Svet

Četvrtak, 30.03.2023.

18:19

Inflacija u Španiji pala na 3,1 odsto

Godišnja stopa inflacije u Španiji se prepolovila na 3,1 odsto u martu, pošto su troškovi energenata počeli da opadaju.

Izvor: Tanjug

Inflacija u Španiji pala na 3,1 odsto
Foto: shutterstock, TTstudio

Kako prenosi Fajnenšel tajms, metodologija kojom se u EU meri inflacija je takozvani harmonizovani indeks potrošačkih cena (HICP), a u Španiji je u prethodnim mesecima iznosila šest odsto, što je bilo niže od prognoziranih četiri odsto.

Očekuje se da će se pad inflacije verovatno odraziti u celoj Evropi u narednim mesecima, kako se niže cene energenata prelivaju na potrošačke troškove za gas i električnu energiju.

Španija je služila kao vodeći pokazatelj tokom porasta cena gasa u Evropi prošle godine, budući da su njene cene energenata brže reagovale na promene nego u drugim zemljama.

Međutim, cene su i dalje više za 1,1 odsto u odnosu na prethodni mesec. Bazna inflacija, isključujući cene energije i sveže hrane, blago je pala na 7,5 odsto. Špansko ministarstvo ekonomije pozdravilo je pad ukupne inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

12 h

Podeli: