Vesti -

Najmanje dve velike evropske banke u strepnji

Najmanje dve velike evropske banke analiziraju scenarije domino efekta u bankovnom sektoru nakon nevolja u SAD i Švajcarskoj.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP
Foto: Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Posebno se pribojavaju potencijalne krize poverenja, izjavila su Rojtersu dva upućena čelnika, prenosi Poslovni dnevnik.

Posledice krize poverenja u Kredi Svis i kolaps dve američke banke mogli bi uticati i na finansijski sistem u Evropi, izjavila su dva direktora odvojeno za Rojters.

Dve banke interno su raspravljale kada bi trebalo da se oglasi Evropska centralna banka porukom o otpornosti banaka u Evrozoni, posebno njihovih kapitalnih pozicija i likvidnosti, rekli su izvori.

Interne rasprave fokusirale su se mogućnost da ECB istupom još više uznemiri javnost, ako se oglasi prerano, objasnili su.

Utvrdili su da su njihove banke i sektor dobro kapitalizovani i da im je likvidnost jaka, ali strahuju da će se više zajmodavaca naći na udaru krize poverenja.

Prošli četvrtak ECB je u saopštenju sa sednice odbora za monetarnu politiku istakao da je bankovni sektor u Evrozoni otporan i da su njegove kapitalne i pozicije likvidnosti "snažne".

U petak je sazvan vanredni sastanak ECB-ovog odbora za nadzor banaka kako bi “razmenio mišljenja i dao članovima najnovije informacije o nedavnim događanjima u bankovnom sektoru”, rekao je čelnik Rojtersu.

U nedelju ECB je objavio da će u koordinaciji sa grupom centralnih banaka pojačati likvidnost u dolarima mehanizmom razmene valuta kako bi se osiguralo normalno finansiranje nakon problema u SAD i Švajcarskoj.

Kako bi osigurale likvidnost u dolarima, centralne banke SAD, Evrozone, Japana, Kanade, Švajcarske i Britanije nudiće zajmodavcima finansiranje s rokom dospeća od sedam dana svakog dana, a ne jednom nedeljno, stoji u saopštenju ECB-a.

Dnevno finansiranje biće bankama dostupno od ponedeljka 20. marta minimalno do kraja aprila kako bi se poduprlo normalno funkcionisanje tržišta i osigurala likvidnost za kreditiranje kompanija i domaćinstava, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.