Kazna 200 evra za radnike ako učestvuju u štrajkovima

Finska vlada planira da ograniči pravo na štrajk novim zakonima.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

19:22

Kazna 200 evra za radnike ako učestvuju u štrajkovima
Ilustracija: Shutterstock/Jacob Lund

Namerava i da uvede kaznu od 200 evra za zaposlene ako učestvuju u takvim akcijama koje je sud proglasio ilegalnim, javila je danas finska nacionalna radiodifuzna kompanija ILE (YLE).

Ministar zapošljavanja Arto Satonen najavio je danas novi zakon i rekao da će vlada ograničiti trajanje političkih štrajkova na 24 sata, preneo je Rojters.

Dodao je da bi pravo na štrajk ostalo nepromenjeno, pre svega kada je reč nesuglasicama zaposlenih i poslodavaca oko zarada.

Vlada je navela da je za finsku ekonomiju neodrživo da politički štrajkovi, čiji su ciljevi protesti protiv vladine politike, nanose "nesrazmernu finansijsku štetu privatnim kompanijama".

Finski sindikati već mesecima protestuju protiv vladinih reformi rada i smanjenja socijalne pomoći zbog čega su organizovali nekoliko velikih štrajkova u januaru i februaru, uz obećanje da će nastaviti sa intenziviranjem akcija ako vlada ne izmeni svoje planove.

Britanska agencija napominje da finskoj ekonomiji u poslednje vreme ne ide najbolje, pa je četvorostranačka koalicija, koja je preuzela vlast prošle godine, obećala da će zaustaviti gomilanje javnog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Podeli: