U svakom slučaju, engleski je u porastu kao radni jezik, posebno u IT sektoru”, rekao je direktor "Dojče bana" za nemačke medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: