Istorijska transakcija: Odbacili dolar i Francuzima platili gas u domaćoj valuti

Kineska kompanija China National Offshore Oil Corporation platila je francuskom Total Energies pošiljku LNG gasa u kineskim juanima.

Svet

Izvor: tportal.hr, n.s.

Sreda, 29.03.2023.

10:47

Istorijska transakcija: Odbacili dolar i Francuzima platili gas u domaćoj valuti
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

To je prva takva transakcija u gasnom biznisu.

Oko 65.000 tona LNG uvezeno je u Kinu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i plaćeno je u juanima, a kako kaže Guo Sju, šef šangajske robne berze, prvo plaćanje u kineskoj valuti promoviše ekspanziju međunarodne trgovine i uvodi mogućnosti plaćanja u više valuta, prenosi T portal.

To je Kinezima i ključno jer već godinama guraju juane kako bi se sa tržišta maknulo što više američkih dolara. Kina je ujedno jedan od najvećih svetskih uvoznika LNG-a.

"China National Offshore Oil Corporation, najveći kineski operater gasnih platformi, posvećen je inoviranju međunarodnih modela plaćanja", rekao je nakon transakcije glavni direktor Ju Đi.

Prošle godine Kina je uvezla 500 miliona tona sirove nafte i 100 miliona tona prirodnog gasa što uključuje gotovo 64 tone LNG-a.

Pročitajte više:

Saudijci i Kinezi dogovorili ogroman naftni projekat

EU želi da izbegne zavisnost od Kine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: