Vesti -

Kinezi neće da rade 19 sati dnevno

Peking -- Stotine otpuštenih radnika okupilo se ispred jedne šangajske fabrike singapurskog snabdevača velikih elektronskih kompanija kao što su Motorola i HP.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je najnoviji u seriji radnickih protesta u Kini u uslovima smanjenja potrebe za radnom snagom i borbe poslodavaca sa sve većim cenama i smanjenim izvozom.

Oko 400 radnika ispred ulaza u fabriku Hi-P Internešenel u istočnom predgrađu Šangaja ističu da već treći dan protestuju zbog masovnog otpuštanja nakon odluke kompanije da preseli neke pogone na drugo mesto.

Radnici optužuju i upravu da krši prava radnika i uslove rada. "Nekada traže od nas da radimo 18 ili 19 sati dnevno. Nekada je prekovremeni rad duži od normalnog osmočasovnog radnog vremena", kazao je Tao Jong.

Kineski zamenik premijera Vang Ćišan, zadužen za finansije, upozorio je, pre dve nedelje, da je globalna recesija tu da bi ostala i da će pogoditi i drugu privredu sveta. Analitičari smatraju da će nova negativna kretanja u privredi prisiliti vladu da preduzme značajne promene u politici, jer rukovodioci, zazirući od nereda, nastoje da izbegnu ponavljanje velikog gubitka radnih mesta, kao što je bilo 2008. tokom svetske krize.

Policija u kombijima i neobeleženim vozilima posmatrala je sa strane, ali nije intervenisala. Zvaničnici firme u Šangaju i Singapuru odbili su da komentarišu protest.

Hiljada radnika u fabrikama u južnoj, najrazvijenijoj provinciji Guangdong stupilo je u štrajk prošle nedelje, protestujući zbog sve manjih nadnica, a sve težih uslova rada, što je dovelo i do nekoliko sukoba s policijom.

Mnoge fabrike u Guangdongu su smanjile isplate za prekovremeni rad, kao i bonuse i pogodnosti za svoje radnike, iako su cene i dalje visoke.

Prošlog meseca više od 7.000 radnika je štrajkovalo u fabrici na jugu Kine gde se proizvode patike Nju Balans, Adidas i Najki, zbog otpuštanja i smanjenja plata i sukobili se sa policijom.

U Šenženu, proizvođačkom centru koji se graniči sa Hong Kongom, više od 400 radnica je obustavilo rad u fabrici prslučića tražeći veće plate.

Eksperti smatraju da će velika armija Guangdongških radnika, od kojih su mnogi migranti iz drugih provincija i te kako osetiti efekte globalnog privrednog usporavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.