Vesti -

Masakr auto-industrije zbog rublje

Moskva -- Dramatičan pad ruske rublje vodi ka poslovnom masakru cele auto-industrije, upozorio je glavni direktor Reno Nisana Karlos Gosn.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Kada rublja potone, to je masakr za sve. To je crvena linija na računima, ljudi gube novac, svi proizvođači automobila gube novac", rekao je Gosn za Bi-Bi-Si u Tokiju.

On je istakao da Reno Nisan nije suspendovao sve porudžbine, ali da se one više ne primaju "za neke modele", preneo je hrvatski Jutarnji list.

Gosn nije želeo da odgovori koji su modeli u pitanju, ali je rekao da to, pored automobila proizvedenih u Rusiji, uključuje i one koji su sastavljeni od uvoznih dijelova. Uz to je istakao i "da će sve primljene narudžbine biti ispoštovane".

Reno Nisan jedan je od ključnih subjekata u ruskoj auto-industriji, koji pored prodaje sopstvenih automobila drži pod kontrolom i proizvođača "lade", odnosno rusku autoindustriju "Avtovaz".

Na iste korake kao Reno Nisan, opredelili su se i drugi proizvođači vezani za rusko tržište, među kojima su Dženeral motors, Audi i Jaguar lend rover koji su prošle nedelje takođe zamrzli isporuke ruskim auto-dilerima.

Analitičari upozoravaju da bi takva situacija mogla negativno da se odrazi i na britanske proizvođače, ako pad prodaje automobila u Rusiji bude nastavljen.

"Svakako smatram da bi moglo doći do potencijalnog uticaja te krize na Nisanove operacije u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je za Bi-Bi-Si profesor industrije u Poslovnoj školi "Aston" Dejvid Bejli.

On je objasnio da će tržišna kriza izazvana ekonomskim sankcijama Zapada i padom ruske valute sasvim sigurno najviše pogoditi Nisan, zbog njegove dosadašnje dominacije na ruskom tržištu, ali da će negativne posledice pada rublje osetiti i Jaguar lend rover.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.