Vesti -

Saudijci i Kinezi dogovorili ogroman naftni projekat

Saudijski naftni div Saudi Aramco potpisao je s kineskim partnerima sporazum o projektu vrednom 12,2 milijarde dolara.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Profimedia/Christophe Gateau/dpa
Foto: Profimedia/Christophe Gateau/dpa

Radi se o projektu izgradnje rafinerije i petrohemijskog kompleksa na severoistoku Kine koji bi trebalo da počnu s radom u 2026. godini, prenosi Poslovni.

Projekat u gradu Panjinu u provinciji Lijaoning biće drugo veliko Aramkovo rafinersko-petrohemijsko ulaganje u Kini, a ugovor je potpisan nakon što je najveći svetski izvoznik nafte prijavio rekordnu dobit u 2022. godini od 161 milijardu dolara.

Zajednička kompanija Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO) izgradiće rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela dnevno, koji će godišnje proizvoditi i 1,65 miliona tona etilena i dva miliona tona paraksilena, objavila je saudijska kompanija.

Očekuje se da će projekat stajati 83,7 milijardi juana (12,2 milijarde dolara), rekla je partnerska grupa Panjin Xicheng Industrial u izjavi na WeChatu u nedelju.

Nešto više od polovine udela u novom kompleksu držaće kineski proizvođač vojne opreme NORINCO Group, Aramco 30 odsto, a Panjin Xincheng 19 odsto.

Izgradnja kompleksa počeće u drugom tromesečju nakon što se za projekat osiguraju potrebna administrativna odobrenja, rekli su iz Aramka. Očekuje se da će fabrika biti potpuno operativna do 2026. godine, dodaje se.

Aramko će kompleksu isporučivati do 210.000 barela sirove nafte dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.