Masovno zatvaranje velikih trgovačkih lanaca SPISAK

Natpis "Zatvaramo" može se videti na sve više trgovina nekad velikih trgovačkih lanaca u Nemačkoj.

Svet

Izvor: Fenix magazin/Marijana Dokoza

Sreda, 18.01.2023.

11:04

Masovno zatvaranje velikih trgovačkih lanaca SPISAK
Ilustracija: Shutterstock/ThePhotoFab

Trgovine C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark, Görtz, Conrad, H&M, Orsay, Conrad i Media Markt zatvaraju se u brojnim gradovima, prenosi Feniks magazin.

Maloprodaja se već godinama bori s padom potražnje u mnogim sektorima. Ali proteklih nekoliko godina takođe je zadalo ozbiljan udarac nizu etabliranih marki. Jer osim trenda kupovine putem interneta, trgovine tekstilom, elektronikom i parfemima, te robne kuće su patile i trpe posledice pandemije korone.

Energetska kriza takođe ostavlja traga. Nekoliko velikih lanaca kao što su C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark i Görtz naknadno su najavili zatvaranje poslovnica.

Najmanje svakoj trećoj poslovnici Galerije Karstadt Kaufhof preti zatvaranje. Drugi put u tri godine lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof ponovno je pred finansijskim bankrotom. Stoga firma ponovo mora da zatvori desetine poslovnica. Prema rečima šefa tvrtke Miguela Milenbaha, mreža poslovnica od 131 robne kuće trebalo bi da se "smanji za najmanje trećinu". Tako bi zatvaranjem verovatno bilo pogođeno više od 40 lokacija.

U decembru 2022. postalo je poznato da će se, prema internom pismu, možda morati zatvoriti do 90 poslovnica. Sada je propao i plan o preuzimanju 47 poslovnica Galerije "Schön hier".

Veliki trgovački lanac C&A će također zatvoriti podružnice u Nemačkoj 2023. Za tri poslovnice je sigurno kako će zatvoriti:

C&A Kiel: Holstenstrasse 1-11, 24103 Kiel
C&A Rendsburg: Schiffbrückenplatz. 1, 24768 Rendsburg
C&A Elmshorn: Alter Markt 6, 25335 Elmshorn

Modni lanac već neko vrijeme prolazi kroz veliko restrukturiranje. Kompanija nije želela da objavi tačne razloge niti dodatne detalje.

"Molimo za razumevanje da ne objavljujemo nikakve podatke o zaposlenima i precizne podatke ili pozadinu zatvaranja trgovina. Još nije jasno koliko će ukupno biti zatvaranja. Već 2022. C&A je samo u Nemačkoj zatvorio 13 poslovnica", saopštili su iz kompanije.

Primark: Zatvaraju se sigurno dve trgovine, moglo bi ih uslediti još mnogo

Primark u Weiterstadtu (Gutenbergstraße 3, Loop5) – već zatvoreno
Primark u Berlinu (Walther-Schreiber-Platz 1, Schloss-Straßen-Center) – podružnica se zatvara 30. aprila 2023.

Primark trenutno ima 32 podružnice u Nemačkoj, no do 2023. moglo bi ih biti znatno manje. Već je neko vreme jasno da će se dve Primarkove lokacije zatvoriti. Podružnica u Weiterstadtu u blizini Darmstadta (Hesen) zatvorena je krajem oktobra 2022. Zatvaranje trgovine u Schloss-Straßen-Centru u Berlinu planirano je za proleće 2023. No, kako se čini, verovatno neće ostati tako jer je prodaja poslednjih godina drastično pala: s 926 milijuna evra (2019) na 380 milijuna evra (2021). Moguća su daljnja zatvaranja poslovnica u Primarku.

Zatvara se i nekoliko trgovina Görtza

Görtz u Kölnu (Ehrenstrasse 5-7)
Görtz u Kölnu (Trankgasse 11, Glavni kolodvor u Kölnu)
Görtz u Kölnu (Aachener Str. 1253, Rhein-Center)
Görtz u Düsseldorfu (Konrad-Adenauer-Platz 14, glavni kolodvor u Düsseldorfu)
Görtz u Hamburgu (Glockengiesserwall 8, Glavni kolodvor u Hamburgu)
Görtz u Hamburgu (Poststrasse 12, prolaz Hamburger Hof)
Goertz u Mainzu (Am Brand 8)
Görtz u Heidelbergu (Fahrtgasse 18, Darmstädter Hof Centrum)
Görtz u Bingenu (Basilikastrasse 3, CityCenter Bingen)
I druge podružnice Görtza širom Nemačke

Conrad, H&M, Orsay...

Globalni modni brend H&M takođe zatvara trgovine. Samo u 2022. zatvoreno je ukupno 240 podružnica širom sveta. Međutim, nije jasno koja su nemačka mesta pogođena.

Orsay: nemačka firma Orsay pogođena je mnogo drastičnije. Zato što je u junu 2022. zatvoreno svih 197 poslovnica Orsaya u Nemačkoj.

Conrad Electronic: zatvaranjem prodajnih mesta nisu pogođeni samo trgovci tekstilom nego i elektronikom. Conrad je najavio da će zatvoriti gotovo sve podružnice u Nemačkoj. Početkom januara 2023. još su bile otvorene samo trgovine u Mannheimu, Regensburgu, Hürthu i Wernberg-Köblitzu. Poslednje će ostati dugoročno, ali kao jedino tržište. Zbog toga Conrad u budućnosti želi više da se usredsredi na svoju onlajn trgovinu.

Media Markt/Saturn: isto vredi i za elektroničkog giganta Media Markt-Saturn, gde je 2021. takođe zatvoreno 13 poslovnica, a 2022. je, između ostalog, zatvorena podružnica u Gelzenkirhenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: