Svet

Utorak, 30.08.2022.

08:35

Kolaps?

Za razliku od nafte i gasa, ideološka uverenja neće zagrejati Evropljane zimi.

Izvor: B92.net

Kolaps?
Ilustracija: Shutterstock/evgenii mitroshin

To je rekao ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenosi Raša Tudej (RT).

Politika zapadne Evrope odbijanja ruskih energenata, čak i u odsustvu odgovarajućih alternativa, mogla bi da dovede do kolapsa sistema kada javnost ove zime ostane bez grejanja, upozorio je Sijarto. "Sve ove izjave… iz zapadne Evrope po pitanju snabdevanja energijom jednostavno uopšte ne funkcionišu sa približavanjem zime", objasnio je Sijarto na sastanku diplomata svoje zemlje, prenosi Sputnjik.

Ministar spoljnih poslova je istakao da, iako "ideološke, političke, komunikacione izjave uz efektivnu podršku međunarodnih medija mogu lako da naduvaju balone koji ljudima pokrivaju oči", sva ideologija u svetu neće zagrejati građane EU kada se približi zima.

Insistirajući da Mađarska još nije upala u ovu zamku, on je upozorio da će se pritisak drugih vlada EU samo pogoršati, jer se trenutni svetski poredak "približava ogromnom kolapsu, skoro brzinom asteroida".

Ruski izvori su sastavni deo evropske energetske bezbednosti, tvrdio je on, nagoveštavajući da bez njih socijalno nezadovoljstvo može dovesti do kolapsa sistema.

Ne samo da Mađarska neće pregovarati o sankcijama ruskoj energetici, već će je i druge nacije tiho podržati po tom pitanju – čak i ako to neće učiniti javno, rekao je Sijarto ambasadorima, navodi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: