Svet

Četvrtak, 15.02.2024.

11:24

Izgubili su: Nemačka zauzela njihovo mesto

Japan više nije treća ekonomija sveta.

Izvor: Tanjug

Izgubili su: Nemačka zauzela njihovo mesto
Ilustracija: Shutterstock/Artit Wongpradu

Preliminarni podaci su pokazali da je privreda ove zemlje u četvrtom tromesečju 2023. godine kvartalno pala za 0,1 odsto i time ušla u tehničku recesiju.

Privreda Japana je prethodno u trećem tromesečju 2023. godine pala za 0,8 odsto u odnosu na drugi kvartal.

Rezultati koji su objavljeni danas pokazuju i da je Japan izgubio poziciju treće ekonomije sveta, a njegovo mesto je zauzela Nemačka, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Nominalni BDP Japana je u 2023. godini porastao za 5,7 odsto na 4,2 biliona dolara, a nemački BDP za 6,3 odsto na 4,46 biliona dolara.

Visoka inflacija je smanjila domaću tražnju i privatnu potrošnju u sada četvrtoj ekonomiji sveta.

Na godišnjem nivou je japanska privreda u četvrtom kvartalu 2023. godine pala za 0,4 odsto, što je u raskoraku sa očekivanjima ekonomista koji su prognozirali međugodišnji rast od 1,6 odsto.

Inflacija u Japanu postepeno usporava, ali stopa bazne inflacije se već 15 meseci zaredom nalazi iznad dva odsto, dakle iznad željene granice koju je odredila Banka Japana (BoJ).

Banka Japana kao jedina u sveta i nadalje drži režim negativne kamatne stope, ali neki stručnjaci navode da bi uskoro mogla da preispita ovu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: